Delikatne tarty z soczystymi owocami świetnie sprawdzi się jako deser dla gości. Idealne kruche ciasto i pyszne owocowe nadzienie sprawiają, że tarty rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak zrobić idealną tartę i wypróbuj nasze propozycje na tartę wiśniową z ozdobną kratką oraz tartę jogurtową z morelami.
Tarty z dodatkiem sezonowych owoców to doskonała propozycja na deser do kawy, na rodzinne przyjęcie w ogrodzie lub jako słodka przekąska dla gości. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje - przygotujesz je łatwo i szybko. A są przepyszne!
Tarta (z francuskiego "tarte") to rodzaj ciasta składającego się z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Tarta pochodzi z Francji i jest jedną z najpopularniejszych potraw tej kuchni, choć jest tak rozpowszechniona, że niewiele osób kojarzy ją jako deser rodem z Francji.
Jak się robi tartę? Przygotowanym i rozwałkowanym kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Tartę można upiec na trzy sposoby: najpierw samo ciasto, a potem na upieczone ciasto nałożyć nadzienie, upieczenie ciasta razem z nadzieniem lub upieczenie samego ciasta, a następnie wyłożenie nadzienia pod koniec jego pieczenia.
Przepisów na ciasto do tarty na słodko można znaleźć całe mnóstwo. Ale w każdym z nich można wprowadzić modyfikacje, które sprawią, że ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Przede wszystkim mniej więcej połowę mąki pszennej zastąp mąką krupczatką. Dzięki temu kruche ciasto na spód do tarty będzie jeszcze delikatniejsze i bardziej sypkie.
Do pieczenia tarty wybierz formę z wyjmowanym dnem. Ciasta upieczone w takiej formie, możesz wyjąć od razu po przygotowaniu, bez obaw o ich uszkodzenie.
Kruche ciasto możesz mrozić – zarówno surowe, jak i upieczone już spody do tarty.
Składniki:
Kruchy spód:
Nadzienie do tarty:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Na kruchy spód:
Na masę i obłożenie:
Sposób przygotowania: