Desery hybrydowe rozpływające się w ustach. Przepisy na pyszne słodkości 2w1
11.03.2022 10:05
Desery hybrydowe zyskują coraz większą popularność. Łączą w sobie co najmniej dwa rodzaje ciast dając pyszne dwa w jednym. Wśród naszych propozycji znajdziesz townie - połączenie tarty z brownie, serniko-makowiec będący klasycznym sernikiem z makiem oraz amerykański przysmak cronut - czyli połączenie donuta i croissanta. Wypróbuj te przepisy, a na pewno skradną Twoje serce i podniebienie!
Coraz modniejsze są desery hybrydowe. Nazwa kojarzy się z jakimś eksperymentem i rzeczywiście coś w tym jest. Łączy się dwa desery, by powstał superdeser – efekty są pyszne! Mogłyśmy widzieć w lodziarniach gofro-lody (lody zawinięte w gofrze), a w spożywczych babeczki z nadzieniem z popularnych czekolad. Są też hybrydowe ciasta, np. znany u nas serniko-makowiec, czy townie (czyt. tałni) – połączenie tarty i brownie. A w Londynie i Nowym Jorku hitem są cronuty (czyt. kronaty) – mix croissanta i donata (pączek z dziurką). Spróbuj!
Townie (deser hybrydowy)
Składniki:
Tarta:
250 g mąki
200 g masła (zimnego, ale lekko miękkiego, pokrojonego w małe kawałki)
100 g cukru pudru (przesianego)
szczypta soli
2 żółtka
Brownie:
140 g ciemnej czekolady (połamanej)
120 g masła
200 g cukru pudru
90 g mąki
2 jajka
ew. skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Wysyp mąkę na blat, zrób na środku dziurę – włóż tam masło, wsyp cukier, sól i rozcieraj palcami, mieszając ze sobą te trzy składniki. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, po czym stopniowo zagarniając do środka mąkę, wyrabiaj ciasto, aż powstanie gładka masa. Zrób kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 10 minut.
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto – na 3 mm. Możesz upiec je w jednej dużej formie albo w kilku małych (8-10) – w drugim przypadku wykrój w cieście 8-10 kółek. Wylep formę ciastem, wstaw na 20 min do lodówki. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp ziarna fasoli. Piecz w 180 st. 5-10 min, uważając, by się nie spiekło. Zdejmij papier i fasolki, i piecz 5 min.
W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem, by powstała w miarę jednolita masa. Wlej do miski, dodaj cukier, mąkę i ew. skórkę pomarańczową i zmiksuj. Dodaj jajka i miksuj dalej, aż krem będzie gładki.
Wylej masę na ciasto i piecz 5 min w 180 st., po czym zmniejsz do 140 st. i piecz ok. 5 min. Wyjmuj z foremki ostudzone. Możesz udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Serniko-makowiec (deser hybrydowy)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera sernikowego
5 jajek
100 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 op. budyniu śmietankowego
ew. 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Masa makowa:
1 puszka masy makowej (ok. 850 gramów)
2 jajka lukier
5-6 łyżek cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżce sera. Potem żółtka, skórkę z pomarańczy, na koniec budyń i zmiksuj. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Przełóż do masy serowej, całość delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.
Masę makową przełóż do miski, dodaj żółtka i mieszaj. Białka ubij z solą na sztywną pianę, przełóż do masy makowej, mieszaj na jednolitą masę.
Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj na przemian po łyżce masy serowej i makowej. Piecz w 180 st. (góra-dół) ok. 60 min. Pod koniec, jeśli góra ciasta się za mocno przypiecze, można przykryć ją papierem do pieczenia. Upieczone ciasto przez 15 min studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wyjmij.
Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj sok z pomarańczy, utrzyj lukier. Polej wystudzone ciasto, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Cronuty (deser hybrydowy)
Składniki:
350 g mąki
200 g masła
100 ml wody
100 ml śmietanki 30 proc. UHT
1 jajko
40 g cukru
szczypta soli
laska wanilii
7 g drożdży instant
1 l oleju
Przygotowanie:
Sypkie składniki i nasionka wanilii zmieszaj w misce, dodaj wodę, śmietankę, jajko i wyrób ciasto. Przełóż na stolnicę. Mocno schłodzone masło pokrój w kawałki i stopniowo dodając, ugniataj ciasto. Uformuj kulkę, wstaw do lodówki na 30 min.
Rozwałkuj, złóż na trzy, rozwałkowuj i znów złóż na trzy, i jeszcze raz. Złóż w kwadrat, owiń folią, włóż do lodówki na noc. Rozwałkowuj na 5 mm. Wycinaj kółka, a w nich mniejsze, tworząc oponki.
Smaż w oleju rozgrzanym do 160-180 st., z dwóch stron, na złoty kolor. Możesz polać czekoladą i posypać orzechami.