7 najlepszych ziół na refluks żółciowy. Złagodzą ból, ochronią jelita i żołądek
Napary, herbaty i kuracje ziołowe pomogą łagodzić dolegliwości wywołane przez refluks żółciowy
Fot. 123rf.com

7 najlepszych ziół na refluks żółciowy. Złagodzą ból, ochronią jelita i żołądek

Refluks żółciowy, inaczej jelitowo-żołądkowy, to nieuleczalna choroba, która może powodować uciążliwe dolegliwości. Można je złagodzić przyjmując farmaceutyki oraz stosując napary i kuracje ziołowe. Poznaj 7 roślin, których właściwości złagodzą ból, usprawnią pracę jelit i żołądka oraz ochronią przewód pokarmowy przed uszkodzeniami i sprawdź, jak je stosować. Te kuracje bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu.

Refluks to przewlekła, nieuleczalna choroba, która występuje pod kilkoma postaciami i może być uciążliwa w codziennym życiu. Choć jej całkowite wyleczenie nie jest możliwe, to można złagodzić jej objawy i sprawić, że nie będzie aż tak dokuczliwa. Pomogą w tym zioła, szczególnie te o właściwościach wpływających na poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego: rumianek, melisa, lukrecja, prawoślaz, podbiała, nagietek, siemię lniane. W jaki sposób zioła pomogą na refluks żółciowy i jak je stosować?

Czym jest refluks żółciowy?

Choroba refluksowa polega na cofaniu się treści pokarmowej w górę układu trawiennego. W przypadku refluksu żółciowego, zwanego też jelitowo-żołądkowym, pokarm wraz z żółcią cofa się z dwunastnicy do żołądka. Jest to szczególnie uporczywa postać choroby refluksowej, gdyż bardzo często towarzyszą jej zgaga, silne bóle nadbrzusza promieniujące do pleców, dokuczliwe nudności i wymioty, a w skrajnych przypadkach również gwałtowny spadek masy ciała.

Przyczyną refluksu żółciowego zdaniem naukowców jest niedostateczne napięcie odźwiernika żołądka, czyli mięśnia, który po przepuszczaniu pokarmu z żołądka i dwunastnicy powinien zamykać się na tyle ciasno, aby uniemożliwić treści wsteczne przejście z powrotem do żołądka.

Podobnie jak każda odmiana refluksu, także i w tym przypadku mamy do czynienia z sezonowością epizodów choroby. Mogą one trwać od kilku godzin do kilka dni i pojawiać się co kilka tygodni lub nawet co kilka miesięcy. 

Leczenie refluksu żółciowego w jego zaawansowanej i szczególnie uporczywej postaci polega głównie na stosowaniu leków: kwasu ursodeoksycholowego lub inhibitorów pompy protonowej. W skrajnych przypadkach lekarz podejmuje decyzję o leczeniu chirurgicznym. 

Trwałe wyleczenie refluksu mimo to nie jest możliwe, ale można złagodzić objawy choroby stosując odpowiednią dietę i leczenie wspomagające ziołami. 

Zioła na refluks żółciowy

Objawy refluksu żółciowego można złagodzić popularnymi ziołami, takimi jak: rumianek, melisa, lukrecja, podbiał pospolity, prawoślaz lekarski, a także siemię lniane. Ich wspólnym mianownikiem są właściwości zdrowotne o działaniu regulującym i usprawniającym funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zmniejszającym produkcję żółci. Działają też osłonowo na przewód pokarmowy chroniąc jego ściany przez uszkodzeniami spowodowanymi przez cofającą się treść żołądkową z żółcią i kwasem żołądkowym oraz pomagają łagodzić i regenerować podrażnienia. Picie naparów z tych ziół pomoże łagodniej przejść przez nawrót choroby.

Rumianek

27574512_m
Napar z rumianku pomaga na dolegliwości trawienne, w tym refluks żółciowy
Fot. 123rf.com

Ta pospolita roślina spotykana w Polsce na każdej łące, przy drodze, w lesie i na nieużytkach. Ma znane i cenione właściwości lecznicze. W rumianku znajdują się bowiem duże ilości olejku eterycznego z witaminami i minerałami oraz m.in. flawonoidy, fitosterole, garbniki, cholina, a także  sole mineralne. 

Dzięki tym właściwościom rumianek działa korzystnie m.in. na układ pokarmowy poprawiając trawienie i przepływ żółci w przewodach żółciowych. Ponadto zapobiega nadkwaśności żołądka i nadmiernemu wydzielaniu soku żołądkowego. Co więcej, rumianek skutecznie redukuje skurcze mięśni gładkich oraz usprawnia funkcjonowania odźwiernika żołądka, który odpowiada za zatrzymanie treści pokarmowej w dwunastnicy i zapobiega jej nawracaniu do żołądka. 

Jak stosować?

Aby złagodzić objawy refluksu żółciowego, między posiłkami warto pić napar z kwiatów rumianku po pół szklanki trzy razy dziennie. Jak go zrobić?

Sposób przygotowania naparu:

2 łyżki kwiatów rumianku należy zalej 0,5 l wrzącej wody i parz pod przykryciem przez następne 15 minut. Po tym czasie odcedź kwiaty.

Melisa

25491227_m
Napar na dolegliwości żołądkowo-jelitowe można przygotować z suszonych lub świeżych liści melisy
Fot. 123rf.com

Melisa zasłynęła w Polsce i na świecie jako najlepsze ziele na uspokojenie, ale jej działanie jest bardzo szerokie. Roślina zawiera bowiem garbniki, fenolokwasy, flawonoidy i śluzy oraz olejek eteryczny. Składniki tego ostatniego rozkurczają mięśnie gładkie jelit usprawniając ich pracę. Ponadto składniki aktywne melisy działają uspokajająco na żołądek i jelita, co jest szczególnie ważne przy refluksie. 

Jak stosować?

Ze świeżych lub suszonych liści melisy można przygotować napar, który warto pić kilka razy dziennie po 2-3 łyżki. Melisę warto też dodawać do posiłków. Wybór jest naprawdę szeroki, bo melisa świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, deserów, mięs, drobiu, ryb i dziczyzny, zup, sosów, marynat, ale też kiszonych ogórków czy kapusty. Miętę możemy też wrzucać do orzeźwiających napojów lub samej wody mineralnej. 

Sposób przygotowania naparu:

1 łyżkę rozdrobnionych liści melisy zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez kwadrans. Potem odcedź.

Lukrecja

172629018_m
Napar leczniczy z suszonego korzenia lukrecji złagodzi dolegliwości trawienne
Fot. 123rf.com

Ta roślina w Polsce jest raczej rzadko stosowana w ziołolecznictwie. A szkoda, bo w korzeniu lukrecji znajduje się ok. 400 substancji aktywnych odpowiadających za jej zdrowotne właściwości. Lukrecja jest źródłem flawonoidów, kumaryn oraz olejku eterycznego zawierającego aż 30 cennych dla zdrowia substancji. 

Dzięki tym właściwościom lukrecja działa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego łagodząc dolegliwości trawienne oraz regenerując śluzówkę żołądka i jelit. Lukrecja chroni także przed stłuszczeniową chorobą wątroby oraz przyspiesza regenerację błon śluzowych układu pokarmowego po zatruciach, urazach, nadkwasocie i… refluksie. To ważne, gdyż cofająca się żółć i kwas żołądkowy mogą powodować podrażnienia i uszkodzenia ściany układu trawiennego. 

Jak stosować?

Właściwości lecznicze zawiera korzeń lukrecji, który można kupić w sklepach zielarskich. Przygotujemy z niego napar, który możemy pić w ilości 1-1,5 szklanki dziennie, najlepiej w małych dawkach, ale często. Napar z korzenia lukrecji pijmy ciągiem nie dłużej, niż 4 tygodnie, gdyż dłuższe stosowanie może wywołać negatywne skutki przedawkowania, takie jak np. obrzęk płuc. Lukrecję możemy też spożywać w formie żelków i cukierków. Mają jednak specyficzny smak, więc nie każdemu będą smakować.

Sposób przygotowania naparu:

1-2 łyżki rozdrobnionego surowca zalewamy szklanką wody. Napar parz 30-40 minut, przecedź.

Prawoślaz lekarski

127764353_l
Z suszonego korzenia prawoślazu lekarskiego przygotujemy leczniczy napar na refluks żółciowy
Fot. 123rf.com

Prawoślaz doskonale znamy jako skuteczny lek na kaszel osłaniający gardło i drogi oddechowe. Te właściwości sprawdzą się również w łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego. Prawoślaz zawiera nie tylko śluz o właściwościach osłaniających, ale również pektyny, aminokwasy, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Dzięki temu ziele łagodzi bóle i podrażnienia układu pokarmowego, w szczególności żołądka i dwunastnicy. W refluksie zapobiega więc bólom spowodowanym przez uszkodzenia jelit i żołądka. 

Jak stosować?

Na dolegliwości pokarmowe pomoże napar z suszonego korzenia prawoślazu, który zawiera najwięcej pożytecznego śluzu. Możesz go kupić w sklepach zielarskich i aptekach. Napar możesz pić kilka razy dziennie, ale nie więcej niż trzy filiżanki, aby uniknąć efektów ubocznych.

Sposób przygotowania naparu:

1 łyżeczkę suszu zalej jedną filiżanką letniej wody. Wywar odstaw na godzinę do namoczenia, a następnie zagotuj, odsącz susz i poczekaj aż ostygnie. 

Podbiał pospolity

158081736_m
Napar z liści podbiału pospolitego na dolegliwości trawienne
Fot. 123rf.com

Roślina słynąca z wykrztuśnych właściwości działa podobnie do lukrecji i prawoślazu. Zawiera w swoim składzie śluz, flawonoidy, olejki eteryczne oraz cholinę. Dzięki temu podbiał ma działanie osłaniające na układ pokarmowy. Chroni ściany jelit, żołądka i przełyku przed uszkodzeniami spowodowanymi przez cofające się żółć i kwas żołądkowy oraz pomaga regenerować uszkodzenia. 

Jak stosować?

Suszone liście podbiału, z których przygotowujemy leczniczą herbatę lub napar, kupimy w aptece lub sklepach zielarskich. Przygotowany napój pijemy dwa razy dziennie maksymalnie po pół szklanki naparu. Czyli dziennie nie przekraczamy dawki 1 szklanki w ciągu doby. 

Sposób przygotowania naparu:

1-2 łyżki suszonych liści zalej 1 szklanką wrzącego mleka lub wody. Parz przez 20 minut, następnie  przecedź. Napar możesz posłodzić miodem lub sokiem.

Nagietek lekarski

43664259_m
Napar i herbata z nagietka łagodzą dolegliwości trawienne, m.in. refluks
Fot. 123rf.com

Cenionym surowcem zielarskim są także koszyczki nagietka, które zawierają olejek eteryczny, karotenoidy, flawonoidy, związki śluzowe, fitosterole oraz kwasy organiczne. Dzięki tym właściwościom nagietek lekarski wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego regulując jego funkcjonowanie. Łagodzi wiele dolegliwości trawiennych, m.in. stany zapalne dróg żółciowych i wątroby, nieżyt żołądka i dwunastnicy oraz refluks. 

Jak stosować?

Właściwości nagietka można wykorzystać stosując m.in. napar, herbatę lub nalewkę z koszyczków rośliny. Herbatę i napar możemy pić kilka razy dziennie nie przekraczając maksymalnej dawki 3 filiżanek płynu. W ten sposób złagodzimy dolegliwości nie narażając się na działania niepożądane. Suszone koszyczki nagietka kupimy w aptece i sklepie zielarskim.

Sposób przygotowania naparu:

Dwie łyżeczki suszu zalej szklanką wrzątku i parz ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie odsącz. 

Siemię lniane

166002159_m
Kuracja z siemienia lnianego łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Fot. 123rf.com

Siemię lniane nie bez powodu zaliczane jest do superfoods. Jest nie tylko bogatym źródłem błonnika, ale również kwasów tłuszczowych omega-3, lignanów, witaminy E, k oraz witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Dzięki temu siemię lniane korzystnie działa na układ pokarmowy łagodząc dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Poprawia też perystaltykę jelit, a zawarty w nim błonnik stanowi pożywienie dla bakterii znajdujących się w jelitach, które oczyszczają je ze złogów. W przypadku refluksu siemię lniane łączymy z wodą, a powstała papka działa osłonowo na przewód pokarmowy, chroni śluzówkę jelit i łagodzi dolegliwości bólowe.

Jak stosować?

W łagodzeniu dolegliwości refluksowych pomoże papka z siemienia lnianego wymieszana  z wodą.  Spożywamy ją w małych ilościach 4-5 razy w ciągu dnia, najlepiej tuż po posiłku. 

Sposób przygotowania kuracji:

Łyżkę nasion siemienia lnianego zalewany szklanką ciepłej wody. Mieszamy, odstawiamy na kilka minut. 

 

Czytaj więcej