Udana biesiada przy daniach z rusztu. Poznaj złote zasady grillowania
Szaszłyki z grilla z kiełbasą brodzką Sokołów
Fot. Sokołów

Udana biesiada przy daniach z rusztu. Poznaj złote zasady grillowania

Grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół to sama radość! To także wspaniała okazja, by spędzić czas z najbliższymi i razem cieszyć się smakiem pysznych dań z rusztu. Co zrobić, by grillowa uczta była pełna kulinarnych zachwytów? Skorzystaj z fachowych rad i wybierz wysokiej jakości produkty Sokołowa ze specjalnej grillowej linii Grill House.

Grill od przynajmniej kilkunastu lat jest narodową rozrywką Polaków. A jeszcze dwie dekady temu znaliśmy to zjawisko głównie z amerykańskich filmów. Grill, w amerykańskim wydaniu barbecue, to nie jest zwykłe pieczenie mięsa, ryb czy warzyw na ruszcie. To wydarzenie kulinarne, towarzyskie i społeczne. Na grilla zaprasza się przyjaciół, znajomych i rodzinę. Nie jest potrzebny pretekst w postaci imienin czy urodzin. Nie trzeba także nakrywać stołu i zakładać odświętnego ubrania. Grill ma charakter niezobowiązujący, a jednocześnie jest okazją do kulinarnych zachwytów. Jest jak teatralna sztuka, którą trzeba wyreżyserować. Głównym aktorem jest zwykle pan domu – mistrz ceremonii pochylony na grillem, otoczony wianuszkiem gości. Zapraszamy na grillową ucztę z Grill House Sokołowa. 

Pyszne grillowanie z Grill House 

Grillowanie to cały proces. Zaczyna się on od wyboru produktów. Trzeba kupić odpowiednie mięso, ryby i wybrać właściwe warzywa. Potem należy wszystko zamarynować i przygotować sałatki i inne dodatki. Wreszcie nadchodzi moment rozpalania samego grilla. Ważne, aby osiągnąć właściwą temperaturę. Uwieńczeniem tego wszystkiego jest uchwycenie właściwego momentu, kiedy mięso, ryby i warzywa są już idealne upieczone. Nie jest to łatwa sztuka, wymaga doświadczenia, a przydatna jest również pewna wiedza teoretyczna. 

Sekret udanego grilla: wysokiej jakości mięso i wędliny

Dobre mięso i wędlina to oczywiście jeden z podstawowych warunków udanego grilla. Chodzi nie tylko o jakość produktu, ale także o to, by był odpowiedni do pieczenia na ruszcie. Królują na nim zwykle kawałki karkówki, boczku, a także kiełbaski i steki. Wybór mięsa to sztuka, warto więc zdecydować się na sprawdzonego producenta. Świetnym wyborem są mięsa i wędliny Grill House Sokołowa, specjalnie przygotowane na grilla – karkówki i boczek w kilku różnych marynatach, a także wiele rodzajów kiełbasek i kaszanek. Mięsa na grilla dostępne są zarówno w plastrach, jak i w formie roladek czy szaszłyków. Palce lizać!

Sekret udanego grilla: marynata

Marynata jest często tajemną, niepowtarzalną recepturą kucharza. Mamy różne sposoby na jej przygotowanie. Nie zawsze jednak wiemy, jak to zrobić, albo też nie mamy wystarczająco dużo czasu. Dzisiaj nie jest to problemem, Sokołów ma w swojej ofercie mięso już zamarynowane, odpowiednie do grillowania. 

Spójrzmy na ofertę Sokołowa. Wśród propozycji tego renomowanego producenta mamy między innymi: karkówkę wieprzową w plastrach, z aromatycznymi przyprawami specjalnie skomponowanymi do grillowania o intensywnym, lekko pikantnym smaku. Nowością jest bekon w stylu angielskim – to połączenie części schabu z boczkiem w aromatycznej marynacie pieprzowej. 

Warto zwrócić uwagę na boczek w marynacie słodko-pikantnej, imbirowej lub śliwkowej. Jest także gotowy burger z warzywami, steki, w tym w marynacie bałkańskiej, roladki meksykańskie, szaszłyki. Ciekawą propozycją jest klasyczne bałkańskie cevapcici, które może być wspomnieniem wakacji w Chorwacji. 

Gdybyś zdecydował się jednak na samodzielne marynowanie swoich grillowych dań, na stronie Grill House Sokołów znajdziesz wspaniałe przepisy na różnego rodzaju marynaty, m.in. czosnkowo ziołową, tajską i curry. W zakładce przepisy możesz również zainspirować się oryginalnymi przepisami z nieoczywistym wykorzystaniem mięsnych grillowych klasyków.    

 

Udane grillowanie. Jak przygotować ruszt?

Zaczynamy oczywiście od przygotowania sprzętu. Ruszt trzeba dokładnie wyczyścić. Zaschnięte resztki tłuszczu pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać szkodliwe substancje. 

Do grillowania najlepiej używać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.  

Tuż przed grillowaniem należy natłuścić kratkę. Dobre do tego są oleje, które mają wysoką temperaturę spalania, takie jak olej rzepakowy, z pestek winogron, ryżowy lub masło klarowane. 

Do rozpalania grilla nie używamy gazet, kartonów itp. Jeśli stosujemy rozpałkę, to tylko na samym początku, nigdy, gdy jedzenie leży na ruszcie. 

Grillujemy nad żarem, nigdy nad żywym ogniem. 

Złote zasady grillowania z Grill House. Jak obchodzić się z mięsem?

  • Nie kładziemy zimnego mięsa na ruszt. Poczekajmy, aż się ociepli do temperatury otoczenia. Dzięki temu będzie soczyste i odpowiednio wypieczone.
  • Mięso solimy bezpośrednio przed położeniem na ruszt, nie wcześniej, wówczas po grillowaniu będzie miękkie. 
  • Mięso obracamy tylko raz podczas pieczenia, inaczej może wyschnąć. 
  • Nie nakłuwamy mięsa w trakcie grillowania, wtedy zachowa soczystość. 
  • Mięso, które wymaga dłuższego grillowania najlepiej układać na tackach, a nie bezpośrednio na ruszcie, tak żeby tłuszcz nie kapał na węgiel.
  • Bezpośrednio na natłuszczonej kratce można położyć grube steki,  filety rybne posmarowane uprzednio olejem lub specjalnie przygotowane szaszłyki na grilla. Jeśli kratka będzie odpowiednio ciepła to mięso od razu zacznie skwierczeć. 
  • Ryby w całości i kiełbaski nacinamy nożem - skróci to czas pieczenia.

 

Aby było zdrowo i smacznie, grillowanym mięsom powinny towarzyszyć świeże warzywa, a im ich więcej, tym lepiej. Doskonale komponują się z mięsnymi daniami, a te stają się dzięki temu zdrowsze. Grillowane warzywa to doskonała propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także jako dodatek dla osób jedzących mięso.

Kolorowe szaszłyki z kiełbasą brocką 

szaszłyki
Szaszłyki z kiełbasą brocką
Sokołów

 

Składniki na 8 porcji:

  • 1 opakowanie kiełbasy brockiej Sokołów
  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • 1 opakowanie serka typu górskiego
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę, cukinię, cebulę i ser kroimy. Przekładamy do jednego naczynia i dodajemy pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki skrapiamy olejem, posypujemy ziołami, solą i pieprzem, a następnie całość mieszamy.
  2. Na długie wykałaczki nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki. Grillujemy ok. 3 minuty, aż do zarumienienia całości szaszłyka.

Burger meksykański z guacamole i nachosami [wideo]

burgery
Burger meksykański z  guacamole i nachosami
Sokołów

 

Składniki:

  • 2 opakowania Burgera wołowego Grill House Sokołów 200g
  • 2 bułki burgerowe
  • 1 avocado
  • 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie nachosów
  • ½ jalapeno

Przygotowanie:

Guacamole:

  1. Z avocado wyjąć pestkę, dodać sok z limonki. Rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli, sól, pieprz. Wymieszać.

Burgery:

  1. Burgery grillować po 3 min z każdej strony.
  2. Bułki grillować aż do zarumienienia. Posmarować z jednej i drugiej strony guacamole. Ułożyć garść nachosów, burgera i kilka plasterków papryczki jalapeno.

 

 

Czytaj więcej