Lekki, orzeźwiający, nie za słodki deser jogurtowy z ciasteczkami bezowymi. Nie oprzesz się jego smakowi!
Masę do tego ciasta przygotujesz na bazie jogurtu z dodatkiem białej czekolady, która odda jej swoją słodycz, a sok z cytryny podkręci smak. Odpowiednią konsystencję uzyskasz dzięki żelatynie. Dodaj maliny, czerwone porzeczki i ciasteczka bezowe, a uzyskasz idealne słodko-kwaśne połączenie. Zobacz nasz przepis.
Nie chcesz kupować bezowych ciasteczek w sklepie, bo wolisz zrobić je sama? Zajmie Ci to niecałe 10 minut, a na pewno będą lepsze niż kupne. Przygotuj: 4 białka jajek, 200 g drobnego cukru i sól do ubicia piany.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj dalej. Gotowa piana powinna być biała, sztywna i gęsta. Bezową masę nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem za pomocą rękawa cukierniczego. Możesz też nakładać je łyżką. Pamiętaj o odstępach, bo ciasteczka jeszcze urosną. Nagrzej piekarnik do 140ºC. Piecz bezy w 110-120ºC przez ok. 60 minut z termoobiegiem.
Liczba porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Kaloryczność: 225 kcal
Składniki
Przygotowanie