Bezglutenowy omlet biszkoptowy: alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Zrobisz go w kilka minut!
Bezglutenowy omlet biszkoptowy - przepis
Fot. 123 RF

Bezglutenowy omlet biszkoptowy: alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Zrobisz go w kilka minut!

Bezglutenowy omlet biszkoptowy to idealna propozycja na śniadanie lub posiłek w ciągu dnia. Można go przygotować na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Odkryj prosty przepis i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. 

Omlet biszkoptowy to idealny posiłek na każdą porę dnia. Jest delikatny, puszysty, rozpływa się w  ustach! Udało mi się stworzyć jego bezglutenową wersję, która jest tak samo pyszna, co tradycyjna. 

Sekret tkwi w odpowiedniej mieszance mąk. Zamiast pszennej, postawiłam na trio: mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i mąkę kukurydzianą. To połączenie sprawia, że omlet jest lekki i nie kruszy się. Oczywiście, można też użyć gotowej mieszanki bezglutenowej.

Produkty bezglutenowe – lista. Praktyczna ściąga dla osób, które chcą wykluczyć z diety gluten

Jak zrobić idealny bezglutenowy omlet biszkoptowy?

Oto kilka wskazówek, dzięki którym, zawsze wyjdzie pyszny i puszysty:

  • używaj świeżych jajek, najlepiej z wolnego wybiegu;
  • dobrze ubij białka - nie spiesz się, miksuj na średnich obrotach przez kilka minut do uzyskania sztywnej piany;
  • smaż na małym ogniu, inaczej omlet się przypali;
  • do smażenia używaj oleju kokosowego lub masła klarowanego - zapobiegają przywieraniu omletu do patelni oraz nadają mu delikatny aromat; 
  • jeśli masz ochotę na słodkie, ale ograniczasz kalorie, zamiast białego cukru użyj słodzika np. erytrytolu lub ksylitolu; 
  • gdy wolisz wytrawne posiłki, do masy dodaj ulubione przyprawy;
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; 
  • proporcje mąk mają istotny wpływ na końcowy efekt.

Omlet – pyszne danie, które przygotujesz na mnóstwo sposobów! Wypróbuj przepisy i triki na idealne omlety

Bezglutenowy omlet biszkoptowy – przepis

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom: łatwy 

Składniki:

  • 3 jajka rozm. M;
  • 2 łyżki mąki ryżowej;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej;
  • 1 łyżka cukru (lub ksylitolu/erytrytolu);
  • szczypta soli;
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia; 
  • ulubione owoce i dodatki.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. 
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. 
  3. W osobnej misce wymieszaj żółtka z mąkami i cukrem (lub słodzikiem). Wymieszaj wszystko dokładnie. 
  4. Delikatnie, partiami, dodawaj ubite białka do masy żółtkowej. Używaj do tego szpatułki i mieszaj bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. 
  5. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane. 
  6. Wylej masę na patelnię, rozprowadzając równomiernie. 
  7. Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut, aż się zetnie i lekko zarumieni od spodu. 
  8. Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę, połóż owoce i smaż jeszcze przez 2-3 minuty. 
  9. Gotowy omlet przełóż na talerz. 
  10. Jogurt możesz podać ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i cukrem pudrem. 

Kalorie: ok. 350 kcal 

Białko: 20 g 

Węglowodany: 30 g 

Tłuszcz: 20 g 

omlet biszkoptowy bezglutenowy przepis przepis116789736_m
Bezglutenowy omlet biszkoptowy
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej