Miód manuka jest uważany za najzdrowszy ze wszystkich miodów. Pochodzi z Nowej Zelandii od pszczół karmiących się pyłkiem krzewu manuka, któremu zawdzięcza znaczną część swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera substancje wzmacniające odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego pomaga zwalczać wiele różnych dolegliwości. Można go po prostu jeść lub stosować w postaci leczniczych napojów, okładów i maści.
Spis treści
Miód manuka jest przysmakiem o największym potencjale leczniczym wśród wszystkich rodzajów miodu. Występujący w tym miodzie metyloglioksal (MGO) to prawdziwa bomba wspierająca odporność organizmu. Kuracja miodem manuka pomaga zwalczać bakterie oporne na antybiotyki – leczy np. zakażenia gronkowcem złocistym. Chroni także przed rozmaitymi wirusami. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami oraz starzeniem się organizmu.
Miód ten stosowany w formie inhalacji leczy choroby górnych dróg oddechowych, w tym przewlekłe zapalenie zatok przynosowych. Zmniejsza stany zapalne i zapobiega nawrotom infekcji.
Manuka korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit oraz całego układu pokarmowego. Pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną. Jest pomocny w zwalczaniu helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego. Ponadto hamuje biegunki oraz jest skuteczny w przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych.
Miód manuka ma ciemnobrązową barwę, gęstą, gładką konsystencję, a jego lekko ziemisty smak przypomina smak miodu wrzosowego. Wytwarzany jest przez pszczoły z gatunku Apis mellifera z nektaru kwiatów krzewu manuka. Zakwita on raz do roku w porze letniej, która w Nowej Zelandii trwa od listopada do stycznia.
Miód Manuka zawiera metyloglikosal (MGO). To związek o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych. Ilość tej leczniczej substancji jest najwyższa właśnie w miodzie z nowozelandzkich krzewów manuka.
Uwaga! Zawartość MGO w miodzie podawana jest na opakowaniu, np. MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ i MGO 550+. Im jest wyższa, tym silniejsze właściwości lecznicze.
Jak wykorzystać prozdrowotne właściwości miodu manuka?
Im większa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości lecznicze Miodu Manuka. Stężenie to jest zawsze oznaczone na etykiecie produktu. Na rynku dostępne są Miody Manuka: MGO 30+ (ok. 50 zł/250 g), MGO 100+, MGO 250+ (ok. 100-150 zł), MGO 400+ (od 170 zł), MGO 550+. Kupisz je w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością.
Najlepsze działanie ma miód rozcieńczony wodą. W tej formie ma ponad 200-krotnie silniejsze działanie antybiotyczne niż spożyty w formie stałej! Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by go jeść tak, jak lubimy najbardziej – z pieczywem, jako dodatek do owsianki lub po prostu łyżeczką.
Kuracja powinna potrwać 2 miesiące. Przy przewlekłych dolegliwościach, jedz 2-3 łyżeczki miodu dziennie: rano, wieczorem i w środku dnia. Miód manuka stosuj na pusty żołądek – wtedy zawarte w nim substancje aktywne trafią do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu.
Rano jedz go na czczo, 20 minut przed śniadaniem. Wieczorem przynajmniej 2-3 godziny po kolacji. Po spożyciu miodu manuka postaraj się powstrzymać od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut. Ważne, by miód jeść codziennie, nie robić przerw.
Napój ten pij przez 2 tygodnie w stanach wyczerpania i osłabienia, po przejściu różnego rodzaju infekcji, np. zapaleniu pęcherza czy infekcjach intymnych. Mikstura działa też uspokajająco w silnym stresie.
Już po kilku aplikacjach powinnaś poczuć ulgę. Okład łagodzi też przykre dolegliwości podczas ząbkowania u niemowlaków.
Jeśli nie zużyjesz całej maści, przechowaj ją w lodówce.
Czas kuracji: 3–4 tygodnie.
Stosuj tę kurację, gdy tylko poczujesz drapanie w gardle. Powstrzyma rozwój infekcji.