Ciasto jogurtowe z owocami i bezami. Przepis na szybki deser bez pieczenia
Ciasto jogurtowe z owocami i bezami bez pieczenia.
Fot. 123RF

Ciasto jogurtowe z owocami i bezami. Przepis na szybki deser bez pieczenia

Lekki, orzeźwiający, nie za słodki deser jogurtowy z ciasteczkami bezowymi. Nie oprzesz się jego smakowi!

Masę do tego ciasta przygotujesz na bazie jogurtu z dodatkiem białej czekolady, która odda jej swoją słodycz, a sok z cytryny podkręci smak. Odpowiednią konsystencję uzyskasz dzięki żelatynie. Dodaj maliny, czerwone porzeczki i ciasteczka bezowe, a uzyskasz idealne słodko-kwaśne połączenie. Zobacz nasz przepis.

Jak zrobić domowe bezy?

Nie chcesz kupować bezowych ciasteczek w sklepie, bo wolisz zrobić je sama? Zajmie Ci to niecałe 10 minut, a na pewno będą lepsze niż kupne. Przygotuj: 4 białka jajek, 200 g drobnego cukru i sól do ubicia piany.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj dalej. Gotowa piana powinna być biała, sztywna i gęsta. Bezową masę nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem za pomocą rękawa cukierniczego. Możesz też nakładać je łyżką. Pamiętaj o odstępach, bo ciasteczka jeszcze urosną. Nagrzej piekarnik do 140ºC. Piecz bezy w 110-120ºC przez ok. 60 minut z termoobiegiem.

Ciasto jogurtowe z owocami i bezami bez pieczenia

98368759_m
Ciasto jogurtowe z owocami i bezami.
123RF

Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Kaloryczność: 225 kcal

Składniki

  • 30 dag ciastek bezowych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 szklanki jogurtu
  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • po 30 dag malin i czerwonych porzeczek
  • wiórki białej czekolady i kakao do dekoracji

Przygotowanie

  1. Żelatynę namocz w 2/3 szklanki wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Odłóż kilka ciastek bezowych, resztę grubo pokrusz.
  2. Czekoladę zetrzyj. Śmietanę ubij. Wymieszaj ją z jogurtem i sokiem cytrynowym. Połącz z żelatyną. Kiedy masa zacznie tężeć, dodaj pokruszone bezy, czekoladę, porzeczki i 2/3 malin.
  3. Krem przełóż do formy (śr. ok. 22 cm). Wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj wiórkami czekolady, kakao oraz odłożonymi malinami i bezami.

 

Czytaj więcej