Smakowite ciastka owsiane z dodatkiem orzechów pekan i suszonej żurawiny. Doskonałe jako deser lub przekąska. Posmakują także dzieciom. Sprawdź nasz przepis!
Te ciasteczka pokochają szczególnie najmłodsi. Domowe łakocie mają zdrowe dodatki, takie jak orzechy pekan, żurawina i płatki owsiane. Wypróbuj przepis na te zdrowsze słodycze!
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Jak zrobić owsiane ciasteczka z orzechami pekan?
Orzechy pekan uważane są za jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków orzechów. Są mniej pofałdowane niż orzechy włoskie, bardziej podłużne i płaskie. Ich smak jest niezwykle ciekawy i niejednoznaczny dzięki czemu świetnie łączą się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi daniami.
Orzechy pekan pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Rosną na ogromnych drzewach, osiągających nawet 50 metrów wysokości, zwanymi orzesznikami jadalnymi lub pekanowymi. Owocują one przez około 300 lat i wymagają specjalnych warunków. Dlatego mogą być uprawiane tylko na tych konkretnych terenach/ Podobno najsmaczniejsze pochodzą z Teksasu, a hrabstwa San Saba nazywanego pekanową stolicą świata.
Orzechy pekan stanowiły podstawę diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, bo zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i są bardzo sycące, dlatego na długo zaspokaja głód. Są bardzo kaloryczne, dlatego lepiej nie przesadzać z ich ilością