Cytrusowy keks z goździkami to aromatyczna i oryginalna wersja tradycyjnego bożonarodzeniowego ciasta. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale też na karnawał oraz każdą zimową niedzielę jako pyszny dodatek do kawy. Keks w tej wersji ma intensywny, korzenny aromat dzięki obecności nie tylko goździków, ale też cynamonu i anyżu. Nietuzinkowego smaku dodaje też sok pomarańczowy. Wypróbuj ten przepis!
Keks najczęściej kojarzy nam się z mocno bakaliowym ciastem bożonarodzeniowym. I słusznie, w takiej wersji keks gości na naszych świątecznych stołach od pokoleń. My natomiast proponujemy Wam alternatywną wersję dla tego wypieku, które sprawdzi się także jako ciasto karnawałowe lub niedzielne, szczególnie zimą. Bakalie zastępują w nim korzenne przyprawy, szczególnie goździki, które nadają mu intensywnego, niepowtarzalnego aromatu. Jeszcze bardziej świąteczny smak i zapach ciasto zawdzięcza obecności soku pomarańczowego.
Idealny keks jest wilgotny, miękki i ma równomiernie rozłożone dodatki. Co robić, by ciasto zawsze wychodziło?
Keks, podobnie jak piernik, może i powinien poleżeć trochę przed podaniem. Najlepiej więc upiec go 3-4 dni wcześniej. Jeśli chcemy, żeby był wilgotny, po upieczeniu można nasączyć go rumem lub mocną, gorzką herbatę. Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, należy je przed dodaniem do wypieku pokroić na mniejsze kawałki - im mniejsze i lżejsze, tym większa szansa, że będą się utrzymywać równomiernie. Bakalie i owoce można też przed dodaniem do ciasta zalać gorącą wodą lub mlekiem, następnie osuszyć i obtoczyć w mące. Ten trik nie dotyczy jednak goździków i przypraw zawartych w naszym przepisie, ale nie martw się - te dodatki są na tyle lekkie, że nie ma obawy, iż będą opadać.
Keks należy zawsze wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec na środkowej półce w temperaturze 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Keks może zachowywać świeżość i smak nawet do dwóch tygodni, o ile jest przechowywany w chłodnym miejscu oraz zawinięty w papier lub ściereczkę oraz foliową torebkę.
Składniki:
Sposób przygotowania: