Ananas to samo zdrowie! Pasuje do wielu dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Przepisy
Marta Barczyńska
23.03.2022 15:08
Ananas zawiera enzym bromelainę, która ułatwia trawienie. Dlatego zjedzenie ananasów na podwieczorek, nawet niedługo po sutym obiedzie, wcale nie jest takim złym pomysłem! Dodatkowo ananas, dzięki temu, że zawiera dużo witaminy C, działa też przeciwzapalnie i będzie tak samo doskonałą propozycją na ciepłe śniadanie czy kolację, zwłaszcza dla dzieci i osób, które lubią słodki smak. Oto doskonałe przepisy na pyszne i zdrowe dania z ananasem.
Ananas pasuje do wielu dań – zarówno deserów, jak i mięs – i warto ten wyjątkowy owoc wykorzystywać w kuchni częściej. Wypróbuj nasze przepisy na ananasy smażone w cieście, ananas w słodkiej bułce, karmelizowane plastry ananasa z szynką na tostach i pyszny bezglutenowy sernik ananasowy na owsianym spodzie.
Dlaczego warto jeść dania z ananasem?
Witamina C zawarta w ananasie jest przeciwutleniaczem, który broni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Działa leczniczo na wiele schorzeń związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, chorobami układu krążenia i oddechowego oraz zapaleniem stawów. Dlatego, jeśli jesteśmy przeziębieni, cierpimy z powodu reumatyzmu, astmy czy miażdżycy, jedzenie świeżych ananasów w sezonie może przynieść ulgę. 100 g ananasa pokrywa 80 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Ananas wspiera także układ stawowy dzięki temu, że zawiera sporo kolagenu. Zwiększa też przyswajanie białka więc jest świetnym owocem dla osób w okresie rekonwalescencji.
Uwaga! Mimo że ananas jest zdrowy nie powinny go jeść kobiety w ciąży bo może wywołać krwawienie.
Jak wybrać ananas
Wbrew obiegowej opinii, ananas jest dojrzały dopiero wtedy, gdy zaczyna lekko ciemnieć, a w powietrzu czuć wyraźny ananasowy, słodki zapach. Dlatego kupowanie ananasów przecenionych bo "nie wyglądają ładnie i świeżo" jest sprytnym wyjściem, by kupić naprawdę dobry i dojrzały owoc. Ananas powinien być ciężki, bo oznacza to, że jest soczysty. Możemy kupić też niedojrzały czyli ładny i twardy ananas. Pozostawić go w temperaturze pokojowej i po koło 5-6 dniach powinien już być dojrzały. Dojrzały ananas przechowujemy w lodówce do 5 dni, a do 3 - jeśli go obrałyśmy.
Ananas w słodkiej bułeczce
Składniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
3 szklanki mąki
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 dag suchych drożdży
ananas
Przygotowanie:
Z mleka, jajek, masła, mąki, cukru i drożdży zagniatamy ciasto. Ciasto zostawiamy w natłuszczonej misce, przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. Czekamy 2 godziny, aż ciasto wyrośnie. Następnie dzielimy je na kulki i ponownie zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Ananas obieramy, kroimy na kostki. Krótko obgotowujemy. Kostki wciskamy w wyrośnięte kulki z ciasta. Pieczemy 30 minut w 180 st.
Ananas smażony w cieście
Składniki:
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
olej
1/2 świeżego ananasa
Przygotowanie:
Mieszamy jajko, proszek, cukier, mąkę i mleko.
Ananas obieramy, kroimy na plastry i obgotowujemy je krótko.
Moczymy plastry ananasa w cieście i smażymy je na patelni do zrumienienia. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Nasza rada! Możemy podać polane syropem klonowym i posypane wiórkami kokosowymi.
Karmelizowane plastry ananasa na tostach z szynką
Składniki:
2 łyżki brązowego cukru
sok wyciśnięty z 1 limonki
30 ml wódki, likieru, rumu lub innego mocnego alkoholu
5 dag masła
5 plastrów ananasa
5 kromek pieczywa
5 plastrów szynki
łyżka oleju
Przygotowanie:
Ananas obieramy, wycinamy trzpień i kroimy na plastry. Plastry marynujemy przez kwadrans w cukrze i soku.
Rozgrzewamy masło na patelni. Smażymy plastry ananasa po 3 minuty z każdej strony. Zalewamy alkoholem i smażymy do jego odparowania.
W tosterze lub na zimnej, suchej patelni przypiekamy kromki pieczywa.
Szynkę podsmażamy na oleju.
Na przypieczonym pieczywie układamy szynkę i karmelizowane plastry ananasa.
Nasza rada! By wzbogacić tosty możemy na plastrach ciepłego ananasa ułożyć po plastrze sera żółtego, 2 plasterki pomidora i kilka listków rukoli.
Sernik ananasowy na owsianym spodzie
Składniki:
Na kruchy spód:
40 dag mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
1 jajko
2 banany
5 dag oleju kokosowego
Na masę serową:
10 dag serka typu philadelphia
20 dag ricotty
10 dag cukru pudru
opakowanie mleczka kokosowego
2 dag żelatyny
Na masę ananasową:
pół świeżego ananasa
puszka mleczka kokosowego
2 galaretki o smaku cytrynowym
4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej i zagniatamy z mąką, jajkiem i rozgniecionymi bananami. Ciasto chłodzimy 20 minut w lodówce. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Pieczemy 30 minut w temp. 180 st.
Ananas obieramy, kroimy na małe kawałki. Zagotowujemy z mlekiem kokosowym i miksujemy. Rozpuszczamy galaretki i żelatynę. Odstawiamy w chłodne miejsce, by masa trochę stężała.
Podgrzewamy mleczko kokosowe i rozpuszczamy w nim żelatynę. Miksujemy razem serek typu philadelphia, ricottę i cukier puder. Dodajemy mleczko i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Ostudzoną masę wylewamy na upieczony spód. Chłodzimy w lodówce 3 godziny.
Na stężały sernik wylewamy ostudzoną, lekko stężałą masę ananasową. Wstawiamy do ścięcia do lodówki na 5-6 godzin.
Nasza rada! Jeśli chcesz, by tarta miała intensywniejszy żółty kolor, dodaj do masy pół łyżeczki kurkumy.