Truskawki są niskokaloryczne, pomogą więc pozbyć się nadwagi i odciążą pracę serca. A dzięki cennym składnikom mineralnych dodatkowo je wzmocnią. Aby skorzystać ze zdrowotnych i odchudzających właściwości owoców, wypróbuj dietę truskawkową. Jej zasady są bardzo proste. Wypróbuj też nasze przepisy na odchudzające koktajle i dania z truskawkami.
Spis treści
Nadszedł czas truskawek! Te pyszne owoce mają swój czas w maju i czerwcu i nic dziwnego, że wtedy tak często goszczą na naszych stołach. Ale nadają się nie tylko do deserów, ale też do... odchudzania. Dzięki swoim właściwościom wspierają utratę wagi i wspomagają zdrowie. Przejdź na dietę truskawkową i przekonaj się, jak działa.
Dieta truskawkowa opiera się na bardzo prostych zasadach. Polega na tym, by zastąpić przekąski truskawkami oraz dodawać owoce do głównych posiłków w zbilansowanej diecie. Można je jeść do woli, bo 100 g truskawek zawiera tylko 32 kcal, a więc 2 proc. dziennej dawki w niskokalorycznej diecie. A do tego są sycące, więc sprawiają, że zjesz mniej i unikniesz napadów wilczego głodu.
Jako przekąski na II śniadanie lub podwieczorek można zjeść same truskawki, lub dla urozmaicenia przygotować zdrowe koktajle w tym owocami w roli głównej. Kilka przepisów na zdrowe, sycące i odchudzające smoothie znajdziesz poniżej.
Truskawki to bardzo zdrowe owoce, które są bogactwem witamin i minerałów. Dzięki temu wpływają nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale też na zdrowie.
Jak truskawki wpływają na odchudzanie?
Truskawki pomogą przy wielu dolegliwościach, bo zawierają:
Dieta truskawkowa to hit wiosny. Owoce te to prawdziwe bomby prozdrowotnych fitozwiązków, więc cieszmy się nimi w sezonie i dodawajmy je do codziennych posiłków (poza sezonem sięgajmy po truskawki mrożone). Nie zastąpią nam jednak zdrowych nawyków żywieniowych i aktywności ruchowej, które są podstawą skutecznego odchudzania.
Warto też pamiętać, że truskawki często uczulają, m.in. dlatego, że zawierają salicylany, których powinny unikać osoby z alergią na kwas salicylowy.
Są doskonałe na drugie śniadanie i podwieczorek. Są pyszne, słodkie i mają wiele wartościowych witamin i minerałów.
Zmiksuj:
Posyp 1 łyżką płatków migdałowych.
Ok. 170 kcal
Zmiksuj:
Ok. 210 kcal
Zmiksuj:
Ok. 270 kcal
Truskawki nadają się doskonale nie tylko do deserów, ale także dań obiadowych. Świetnie komponują się z mięsem drobiowym oraz surowymi warzywami: sałatą, ogórkiem czy pomidorem.
3 łyżki domowego muesli (płatki owsiane, migdałowe oraz wiórki kokosowe wymieszane w równych porcjach i prażone w piekarniku w 1600C.) zmieszaj ze 150 g chudego jogurtu typu skyr, 1 szkl. (150 g) truskawek pociętych na kawałki. Możesz dosłodzić 1/2 łyżeczką ksylitolu.
Ok. 280 kcal
200 g pstrąga skrop sokiem z cytryny i pomarańczy, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min. Zmiksuj 1 szkl. truskawek, ze szczyptą gałki muszkatołowej, 1 łyżką skórki z pomarańczy i 1 łyżeczką miodu. Polej rybę, piecz ją 20 min w 1800C. Podaj na sałatce z garści szpinaku z 1 cebulką dymką i 1/2 szkl. truskawek. Posyp 1 łyżeczką parmezanu.
Ok. 330 kcal
150 g fileta z indyka, posyp 1 łyżeczką startego parmezanu, solą, pieprzem. Piecz w 2000C przez 15 minut, połóż na wierzch 2 truskawki pokrojone w plastry i zapiekaj 5 minut. Podawaj na sałatce z garści rukoli, 1/2 szklanki truskawek i 1 łyżeczki orzechów włoskich. Całość polej sosem (utrzyj po 1 łyżce oliwy i octu balsamicznego).
Ok. 420 kcal
Wrzuć do miski 100 g sałaty, 200 g truskawek podzielonych na połówki i 50 g mozzarelli pokrojonej w kostkę (ew. minikulki). Wymieszaj 1 łyżeczkę octu winnego lub soku z cytryny z 1 łyżką oliwy, oraz solą i pieprzem. Polej sałatkę. Możesz dorzucić 1 łyżkę migdałów.
Ok. 340 kcal