Płatki owsiane to naturalny i tani eliksir dla zdrowia i urody. Wyraźnie polepszają stan skóry − zarówno jedzone w formie owsianki na śniadanie, jak również jako składnik domowych masek pielęgnacyjnych.
Spis treści
O skórę trzeba dbać, stosując nie tylko odpowiednie kremy. Ogromny wpływ na jej wygląd ma również to, co jesz. Aby skóra była jędrna i gładka, trzeba jej dostarczać witamin, głównie z grupy B, A, C, E, oraz minerałów.
Niedobór witamin z grupy B wpływa niekorzystnie na wygląd skóry i włosów. Pękanie kącików ust, pojawienie się wyprysków na czole, nosie i w okolicach uszu oraz przetłuszczające się stale włosy sygnalizują brak witaminy B2. Jej niedobór można uzupełnić dietą bogatą w płatki owsiane. Można je jeść nie tylko na śniadanie, ale też jako przekąskę w ciągu dnia. Oprócz tego możemy stosować maseczki z płatków owsianych.
Kiedy w ciągu dnia między posiłkami odczuwamy głód i spadek energii, zwykle sięgamy po niezdrowe przekąski w postaci batoników czy fast foodów. Są nie tylko wysokokaloryczne, ale też szybko powodują ponowny spadek energii. Nie służą ani naszemu zdrowiu i samopoczuciu, ani urodzie, ponieważ nadmiar cukrów w diecie źle wpływa na cerę. W roli zdrowej przekąski świetnie sprawdzają się płatki owsiane, które sycą na dłużej i zawierają cenne składniki odżywcze, korzystne dla kondycji skóry i włosów.
- Około połowa energii w naszej diecie powinna pochodzić z węglowodanów złożonych. Również przekąski to dobry sposób, żeby je dostarczyć. Warto jednak komponować je w taki sposób, żeby były pożywne i na dłużej pozwoliły zachować uczucie sytości. Batoniki czy fast foody to nie jest dobry pomysł na przekąskę. Zdecydowanie lepiej sięgnąć w takiej sytuacji po płatki zbożowe, np. w formie smoothie z dodatkiem owoców lub bakalii, przygotowane wcześniej w domu lub po gotowe wartościowe owsianki, które wystarczy zalać gorącą wodą – podpowiada Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyczka marki Kupiec.
W malakserze miksujemy 1 opakowanie płatków owsianych Kupiec, 100g masła, 150g pomidorów suszonych z zalewy, 60 ml oleju z suszonych pomidorów, 1 łyżeczkę tymianku suszonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 1 żółtko. Jeżeli masa jest zbyt zbita dodajemy odrobinę wody. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je i na każdym kładziemy połówkę pomidorka koktajlowego przecięciem do góry. Pieczemy 20-23 minuty w temperaturze 1900C, studzimy je.
Uzyskujemy w ten sposób 12-15 ciasteczek, które możemy zjeść solo, jako przekąskę w ciągu dnia, lub jako dodatek do deski serów lub wędlin na kolację.