Kanapki z pyszną pastą z dyni i suszonych pomidorów.
Fot. 123RF
Przekąski
Pyszne pasty na kanapki z jesiennych warzyw. Te proste przepisy Cię zachwycą!
Marta Barczyńska
2 tygodnie temu
Pasty kanapkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza jesienią, gdy spada nam naturalna odporność i czujemy się osłabione. Dostarczą nam siły i energii.
Pasty z warzyw oprócz bogactwa witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawierają też dużo błonnika. Wspomaga on pracę jelit, a przy okazji syci na długo. Domowe pasty mają mało cukru i w przeciwieństwie do kupnych nie zawierają konserwantów oraz sztucznych barwników. Są zdrowsze i tańsze, a zrobimy je naprawdę łatwo i szybko.
Co zrobić, żeby pasty do kanapek nie były za rzadkie?
Jeśli pasta kanakowa wyjdzie za rzadka, możemy ją zagęścić, dodając trochę bułki tartej, zmielonych pestek dyni czy słonecznika, sera białego, płatków z kaszy jaglanej, ugotowane na twardo jajko lub ugotowany ryż.
Każdą z tych past przed podaniem warto posypać świeżą natką – podkreśli ona smak i będzie to też dodatkowa porcja witaminy C.
Pasta do kanapek z jabłek i bakłażana
Bakłażany i jabłka zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit. Jest to ważne w okresie jesiennym, gdy organizm jest osłabiony, bo to m.in. jelita odpowiadają za jego odporność. Dodatkowo pasta ta jest szczególnie polecana w dojrzałym wieku, bo w skórce bakłażana znajduje się nasunina, a w skórce jabłka – flawonoidy. Działają one antyutleniająco i przeciwnowotworowo, opóźniając starzenie się komórek.
Składniki
2 bakłażany (50-60 dag)
2 duże jabłka
1/2 cytryny
1/4 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka natki
Przygotowanie
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Bakłażany myjemy, kroimy na pół. Jabłka i bakłażany zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 st. – jabłka przez 30 minut, a bakłażany przez 50 minut.
Wyciskamy sok z cytryny, a przez praskę przeciskamy obrany czosnek. Po upieczeniu studzimy jabłka i bakłażany, a następnie miksujemy je razem ze skórką, dodając sok z cytryny, czosnek i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką.
Pasta do kanapek z dyni i suszonych pomidorów
Pasta z dyni i suszonych pomidorów ma dużo potasu, magnezu i witaminy z grupy B. Poprawia nastrój i wzmacnia pracę systemu nerwowego, przeciwdziałając m.in. skurczom. Ma też dużo wit. C, która podnosi odporność, działające antystarzeniowo i antynowotworowo przeciwutleniacze – beta-karoten i likopen – oraz zapobiegający zaparciom błonnik.
Składniki
1 kg dyni hokkaido
olej
1 cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta chili
3 łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego (lub tyle samo soku z cytryny)
5 suszonych pomidorów
pieprz
sól
Przygotowanie
Umytą dynię kroimy na ćwiartki, wyrzucamy pestki, a kawałki ze skórką smarujemy olejem. Pieczemy godzinę w 180 st. Studzimy. Podsmażamy na oleju posiekane cebulę i czosnek z natką i chili. '=
Miksujemy z dynią (ze skórką) i resztą składników.
Pasta do kanapek z czerwonej fasoli i gruszek
Fasola zawiera dużo białka, które dodaje energii. W połączeniu z gruszkami poprawia pracę mózgu (zawiera lecytynę, a gruszki – bor). Oba składniki pasty mają sporo błonnika i antyoksydantów.
Składniki
50 dag ugotowanej czerwonej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gruszki
3 jagody jałowca
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz
1/2 łyżeczki papryki
2 łyżki oleju
Przygotowanie
Smażymy obrane i pokrojone czosnek, cebulę i gruszki. Dodajemy resztą składników.
Smażymy jeszcze 5 minut, studzimy i miksujemy.
Pasta do kanapek z kurek i pora
Kurki są źródłem antyoksydantów i witaminę D, na której niedobór często cierpimy jesienią. Por zaś podnosi odporność i działa przeciwmiażdżycowo.
Składniki
30 dag kurek
cebula
por
łyżka masła
łyżka ricotty
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie
Por siekamy, posypujemy solą i cukrem, odstawiamy na kwadrans. Odciskamy i płuczemy na sicie. Cebulę siekamy i podsmażamy razem z kurkami (aż puszczą i wchłoną sok). Miksujemy.
Mieszamy z porem i ricottą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta do kanapek z papryki i orzechów włoskich
Pasta z papryki i orzechów włoskich jest bogata w związki antyoksydacyjne, które działają przeciwmiażdżycowo. Są to witaminy E, C i beta-karoten z papryki oraz witamina E i selen z orzechów.
Składniki
3 papryki czerwone
2 garście orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie
Papryki pieczemy w całości 30 min w 180 st. Gorące wkładamy do foliowych torebek na 15 min, (dzięki temu łatwo będzie je obrać ze skórki), usuwamy też gniazda nasienne.
Miksujemy orzechy. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku.