Babeczki warzywne: zdrowa, lekka przekąska idealna na Wielkanoc
Babeczki warzywne na Wielkanoc
Fot. 123 RF

Babeczki warzywne: zdrowa, lekka przekąska idealna na Wielkanoc

Babeczki warzywne to doskonały wybór na wielkanocny stół – zdrowe, smaczne i pełne witamin. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do innych potraw. Z pewnością przypadną do gustu bliskim. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku.

Spis treści

Wielkanoc, choć pełna tradycyjnych potraw, to także doskonała okazja, by postawić na dania pełne świeżych, wiosennych składników. Doskonałą propozycją są np. babeczki warzywne – lekkie, pożywne, a jednocześnie niezwykle smaczne. Dzięki różnorodnym warzywom, takim jak cukinia, marchew, brokuły czy papryka, nie tylko dostarczają wartościowych składników odżywczych, ale także cieszą oko swoimi intensywnymi kolorami.

Babeczki warzywne mogą być podawane na wiele sposobów – na ciepło lub na zimno, jako przystawka lub samodzielna przekąska. Można je wzbogacić o różne dodatki, takie jak ser, szynka czy zioła, które podkręcą ich smak. Babeczki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie wielkanocne, jak i na rodzinny obiad. 

Wegańskie przepisy na Wielkanoc. Pyszna zupa chrzanowa i pasztet warzywny z zieloną soczewicą

Babeczki warzywne na Wielkanoc – przepis

Czas przygotowania: 40 minut 

Porcje: 12

Stopień trudności: średni 

Składniki:

  • 100 g fety
  • 1 mała cukinia
  • 4 gałązki natki
  • 4 gałązki tymianku
  • 150 g szynki gotowanej w kawałku
  • 3 łyżki oliwy  
  • 50 g żółtego sera cheddar  
  • 12 jajek 
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 36% 
  • 3 łyżki mleka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania formy

Przepis:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę grubo zetrzyj. Fetę drobno pokrusz. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Zioła opłucz, osusz, oderwij od nich listki i posiekaj je. Szynkę potnij w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cukinię, mieszając. Wystudź ją i mocno odciśnij sok. W miseczce wymieszaj jajka ze śmietaną oraz fetą. Dodaj mleko i proszek do pieczenia. Dołóż cukinię i szynkę. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Formę na muffinki z 12 wgłębieniami posmaruj olejem. Do każdego dołeczka włóż porcję przygotowanej masy na muffinki. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Wartości odżywcze (1 babeczka):

Kalorie: 198 kcal

Węglowodany: 2,5 g

Białko: 11,5 g

Tłuszcz: 16,6 g

Babeczki-warzywne-na-WIelkanoc-przepis-189717607_m
Babeczki warzywne na Wielkanoc
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej