Wypróbuj nasze przepisy na pączki z różnych krajów świata
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
5 przepisów na pączki z różnych stron świata: sprawdź, które najlepsze!
06.02.2024 10:06
Pączki znane są nie tylko w Polsce, ale także w innych częściach świata, chociaż każdy kraj ma na nie swój własny pomysł. Może więc się skusimy i na tłusty czwartek lub ostatki przygotujemy coś mniej tradycyjnego? Wypróbuj nasze przepisy na pączki: polskie z konfiturą różaną, francuskie beignets, holenderskie oliebollen, tureckie lokma oraz amerykańskie donuty i wybierz swoje ulubione!
Chociaż są pracochłonne, to pożegnanie karnawału raczej się bez nich nie obejdzie. U nas największym wzięciem cieszą się wtedy pączki z nadzieniem różanym. A jakimi zajadają się w innych krajach? W Stanach Zjednoczonych popularne są donuty – w kształcie oponki, oblane np. lukrem, czekoladą i z kolorową posypką. Turcy na święta i różne uroczystości podają maleńkie pączki lokma, zwykle obtoczone w miodowym syropie i posypane orzechami. Holenderska specjalność to kładzione łyżką oliebollen – często z dodatkiem pokrojonych jabłek lub rodzynek. We Francji gospodynie przygotowują pączki… kwadratowe, bez nadzienia, ale oprószone cukrem pudrem.
Pączki trudno nazwać dietetycznymi. Dlatego, by choć odrobinę zmniejszyć ich kaloryczność, starajmy się ograniczyć do minimum słodkie posypki, dekoracje, lukier.
Tradycyjne polskie pączki z konfiturą różaną
Składniki:
400 g mąki
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g cukru
3 żółtka
50 g roztopionego i przestudzonego masła
2 łyżki spirytusu
1 op. cukru wanilinowego
szczypta soli
ok. 200 g konfitury różanej
lukier
smażona skórka pomarańczowa
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj w kubku z połową mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 min. Żółtka utrzyj z resztą cukru, wanilią i solą.
Do mąki dodaj resztę mleka, rozczyn i żółtka. Wyrób elastyczne ciasto, pod koniec wlewając masło i spirytus. Odstaw je na 1 godz.
Ciasto grubo rozwałkuj, wytnij kółka. Na każde nałóż porcję konfitury. Pączki zlep, odstaw na ok. 30 min, by podrosły. Smaż na oleju ok. 10 min.
Wyjmij, osącz. Udekoruj lukrem i skórką pomarańczową.
Francuskie pączki Beignets
Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki cukru
1 łyżka drożdży instant
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia pączków
Przygotowanie:
Drożdże i 1 łyżkę cukru wymieszaj w wodzie. Odstaw na 5 min do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem, olejem, solą i wanilią. Dodaj zaczyn i mąkę. Dokładnie wyrób ciasto robotem lub ręką.
Miskę z ciastem owiń folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, pokrój na niewielkie kwadraty. Kładź je partiami na rozgrzany olej i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu i oprósz cukrem pudrem.
Holenderskie pączki Oliebollen z jabłkiem i rodzynkami
Składniki:
380 g mąki
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
2 jabłka
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Odstaw na 15 min. Rozczyn dodaj do reszty mąki razem z jajkami utartymi z cukrem. Dokładnie wymieszaj, pod koniec dodając spirytus i sól oraz pokrojone w kosteczkę jabłka, rodzynki i skórkę z cytryny.
Ciasto odstaw na 1 godz.
Łyżką nabieraj porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżką, formuj małe kulki. Kładź je na rozgrzany olej, Smaż 5-7 min, wyjmij, osącz, oprósz cukrem pudrem.
Tureckie pączki Lokma z miodem i pistacjami
Składniki:
2 szklanki mąki
1 opakowanie (7 g) drożdży instant
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 jajko
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
garść posiekanych pistacji
olej do głębokiego smażenia
Syrop:
1/3 szklanki miodu
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, miód. Gotuj 15 min i dodaj sok z cytryny. Syrop ostudź.
Mąkę połącz w misce z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj jajko i wodę, wymieszaj ręką i skrop spirytusem. Wyrób gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią i odstaw na ok. 1 godz.
W rondlu rozgrzej olej. Maczaj w nim łyżeczkę, nabieraj porcje ciasta i kładź pączki ostrożnie na wrzący tłuszcz (trzeba to robić szybko, by wszystkie równomiernie się usmażyły). Smaż je partiami na rumiano.
Wyjmij łyżką cedzakową i włóż na 3-5 min do syropu miodowego. Wyjmij, osącz, posyp pistacjami.
Amerykańskie donuty z polewą i posypką
Składniki:
Ciasto:
4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka ciepłego mleka
4 szklanki mąki
100 g masła
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
mąka do oprószenia stolnicy;
Do dekoracji:
ok. 1/2 białka kurzego jajka
1 niepełna szklanka cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy (w płynie albo w żelu)
posypka cukrowa
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzyj z mlekiem. Dodaj po 1 łyżeczce mąki i cukru oraz ok. 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj. Odstaw na 10 min. Dodaj masło, resztę mąki i cukru, jajka i sól. Zagnieć ciasto, przykryj je i odstaw na ok. 1 godz.
Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 1,5 cm. Szklanką wytnij kółka, a w nich kieliszkiem otworki. Skrawki zagnieć, rozwałkuj i wytnij kolejne ciastka. Pączki wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Osącz. Przestudź.
Białko utrzyj z cukrem pudrem na lukier. Dodaj odrobinę barwnika. Pączki polukruj i udekoruj posypką.