5 przepisów na pączki z różnych stron świata: sprawdź, które najlepsze!
Wypróbuj nasze przepisy na pączki z różnych krajów świata
Fot. 123rf.com

5 przepisów na pączki z różnych stron świata: sprawdź, które najlepsze!

Pączki znane są nie tylko w Polsce, ale także w innych częściach świata, chociaż każdy kraj ma na nie swój własny pomysł. Może więc się skusimy i na tłusty czwartek lub ostatki przygotujemy coś mniej tradycyjnego? Wypróbuj nasze przepisy na pączki: polskie z konfiturą różaną, francuskie beignets, holenderskie oliebollen, tureckie lokma oraz amerykańskie donuty i wybierz swoje ulubione!

Chociaż są pracochłonne, to pożegnanie karnawału raczej się bez nich nie obejdzie. U nas największym wzięciem cieszą się wtedy pączki z nadzieniem różanym. A jakimi zajadają się w innych krajach? W Stanach Zjednoczonych popularne są donuty – w kształcie oponki, oblane np. lukrem, czekoladą i z kolorową posypką. Turcy na święta i różne uroczystości podają maleńkie pączki lokma, zwykle obtoczone w miodowym syropie i posypane orzechami. Holenderska specjalność to kładzione łyżką oliebollen – często z dodatkiem pokrojonych jabłek lub rodzynek. We Francji gospodynie przygotowują pączki… kwadratowe, bez nadzienia, ale oprószone cukrem pudrem.

Pączki trudno nazwać dietetycznymi. Dlatego, by choć odrobinę zmniejszyć ich kaloryczność, starajmy się ograniczyć do minimum słodkie posypki, dekoracje, lukier.

Tradycyjne polskie pączki z konfiturą różaną

87442754_m_normal_none
Tradycyjne polskie pączki z konfiturą różaną
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • ok. 200 g konfitury różanej
  • lukier 
  • smażona skórka pomarańczowa 
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszaj w kubku z połową mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 min. Żółtka utrzyj z resztą cukru, wanilią i solą.
  2. Do mąki dodaj resztę mleka, rozczyn i żółtka. Wyrób elastyczne ciasto, pod koniec wlewając masło i spirytus. Odstaw je na 1 godz.
  3. Ciasto grubo rozwałkuj, wytnij kółka. Na każde nałóż porcję konfitury. Pączki zlep, odstaw na ok. 30 min, by podrosły. Smaż na oleju ok. 10 min.
  4. Wyjmij, osącz. Udekoruj lukrem i skórką pomarańczową.

Francuskie pączki Beignets

183037229_m_normal_none
Francuskie pączki Beignets
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju 
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Przygotowanie: 

  1. Drożdże i 1 łyżkę cukru wymieszaj w wodzie. Odstaw na 5 min do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem, olejem, solą i wanilią. Dodaj zaczyn i mąkę. Dokładnie wyrób ciasto robotem lub ręką.
  2. Miskę z ciastem owiń folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, pokrój na niewielkie kwadraty. Kładź je partiami na rozgrzany olej i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu i oprósz cukrem pudrem. 

Holenderskie pączki Oliebollen z jabłkiem i rodzynkami

191674722_m_normal_none
Holenderskie pączki Oliebollen z jabłkiem i rodzynkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 380 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstaw na 15 min. Rozczyn dodaj do reszty mąki razem z jajkami utartymi z cukrem. Dokładnie wymieszaj, pod koniec dodając spirytus i sól oraz pokrojone w kosteczkę jabłka, rodzynki i skórkę z cytryny.
  2. Ciasto odstaw na 1 godz.
  3. Łyżką nabieraj porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżką, formuj małe kulki. Kładź je na rozgrzany olej, Smaż 5-7 min, wyjmij, osącz, oprósz cukrem pudrem.

Tureckie pączki Lokma z miodem i pistacjami

210297741_m_normal_none
Tureckie pączki Lokma z miodem i pistacjami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • garść posiekanych pistacji
  • olej do głębokiego smażenia

Syrop:

  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, miód. Gotuj 15 min i dodaj sok z cytryny. Syrop ostudź.
  2. Mąkę połącz w misce z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj jajko i wodę, wymieszaj ręką i skrop spirytusem. Wyrób gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią i odstaw na ok. 1 godz.
  3. W rondlu rozgrzej olej. Maczaj w nim łyżeczkę, nabieraj porcje ciasta i kładź pączki ostrożnie na wrzący tłuszcz (trzeba to robić szybko, by wszystkie równomiernie się usmażyły). Smaż je partiami na rumiano.
  4. Wyjmij łyżką cedzakową i włóż na 3-5 min do syropu miodowego. Wyjmij, osącz, posyp pistacjami.

Amerykańskie donuty z polewą i posypką

177279735_m_normal_none
Amerykańskie donuty z polewą i posypką
Fot. 123rf.com

Składniki:

Ciasto:

  • 4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • olej do głębokiego smażenia 
  • mąka do oprószenia stolnicy;

Do dekoracji: 

  • ok. 1/2 białka kurzego jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy (w płynie albo w żelu)
  • posypka cukrowa

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj z mlekiem. Dodaj po 1 łyżeczce mąki i cukru oraz ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj. Odstaw na 10 min. Dodaj masło, resztę mąki i cukru, jajka i sól. Zagnieć ciasto, przykryj je i odstaw na ok. 1 godz.
  2. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 1,5 cm. Szklanką wytnij kółka, a w nich kieliszkiem otworki. Skrawki zagnieć, rozwałkuj i wytnij kolejne ciastka. Pączki wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Osącz. Przestudź.
  3. Białko utrzyj z cukrem pudrem na lukier. Dodaj odrobinę barwnika. Pączki polukruj i udekoruj posypką.

 

 

Czytaj więcej