Desery hybrydowe rozpływające się w ustach. Przepisy na pyszne słodkości 2w1
Townie to deser hybrydowy łączący tartę i brownie
Fot. 123rf.com

Desery hybrydowe rozpływające się w ustach. Przepisy na pyszne słodkości 2w1

Desery hybrydowe zyskują coraz większą popularność. Łączą w sobie co najmniej dwa rodzaje ciast dając pyszne dwa w jednym. Wśród naszych propozycji znajdziesz townie - połączenie tarty z brownie, serniko-makowiec będący klasycznym sernikiem z makiem oraz amerykański przysmak cronut - czyli połączenie donuta i croissanta. Wypróbuj te przepisy, a na pewno skradną Twoje serce i podniebienie!

Coraz modniejsze są desery hybrydowe. Nazwa kojarzy się z jakimś eksperymentem i rzeczywiście coś w tym jest. Łączy się dwa desery, by powstał superdeser – efekty są pyszne! Mogłyśmy widzieć w lodziarniach gofro-lody (lody zawinięte w gofrze), a w spożywczych babeczki z nadzieniem z popularnych czekolad. Są też hybrydowe ciasta, np. znany u nas serniko-makowiec, czy townie (czyt. tałni) – połączenie tarty i brownie. A w Londynie i Nowym Jorku hitem są cronuty (czyt. kronaty) – mix croissanta i donata (pączek z dziurką). Spróbuj!

Townie (deser hybrydowy)

96775462_m
Townie to deser hybrydowy łączący tartę i brownie
Fot. 123rf.com

Składniki:

Tarta:

  • 250 g mąki
  • 200 g masła (zimnego, ale lekko miękkiego, pokrojonego w małe kawałki)
  • 100 g cukru pudru (przesianego)
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Brownie:

  • 140 g ciemnej czekolady (połamanej)
  • 120 g masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 90 g mąki
  • 2 jajka
  • ew. skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Wysyp mąkę na blat, zrób na środku dziurę – włóż tam masło, wsyp cukier, sól i rozcieraj palcami, mieszając ze sobą te trzy składniki. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, po czym stopniowo zagarniając do środka mąkę, wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa. Zrób kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 10 minut.
  2. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto – na 3 mm. Możesz upiec je w jednej dużej formie albo w kilku małych (8-10) – w drugim przypadku wykrój w cieście 8-10 kółek. Wylep formę ciastem, wstaw na 20 min do lodówki. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp ziarna fasoli. Piecz w 180 st. 5-10 min, uważając, by się nie spiekło. Zdejmij papier i fasolki, i piecz 5 min.
  3. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem, by powstała w miarę jednolita masa. Wlej do miski, dodaj cukier, mąkę i ew. skórkę pomarańczową i zmiksuj. Dodaj jajka i miksuj dalej, aż krem będzie gładki.
  4. Wylej masę na ciasto i piecz 5 min w 180 st., po czym zmniejsz do 140 st. i piecz ok. 5 min. Wyjmuj z foremki ostudzone. Możesz udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Serniko-makowiec (deser hybrydowy)

169600340_m
Serniko-makowiec to połączenie sernika i makowca
Fot. 123rf.com

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • ew. 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej (ok. 850 gramów)
  • 2 jajka lukier
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżce sera. Potem żółtka, skórkę z pomarańczy, na koniec budyń i zmiksuj. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Przełóż do masy serowej, całość delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.
  2. Masę makową przełóż do miski, dodaj żółtka i mieszaj. Białka ubij z solą na sztywną pianę, przełóż do masy makowej, mieszaj na jednolitą masę.
  3. Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj na przemian po łyżce masy serowej i makowej. Piecz w 180 st. (góra-dół) ok. 60 min. Pod koniec, jeśli góra ciasta się za mocno przypiecze, można przykryć ją papierem do pieczenia. Upieczone ciasto przez 15 min studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wyjmij.
  4. Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj sok z pomarańczy, utrzyj lukier. Polej wystudzone ciasto, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Cronuty (deser hybrydowy)

138023788_m
Cronut to połączenie donuta i croissanta
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietanki 30 proc. UHT
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • szczypta soli 
  • laska wanilii
  • 7 g drożdży instant
  • 1 l oleju

Przygotowanie:

  1. Sypkie składniki i nasionka wanilii zmieszaj w misce, dodaj wodę, śmietankę, jajko i wyrób ciasto. Przełóż na stolnicę. Mocno schłodzone masło pokrój w kawałki i stopniowo dodając, ugniataj ciasto. Uformuj kulkę, wstaw do lodówki na 30 min.
  2. Rozwałkuj, złóż na trzy, rozwałkowuj i znów złóż na trzy, i jeszcze raz. Złóż w kwadrat, owiń folią, włóż do lodówki na noc. Rozwałkowuj na 5 mm. Wycinaj kółka, a w nich mniejsze, tworząc oponki.
  3. Smaż w oleju rozgrzanym do 160-180 st., z dwóch stron, na złoty kolor. Możesz polać czekoladą i posypać orzechami.

 

 

Czytaj więcej