Delikatne tarty z soczystymi owocami. 2 przepisy na pyszne ciasta
Tarta wiśniowa z ozdobną kratką
Fot. 123rf.com

Delikatne tarty z soczystymi owocami. 2 przepisy na pyszne ciasta

Delikatne tarty z soczystymi owocami świetnie sprawdzi się jako deser dla gości. Idealne kruche ciasto i pyszne owocowe nadzienie sprawiają, że tarty rozpływają się w ustach. Sprawdź, jak zrobić idealną tartę i wypróbuj nasze propozycje na tartę wiśniową z ozdobną kratką oraz tartę jogurtową z morelami. 

Tarty z dodatkiem sezonowych owoców to doskonała propozycja na deser do kawy, na rodzinne przyjęcie w ogrodzie lub jako słodka przekąska dla gości. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje - przygotujesz je łatwo i szybko. A są przepyszne!

Jak zrobić najlepsze ciasto do tarty?

Tarta (z francuskiego "tarte") to rodzaj ciasta składającego się z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Tarta pochodzi z Francji i jest jedną z najpopularniejszych potraw tej kuchni, choć jest tak rozpowszechniona, że niewiele osób kojarzy ją jako deser rodem z Francji.

Jak się robi tartę? Przygotowanym i rozwałkowanym kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Tartę można upiec na trzy sposoby: najpierw samo ciasto, a potem na upieczone ciasto nałożyć nadzienie, upieczenie ciasta razem  z nadzieniem lub upieczenie samego ciasta, a następnie wyłożenie nadzienia pod koniec jego pieczenia. 

Przepisów na ciasto do tarty na słodko można znaleźć całe mnóstwo. Ale w każdym z nich można wprowadzić modyfikacje, które sprawią, że ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Przede wszystkim mniej więcej połowę mąki pszennej zastąp mąką krupczatką. Dzięki temu kruche ciasto na spód do tarty będzie jeszcze delikatniejsze i bardziej sypkie.

Do pieczenia tarty wybierz formę z wyjmowanym dnem. Ciasta upieczone w takiej formie, możesz wyjąć od razu po przygotowaniu, bez obaw o ich uszkodzenie.

Kruche ciasto możesz mrozić – zarówno surowe, jak i upieczone już spody do tarty.

Tarta wiśniowa z ozdobną kratką

112075439_m
Tarta wiśniowa z ozdobną kratką
Fot. 123rf.com

Składniki:

Kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 dag masła;

Nadzienie do tarty:

  • po 40 dag wiśni i porzeczek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 1 jajko do posmarowania
  • masło i mąka do formy

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na kruchy spód zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę posmaruj masłem. Oprósz mąką.
  2. Farsz: wiśnie wydryluj, porzeczki oderwij od gałązek. Owoce zagotuj z cukrem i 2/3 soku. Rozwałkuj 2/3 ciasta. Plackiem wylep formę.
  3. Proszek na budyń wymieszaj z resztą soku. Wlej do garnka z owocami. Gotuj do zgęstnienia. Przestudź. Wyłóż na spód z kruchego ciasta.
  4. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij w paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu tarty. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 35 min w 200 st.

Jogurtowa tarta z morelami

173846407_m
Jogurtowa tarta z morelami
Fot. 123rf.com

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag zimnego masła
  • 1-2 szklanki zimnej wody
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka;

Na masę i obłożenie:

  • 10-12 moreli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 30 dag gęstego jogurtu
  • 20 dag mielonego twarogu
  • 1 i 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • masło i mąka do formy

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Potem cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką. Wylep plackiem.
  2. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Spód piecz ok. 25 minut w 180 st. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje rozpuść, podgrzewając. Ubij 1 szklankę śmietany.
  3. Jogurt utrzyj z serem, cukrem oraz 1 cukrem waniliowym. Połącz z bitą śmietaną i żelatyną. Ok. 2/3 tężejącej masy jogurtowej wyłóż na kruchy spód.
  4. Morele pokrój, 2/3 ułóż na masie. Przykryj resztą masy. Chłodź 4 godziny. Ubij resztę śmietany i cukru waniliowego. Wyciśnij na tartę. Obłóż resztą moreli.

 

 

Czytaj więcej