Syrop cebulowy to naturalny i skuteczny specyfik na kaszel, ceniony i stosowany przez nasze babcie. Dzięki obecności głównego składnika - cebuli - pomaga na przeziębienie, infekcje dróg oddechowych, a także na anemię i choroby układu moczowego. Ponadto jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Zobacz, jak przygotować i stosować syrop z cebuli.
Spis treści
Cebula to jedno z najpopularniejszych i zarazem najzdrowszych warzyw stosowanych w polskiej kuchni. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale właściwości lecznicze, powinna gościć na naszych talerzach jak najczęściej. Z cebuli możemy też przygotować skuteczne domowe kuracje na różne dolegliwości. Prosty cebulowy syrop zrobimy zaledwie z dwóch składników, a skutecznie pomoże nam pozbyć się kaszlu.
Właściwości lecznicze cebuli były znane już setki lat temu. Dawniej wierzono nawet, że ma moc wskrzeszania zmarłych. Choć dziś wiemy, że posądzanie cebulę o taką siłę to lekka przesada, to nie ulega wątpliwości, że cebula potrafi postawić nas na nogi przy wielu infekcjach, w szczególności układu oddechowego.
Za zdrowotnymi właściwościami cebuli stoi bowiem bogactwo witamin i minerałów. To warzywo ma bowiem dużą zawartość witaminy C, K, E, A oraz witamin z grupy B. Jest tez bogatym źródłem cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia i krzemu. Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza też wysokiej zawartości siarki.
Szczególnie bogactwo witaminy C sprawia, że surowa cebula doskonale wzmacnia odporność organizmu, a wspólne działalnie zawartych w warzywie minerałów nadaje jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz wykrztuśne. Z tego powodu cebula jest skutecznym naturalnym lekarstwem na przeziębienie, grypę i wszelkiego rodzaju infekcje, na które jesteśmy narażeni szczególnie w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Możemy ją w tym celu stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Stosowania zewnętrznie, dzięki obecności olejków eterycznych, szczególnie siarczków, cebula pomaga pozbyć się kataru. W tym celu wystarczy wąchać pokrojone warzywo. Aby wyleczyć infekcję dróg oddechowych możemy jeść surową cebulę lub przygotować z niej leczniczy syrop.
Syrop z cebuli ma takie właściwości, jak jego główny składnik. Skutecznie zwalcza bakterie i wirusy, dzięki czemu pomaga walczyć z przeziębieniem, grypą i infekcjami układu oddechowego. Co więcej, ma też właściwości wykrztuśne. Będzie więc skutecznym domowym lekarstwem na kaszel. W tym celu był ceniony i przygotowywany już przez nasze babcie. I nigdy ich nie zawiódł!
Ale syrop z cebuli pomaga też na inne dolegliwości. Ma również właściwości moczopędne i bakteriobójcze, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób układu moczowego. Cebula jest także źródłem żelaza, dlatego syrop z tego warzywa jest polecany osobom zmagającym się z anemią. Poprawia też trawienie.
Syrop cebulowy będzie szczególnie przydatny, jeśli nie będziemy mieć pod ręką innego syropu aptecznego. Jest bowiem bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do zrobienia go potrzebujesz tylko dwóch składników: surowej cebuli i cukru. Po przygotowaniu odstawiasz go na 3 godziny i już masz gotowy skuteczny, a zarazem naturalny antybiotyk.
Syrop cebulowy jest bezpiecznym naturalnym lekarstwem. Najlepiej pić syrop cebulowy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Jeśli kaszel mamy silny i męczący, możemy zażywać go nieco więcej, ale maksymalnie 5 łyżek w ciągu doby. Dzieci do 12. roku życia i kobiety w ciąży nie powinny jednak przekraczać dawki 3 łyżek w ciągu doby, chyba że lekarz podczas konsultacji zaleci inaczej.
Warto pamiętać, że syrop ma właściwości wykrztuśne, więc nie powinniśmy zażywać go przed snem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Nasza rada: dla wzmocnienia właściwości leczniczych syropu możesz dodać dwa pokrojone ząbki czosnku. Dzięki temu syrop będzie bardziej skuteczny także na stany zapalne dróg oddechowych.
Syrop z cebuli jest zdrowym i bezpiecznym naturalnym antybiotykiem. Może być stosowany nawet przez dzieci i kobiety w ciąży, ale w niewielkich ilościach.
Ostrożnie i małych ilościach powinny go stosować jednak osoby cierpiące na choroby wątroby, nerek i zapalenie jelit oraz inne choroby układu pokarmowego, np. refluks i zgagę, gdyż cebula może nasilać te dolegliwości. Ponadto syrop z cebuli jest niewskazany dla pacjentów z niewydolnością serca.