Strudle z letnimi owocami. Pyszne na ciepło i na zimno
10.08.2022 09:20
Klasyczny strudel z jabłkami był ulubionym deserem cesarza Franciszka Józefa. Ale dzięki sporej dowolności w wyborze nadzienia do strudla możesz dodać także inne owoce, tak aby posmakował wszystkim domownikom. Lato obfituje w wiśnie i owoce leśne, które idealnie nadadzą się do strudla. Nasze strudle smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Znudził Ci się klasyczny strudel jabłkowy? Sięgnij po pyszne letnie owoce – wiśnie lub owoce leśne i przyrządź go w innej wersji. Delikatne ciasto na strudel możesz zrobić sama lub skorzystać z gotowego ciasta filo. Strudel można podawać na ciepło i zimno. To pyszny deser do herbaty.
Strudel wiśniowy z orzechami włoskimi
Składniki
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
ok. 50 ml letniej wody
3 łyżki oleju
1 jajko
sól
3 łyżki masła do posmarowania ciasta
cukier puder wymieszany z wanilią do posypania strudla;
Na nadzienie:
50 dag wiśni (bez pestek)
1 szklanka orzechów włoskich łuskanych
1/2 szklanka cukru
mielony cynamon
mielone goździki
Przygotowanie
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem, wlej do dołeczka w mące. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na około 30 minut. Potem rozwałkuj je na jak najcieńszy prostokąt. Potem pod placek wsuń dłonie i rozciągnij palcami, uważając przy tym, żeby go nie porwać.
Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, zrumień je, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Potem grubo posiekaj. Masło stop. Przestudź.
Ciasto posmaruj 2/3 stopionego masła, rozłóż na nim wiśnie. Posyp posiekanymi orzechami, cukrem oraz cynamonem i mielonymi goździkami. Zwiń. Strudel ułóż na blasze „szwem” do dołu. Wierzch posmaruj resztą masła. Piecz około 50 minut w temp. 180˚C. Posyp cukrem pudrem z wanilią. Podawaj np. z sosem waniliowym
Idealne ciasto na strudla
Do składników na ciasto strudlowe dodaj 1 łyżeczkę octu (może być jabłkowy albo jasny ocet winny). Dzięki temu ciasto będzie jeszcze delikatniejsze i wyjątkowo kruche.
Strudel z ciasta filo z owocami leśnymi
Składniki
1 opakowanie (ok. 40 dag) ciasta filo (ew. mrożonego ciasta francuskiego)
około 1 kg mieszanych owoców leśnych
1 szklanka płatków migdałowych
20 dag ciastek migdałowych (np. amarettini)
3 łyżki drobnego cukru
1/2 kostki masła
Przygotowanie
Masło stop, odstaw do przestudzenia. Ciasteczka drobno pokrusz. Owoce opłucz, osusz, wymieszaj z cukrem. Rozwiń ciasto. Płaty posmaruj ok. 2/3 stopionego masła i ułóż na ściereczce – jeden na drugim.
Potnij na 4 kwadraty. Posyp je płatkami migdałowymi oraz okruszkami ciastek. Następnie nałóż owoce, pozostawiając wolne brzegi. Kwadraty ciasta z nadzieniem zwiń, końce podwiń pod spód.
Strudle ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj pozostałym stopionym masłem. Piecz 25 minut w 175 °C. Gotowe pakuneczki potnij na połówki. Podawaj np. z sosem zabajone.