Dieta truskawkowa odchudza i chroni serce – wypróbuj przepisy na przykładowe dania
Włączając truskawki do diety możesz skutecznie schudnąć
Fot. 123rf.com

Dieta truskawkowa odchudza i chroni serce – wypróbuj przepisy na przykładowe dania

Truskawki są niskokaloryczne, pomogą więc pozbyć się nadwagi i odciążą pracę serca. A dzięki cennym składnikom mineralnych dodatkowo je wzmocnią. Aby skorzystać ze zdrowotnych i odchudzających właściwości owoców, wypróbuj dietę truskawkową. Jej zasady są bardzo proste. Wypróbuj też nasze przepisy na odchudzające koktajle i dania z truskawkami. 

Nadszedł czas truskawek! Te pyszne owoce mają swój czas w maju i czerwcu i nic dziwnego, że wtedy tak często goszczą na naszych stołach. Ale nadają się nie tylko do deserów, ale też do... odchudzania. Dzięki swoim właściwościom wspierają utratę wagi i wspomagają zdrowie. Przejdź na dietę truskawkową i przekonaj się, jak działa. 

Na czym polega dieta truskawkowa?

Dieta truskawkowa opiera się na bardzo prostych zasadach. Polega na tym, by zastąpić przekąski truskawkami oraz dodawać owoce do głównych posiłków w zbilansowanej diecie. Można je jeść do woli, bo 100 g truskawek zawiera tylko 32 kcal, a więc 2 proc. dziennej dawki w niskokalorycznej diecie. A do tego są sycące, więc sprawiają, że zjesz mniej i unikniesz napadów wilczego głodu. 

Jako przekąski na II śniadanie lub podwieczorek można zjeść same truskawki, lub dla urozmaicenia przygotować zdrowe koktajle w tym owocami w roli głównej. Kilka przepisów na zdrowe, sycące i odchudzające smoothie znajdziesz poniżej. 

Zalety diety truskawkowej

Truskawki to bardzo zdrowe owoce, które są bogactwem witamin i minerałów. Dzięki temu wpływają nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale też na zdrowie. 

Jak truskawki wpływają na odchudzanie? 

  • Mają mnóstwo błonnika (2 g/100 g), który syci i opóźnia wchłanianie cukru, dzięki czemu unikamy skoków insuliny i napadów głodu.
  • Są skarbnicą wit. C (58,8 mg/100 g), która wpływa na zwiększenie produkcji hormonów odpowiadających za spalanie tłuszczu.
  • W ich składzie jest mangan, rzadki pierwiastek śladowy (0,39 mg/100 g), który stymuluje enzymy odpowiedzialne za metabolizm tłuszczów.
  • Zawierają moczopędny kwas asparaginowy. To ważne dla pań, które mają tendencję do zatrzymywania wody i dlatego przybierają na wadze.

Truskawki pomogą przy wielu dolegliwościach, bo zawierają:

  • różne składniki mineralne, w tym potas (153 mg/100 g), magnez (13 mg/100 g) potrzebne m.in. do dobrej pracy serca oraz wapń (16 mg/100), który buduje nasze kości i bierze udział w regulacji hormonalnej;
  • witaminę E zwaną witaminą młodości (0,29 mg/100 g) – to silny antyutleniacz, przyczyniający się do ochrony komórek przed wolnymi rodnikami i do odnowy skóry;
  • witaminy z grupy B, które wspierają działanie naszego systemu nerwowego i pomagają zneutralizować skutki stresu;
  • kwas elagowy (19 mg/100 g) sprawia, że mają właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.

Dieta truskawkowa - przeciwwskazania

Dieta truskawkowa to hit wiosny. Owoce te to prawdziwe bomby prozdrowotnych fitozwiązków, więc cieszmy się nimi w sezonie i dodawajmy je do codziennych posiłków (poza sezonem sięgajmy po truskawki mrożone). Nie zastąpią nam jednak zdrowych nawyków żywieniowych i aktywności ruchowej, które są podstawą skutecznego odchudzania.

Warto też pamiętać, że truskawki często uczulają, m.in. dlatego, że zawierają salicylany, których powinny unikać osoby z alergią na kwas salicylowy.

Koktajle w diecie truskawkowej - przepisy

Są doskonałe na drugie śniadanie i podwieczorek. Są pyszne, słodkie i mają wiele wartościowych witamin i minerałów. 

Koktajl z truskawkami, arbuzem lub melonem

Zmiksuj:

  • 1 szklanki truskawek (150 g),
  • 150 g arbuza, obranego i pozbawionego pestek lub tyle samo melona,
  • 150 ml wody mineralnej,
  • kilka listków mięty.

Posyp 1 łyżką płatków migdałowych.

Ok. 170 kcal

Koktajl z truskawkami, awokado i płatkami owsianymi

Zmiksuj:

  • 1 szklanka truskawek (150 g),
  • 1/2 awokado (ok. 70 g),
  • 1 łyżkę namoczonych wcześniej w wodzie (2-3 minuty) i odciśniętych płatków owsianych,
  • 150 ml wody mineralnej.

Ok. 210 kcal

Koktajl z truskawkami i siemieniem lnianym

Zmiksuj:

  • 1 szklanka truskawek (150 g),
  • 1/2 jabłka (ok. 90 g),
  • 2 suszone śliwki,
  • 1 łyżkę odtłuszczonego mielonego siemienia,
  • szczyptę kurkumy,
  • 1 szklanka napoju migdałowego
  • 3 orzechy laskowe.

Ok. 270 kcal

Dieta truskawkowa - przepisy na dania

Truskawki nadają się doskonale nie tylko do deserów, ale także dań obiadowych. Świetnie komponują się z mięsem drobiowym oraz surowymi warzywami: sałatą, ogórkiem czy pomidorem.

Domowe muesli z truskawkami

3 łyżki domowego muesli (płatki owsiane, migdałowe oraz wiórki kokosowe wymieszane w równych porcjach i prażone w piekarniku w 1600C.) zmieszaj ze 150 g chudego jogurtu typu skyr, 1 szkl. (150 g) truskawek pociętych na kawałki. Możesz dosłodzić 1/2 łyżeczką ksylitolu.

Ok. 280 kcal

Pstrąg z musem truskawkowym

200 g pstrąga skrop sokiem z cytryny i pomarańczy, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min. Zmiksuj 1 szkl. truskawek, ze szczyptą gałki muszkatołowej, 1 łyżką skórki z pomarańczy i 1 łyżeczką miodu. Polej rybę, piecz ją 20 min w 1800C. Podaj na sałatce z garści szpinaku z 1 cebulką dymką i 1/2 szkl. truskawek. Posyp 1 łyżeczką parmezanu.

Ok. 330 kcal

Indyk z truskawkami

150 g fileta z indyka, posyp 1 łyżeczką startego parmezanu, solą, pieprzem. Piecz w 2000C przez 15 minut, połóż na wierzch 2 truskawki pokrojone w plastry i zapiekaj 5 minut. Podawaj na sałatce z garści rukoli, 1/2 szklanki truskawek i 1 łyżeczki orzechów włoskich. Całość polej sosem (utrzyj po 1 łyżce oliwy i octu balsamicznego).

Ok. 420 kcal

Sałatka serowo-truskawkowa

Wrzuć do miski 100 g sałaty, 200 g truskawek podzielonych na połówki i 50 g mozzarelli pokrojonej w kostkę (ew. minikulki). Wymieszaj 1 łyżeczkę octu winnego lub soku z cytryny z 1 łyżką oliwy, oraz solą i pieprzem. Polej sałatkę. Możesz dorzucić 1 łyżkę migdałów.

Ok. 340 kcal

 

Czytaj więcej