Odwrócone ciasto ananasowe. Przepis na prosty, egzotyczny deser
Odwrócone ciasto ananasowe.
Fot. Diamant

Odwrócone ciasto ananasowe. Przepis na prosty, egzotyczny deser

Wyjątkowość tego ciasta tkwi w karmelowej warstwie, w której zatopiony jest ananas. Do karmelowych, a także czekoladowych i korzennych ciast, idealnie nadaje się najciemniejszy z cukrów trzcinowych - Dark Muscovado. Spróbuj koniecznie!

Kto był we Francji ten pewnie miał okazję zjeść pyszne, odwrócone ciasto z ananasem. To naprawdę świetne połączenie smaków. Delikatne ciasto z plastrami pysznego ananasa na wierzchu, pokryte cudownym karmelem zrobionym z cukru trzcinowego Dark Muscovado. Zobacz przepis!

Odwrócone ciasto ananasowe

Diamant_Francja_Ciasto_Ananasowe05381
Odwrócone ciasto ananasowe. 
123RF

Składniki

Na ciasto:

  • 8 plastrów ananasa (może być z odsączony z puszki)
  • 150 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado Diamant
  • 150 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • saszetka drożdży
  • saszetka cukru waniliowego

Na karmel:

  • 150 g Cukru Trzcinowego Dark Muscovado Diamant

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W salaterce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po kolei jajka, dobrze mieszając za każdym razem. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.
  2. Czas na karmel. Na rozgrzanej patelni umieść Cukier Trzcinowy Dark Muscovado, poczekaj, aż się roztopi – bez udziału wody! – a następnie skarmelizuj go, czyli pozwól mu lekko zbrązowieć (ale nie spalić!). Cukier powinien mieć bursztynową barwę.
  3. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wlej ciasto, a wierzch pokryj karmelem. Wyłóż na karmel krążki ananasa. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-40 minut.



Czytaj więcej