Blendery kielichowe mają z reguły większą moc niż ręczne.
Fot. 123RF
ABC gotowania
Blender kielichowy czy ręczny? Podpowiadamy, czym najlepiej blendować owoce i warzywa
14.06.2021 15:02
Wybór blendera to dziś niełatwe zadanie. Na rynku dostępne są modele ręczne i kielichowe. Ponadto, w zależności od potrzeb, możemy zdecydować o mocy urządzenia. Dzięki naszemu zestawieniu najważniejszych cech urządzeń ta decyzja stanie się znacznie prostsza. Sprawdź wady i zalety różnego typu blenderów, by kupić sprzęt idealny dla siebie.
Sezon na młode owoce i warzywa w pełni. Blender pomoże zrobić z nich pyszne zupy, sosy, koktajle. Ale przyda się też przez cały rok.
Do czego przyda się blender?
Blender to „młodszy brat” robota kuchennego. Jego specjalizacją jest rozdrabnianie, czyli blendowanie. Będzie zatem przydatny w codziennym użytku (np. do przecierania jarzynowych zup i sosów, robienia zdrowych koktajli owocowo-warzywnych), ale też pomoże podczas robienia przetworów (np. musów oraz dżemów owocowych czy przecierów warzywnych). Blender przyda się więc, gdy chcemy wprowadzić więcej warzyw i zdrowych potraw do diety. Ale wiele zastosowań urządzenia zależy od naszej fantazji, np. blenderem ręcznym można wymieszać ciasto (np. na naleśniki), zrobić lody czy masę na pasztet.
Jaką moc produktu wybrać?
Do okazjonalnego użytku wystarczy blender o mocy 300-600 W. Jeśli potrzebujemy go do twardszych produktów, wybierzmy model o mocy 1000 W i więcej.
Rodzaje blenderów
W sklepach dostępne są dwa rodzaje blenderów – ręczne i kielichowe. Który z nich wybrać?
Blender kielichowy – wady i zalety
Blender kielichowy to niewielkie stojące urządzenie, które warto mieć pod ręką, jeśli sporo gotujemy i mamy dostatecznie dużo miejsca na blacie.
Zalety
Nie trzeba dodatkowych naczyń. Blender kielichowy wyposażony jest w kielich, w którym rozdrabnia się produkty (nie ma ryzyka, że będą się rozpryskiwać). Najczęściej jest on plastikowy, w droższych modelach – z hartowanego szkła (najłatwiej je umyć, nie zabarwia się, jest też bardzo trwałe). Bardziej praktyczny jest duży kielich, zwracajmy więc uwagę na jego pojemność (od 1 do 2,5 l).
Bezpieczny. Noże znajdują się w dnie kielicha, więc jest małe ryzyko, że się skaleczymy.
Wygodny. Często ma otwór w pokrywce (zamykany dodatkowym wieczkiem) – można przez niego dorzucać produkty w czasie miksowania. Nie trzeba trzymać urządzenia w ręce, co przy dłuższym miksowaniu może być męczące.
Stabilny. Blendery stacjonarne (czyli kielichowe) są stabilne, mają specjalne podkładki, które zapobiegają przesuwaniu się urządzenia.
Mocny. Takie urządzenia mają z reguły większą moc niż ręczne. Dzięki temu dobrze radzą sobie nawet z twardymi owocami i warzywami.
Wady
Głośny. Większa moc silnika sprawia, że urządzenie jest dość hałaśliwe podczas pracy
Trudny do czyszczenia. Dotyczy to dolnej części kielicha, w której znajdują się noże.
Drogi. Zwykle kosztuje więcej niż blender ręczny.
Blender ręczny – wady i zalety
Ręczny blender może być bardzo przydatnym pomocnikiem dla tych z nas, które nie są pasjonatkami gotowania albo mają małe kuchnie.
Zalety
Łatwy do przechowywania. Blender ręczny składa się z rękojeści, w której znajduje się silnik i przyciski sterujące oraz końcówki z wbudowanymi nożami. Obie części się rozkręca, więc zajmują niewiele miejsca w szufladzie.
Wygodny w użyciu. Blender ręczny jest lekki. Do tego zupy, kremy czy sosy można rozdrobnić bezpośrednio w naczyniu, w którym były przygotowywane. Dzięki temu będziemy miały mniej zmywania.
Dobry do małych gospodarstw. Jeśli gotujemy dla dwóch osób i nie robimy dużej ilości przetworów, blender ręczny będzie wygodniejszy, bo lepiej sprawdza się do miksowania mniejszej ilości produktów.
Łatwy do oczyszczenia. Element z wbudowanymi nożami można umyć bezpośrednio pod strumieniem wody, co ułatwia wypłukanie resztek.
Tani. Zwykle kosztuje mniej niż kielichowe.
Wady
Mniej bezpieczny. Noże nie są osłonięte.
Wymaga trzymania. To męczące, zwłaszcza przy twardych produktach.
Brudzi. Często podczas pracy rozbryzguje miksowaną masę na boki.
Blendery wysokoobrotowe do zadań specjalnych
W sklepach znajdziemy blendery kielichowe, które mają znacznie wyższą moc i dużo szybsze obroty niż typowe urządzenia, nawet do 2000 W. Do czego się przydają?
Blendery wysokoobrotowe umożliwiają więcej, niż typowe urządzenia. Da się w nich kruszyć i rozdrabniać bardzo twarde produkty, jak np. kostki lodu czy ziarenka kawy. Dzięki bardzo wysokim obrotom takie blendery idealnie nadają się również do emulgowania (można w nich w kilka minut przygotować domowy majonez) oraz rozdrabniania do płynnej postaci (np. można zrobić w nich owocowy sok z dużą ilością rozdrobnionego miąższu).
Szybkie obroty noża umożliwiają przemielenie ziaren i zrobienie mąki domowej produkcji np. z gryki czy płatków owsianych. Minusem tych wydajnych urządzeń jest cena (kosztują ponad 500 zł).
Akcesoria do blenderów ręcznych
Dzięki akcesoriom blender staje się urządzeniem wielofunkcyjnym. Najczęściej można je kupić od razu w zestawie ze sprzętem.
Kielich, o małej pojemności, akurat do przyrządzenia szklanki koktajlu czy zblendowania porcji zupy. Dopasowany wielkością do końcówki z nożem.
Trzepaczka do ubijania białek, bitej śmietany czy mieszania rzadkiego ciasta, np. na naleśniki.
Rozdrabniacz. Niewielkie naczynie z nożem w pokrywie lub w dnie, napędzane silnikiem blendera – świetne do siekania czosnku, cebuli, warzyw, mielenia orzechów.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.