Blok czekoladowy z orzechami. Poczuj smak dzieciństwa
Blok czekoladowy z orzechami.
Fot. 123RF

Blok czekoladowy z orzechami. Poczuj smak dzieciństwa

Blok zrobiony z czekolady deserowej ze śmietaną kremówką z herbatnikami i orzechami to deser, który przypomni Ci czasy dzieciństwa. Zrobiony w formie salami, obtoczony kakao prezentuje się dużo lepiej niż klasyczna kostka, którą możemy czasem zobaczyć na sklepowej półce.

Blok czekoladowy to hit minionej epoki. I choć obecnie na sklepowych półkach można zobaczyć wszystkie możliwe smaki czekolady, to nie ma to jak przypomnieć sobie smak dzieciństwa.

Blok czekoladowy – pyszny deser z dzieciństwa

Blok czekoladowy to deser, który święcił triumfy w okresie PRL-u. Banalnie prosty w przygotowaniu blok, babcie często serwowały swoim wnukom. Zwykle przygotowywany z mleka w proszku. Ale Ty możesz go zrobić w nowej, lepszej odsłonie. Pokaż swoim maluchom, jakie słodycze jadało się kiedyś!

Blok czekoladowy z orzechami

79728616_m
Blok czekoladowy z orzechami.
123RF

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g maślanych herbatników
  • 300 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kremówki 30 proc.
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 szklanki dowolnych orzechów
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • naturalne gorzkie kakao do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Połam herbatniki na małe kawałki, przełóż do miseczki. Dodaj orzechy (większe możesz pokroić). Kremówkę razem z masłem umieść w rondelku. Wrzuć połamaną na cząstki czekoladę.
  2. Ogrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia. Masę wlej do miski z herbatnikami i orzechami, wymieszaj, przestudź.
  3. Na blacie ułóż dwie warstwy folii spożywczej. Wyłóż masę. Owiń ją folią, tworząc wałek o średnicy 8-10 cm. Końce folii zawiąż. Schładzaj przez noc w lodówce. Wyjmij z folii, obtocz w kakao.

Czytaj więcej