Ciasteczka owsiane z orzechami pekan. Przepis na chrupiacą przekąskę
Ciasteczka owsiane z orzechami pekan.
Fot. 123RF

Ciasteczka owsiane z orzechami pekan. Przepis na chrupiacą przekąskę

Smakowite ciastka owsiane z dodatkiem orzechów pekan i suszonej żurawiny. Doskonałe jako deser lub przekąska. Posmakują także dzieciom. Sprawdź nasz przepis!

Te ciasteczka pokochają szczególnie najmłodsi. Domowe łakocie mają zdrowe dodatki, takie jak orzechy pekan, żurawina i płatki owsiane. Wypróbuj przepis na te zdrowsze słodycze!

Jak zrobić ciasteczka owsiane z orzechami pekan?

63697190_m
Ciasteczka owsiane z orzechami pekan.
123RF

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 150 g mąki
  • sól
  • 230 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 100 g orzechów pekan
  • 1 jajko

Jak zrobić owsiane ciasteczka z orzechami pekan?

  1. Wymieszaj w misce mąkę, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą białą masę. Dodaj całe jajko, zmiksuj. Wsyp mąkę z dodatkami oraz płatki owsiane i suszoną żurawinę.
    Połącz starannie składniki. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C (z termoobiegiem).
  2. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj kulki. Rozłóż je na blasze, lekko spłaszcz, formując ciastka. Na wierzchu każdego ułóż orzechy pekan. Blachę wstaw do piekarnika.
  3. Piecz ciasteczka około 12 minut. Wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Dlaczego warto zrobić ciasteczka z orzechami pekan?

Orzechy pekan uważane są za jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków orzechów. Są mniej pofałdowane niż orzechy włoskie, bardziej podłużne i płaskie. Ich smak jest niezwykle ciekawy i niejednoznaczny dzięki czemu świetnie łączą się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi daniami.

Orzechy pekan pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Rosną na ogromnych drzewach, osiągających nawet 50 metrów wysokości, zwanymi orzesznikami jadalnymi lub pekanowymi. Owocują one przez około 300 lat i wymagają specjalnych warunków. Dlatego mogą być uprawiane tylko na tych konkretnych terenach/ Podobno najsmaczniejsze pochodzą z Teksasu, a hrabstwa San Saba nazywanego pekanową stolicą świata.

Orzechy pekan stanowiły podstawę diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, bo zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i są bardzo sycące, dlatego na długo zaspokaja głód. Są bardzo kaloryczne, dlatego lepiej nie przesadzać z ich ilością

 

Czytaj więcej