Pasty pomidorowe zawierają dużo likopenu, potasu i witamin z grupy B.
Fot. 123RF
Przekąski
5 najlepszych past warzywnych z pomidorami w roli głównej – idealne do kanapek!
Marta Barczyńska
01.07.2024 08:27
Pasta pomidorowa to doskonały sezonowy dodatek do kanapki. Można nią zastąpić tradycyjną wędlinę czy ser. Taka pomidorowa pasta domowej roboty jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też zdrowa. Zawiera dużo silnego przeciwutleniacza – likopenu, który pomaga zwalczać wiele chorób i wielu zapobiega. Oto sprawdzone przepisy na pyszne pasty kanapkowe z pomidorami w roli głównej.
Co położyć na świeżej bułce czy kromce chleba? Zamiast plasterka kupnej wędliny, pasztetu czy sera sięgnij po pyszną domową pastą przygotowaną na bazie pomidorów.
Warzywne pasty do kanapek na bazie pomidorów – dlaczego warto je jeść?
Pomidorowe pasty do kanapki na pewno przysłużą się naszemu zdrowiu. Latem pod wpływem intensywnego słońca w naszym organizmie powstało więcej wolnych rodników niż dzieje się to zimą. A zbyt duża ilość tych cząsteczek przyczynia się do wzrostu ryzyka zachorowania na nowotwór. Zawarty w pomidorach przeciwutleniacz likopen zwalczy wolne rodniki.
W dodatku likopen zmniejsza ryzyko udaru i zawału, pomagając usuwać „zły” cholesterol. A jeśli kanapki będziemy smarować domową pastą pomidorową zamiast masłem czy margaryną, wesprzemy swój układ sercowo-naczyniowy. Likopen działa też wzmacniająco na kości, dlatego pasty pomidorowe są wskazane, gdy cierpimy na osteoporozę. Dzięki temu, że pomidory mają dużo witamin z grupy B i potasu, poprawiają pracę układu nerwowego i pomagają obniżyć ciśnienie. Pasty pomidorowe trzymajmy w lodówce do tygodnia lub pasteryzujmy w słoikach. Każda z nich, dzięki temu, że zawiera różne warzywa, ma dodatkowe właściwości lecznicze (podajemy je przy każdej paście).
Pasta pomidorowo-bakłażanowa do kanapek
Pasta pomidorowo-bakłażanowa do kanapek poprawia perystaltykę jelit i zatrzymuje produkcję cholesterolu w wątrobie.123RF
Składniki:
3 bakłażany
3 pomidory
cebula
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
papryka mielona,
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie:
Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół. Skrapiamy oliwą i pieczemy 50 minut w 200 st. Studzimy i obieramy.
Posiekaną cebulę i natkę oraz zmiażdżony czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, sok z cytryny oraz sól, pieprz i paprykę do smaku. Dusimy ok. 30 minut do zgęstnienia.
Bakłażany rozgniatamy widelcem. Jeśli trzeba, odsączamy na sicie z nadmiaru soku. Mieszamy z masą z pomidorów.
Pasta pomidorowo-cukiniowa do kanapek
Pasta pomidorowo-cukiniowa ma luteinę i zeaksantynę, która jest dobra dla naszych oczu. Wzmacnia wzrok i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.123RF
Składniki:
2 kg pomidorów
6 papryk
1 kg cukinii
2 cebule
4 ząbki czosnku
łyżeczka soli
2 łyżki cukru
oliwa
łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Z papryk i cukinii usuwamy nasiona. Warzywa kroimy. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą. Pieczemy 40 minut w 200 st. Zdejmujemy skórkę.
Podsmażamy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Miksujemy z obranymi pomidorami, paprykami i cukiniami. Dodajemy oregano i cukier. Gotujemy 20 minut (do zgęstnienia).
Pasta pomidorowo-jabłkowa do kanapek
Pasta pomidorowo-jabłkowa ma właściwości regulujące poziom cukru we krwi. Zawiera pektyny, które spowolniają wchłaniania węglowodanów do krwi, obniżając glikemię po posiłku. 123RF
Składniki:
12 pomidorów
8 jabłek
1/2 szklanki rodzynek
2 cebule
łyżka startego imbiru
2 szczypty chili
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jabłka i pomidory obieramy i kroimy. Dodajemy namoczone w wodzie i odcedzone rodzynki, posiekaną cebulę, cynamon, chili i imbir. Dusimy przez 1 godzinę.
Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 20 minut.
Pasta pomidorowo-śliwkowa do kanapek
Pasta pomidorowo-śliwkowa dostarcza dużo magnezu, który wpływa na poprawę pamięci i koncentracji.123RF
Składniki:
2 kg pomidorów
1 kg śliwek
50 dag cebuli
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Śliwki obieramy, drylujemy i gotujemy 20 minut w szklance wody.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy 20 minut.
Miksujemy śliwki z pomidorami. Dodajemy przyprawy i cukier. Gotujemy do zgęstnienia.
Z pomidorowo-paprykowa do kanapek
Pasta pomidorowo-paprykowa pobudza wydzielanie soków trawiennych. Pomoże, gdy cierpimy na zaparcia, wzdęcia, bóle jelit lub żołądka.123RF
Składniki:
1,5 kg pomidorów
80 dag papryki czerwonej
50 dag marchwi
4 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
olej
łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki lubczyku
3 cebule
Przygotowanie:
Pomidory i paprykę sparzamy. Warzywa obieramy. Marchew ścieramy, paprykę i cebulę siekamy, pomidory kroimy. Marchew, cebulę, pomidory i paprykę dusimy 1,5 godziny.
Pasta pomidorowo-dyniowa ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Pomaga wysuszyć nadmiar śluzu dlatego pomoże, gdy cierpimy na katar i przeziębienie.123RF
Składniki:
3 pomidory
50 dag dyni
papryka
oliwa
3 łyżki mleka kokosowego
sól
pieprz
garść natki
sok z 1/2 cytryny
5 suszonych pomidorów
3 łyżki pestek dyni
łyżeczka miodu
łyżka sezamu
cebula
Przygotowanie:
Pomidory, dynię i paprykę wydrążamy. Pomidory i paprykę sparzamy.
Warzywa obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy przyprawy, natkę i sok. Smażymy 10 minut, mieszając.
Dodajemy mleko i dusimy jeszcze 3 minuty.
Miksujemy z suszonymi pomidorami, pestkami dyni, sezamem i miodem.