14 najlepszych chrupiących panierek do ryby. Dzięki nim przygotujesz pyszne i oryginalne danie
Panierowana ryba to pyszne, klasyczne danie. Jak zrobić najlepszą panierkę do ryby?
Fot. 123rf

14 najlepszych chrupiących panierek do ryby. Dzięki nim przygotujesz pyszne i oryginalne danie

Jak najlepiej panierować rybę, by była smaczna i miała oryginalny smak? Smażona lub pieczona ryba w chrupiącej panierce to prawdziwy przysmak na obiad lub ciepłą kolację. Dzięki temu małemu dodatkowi danie rybne pozostanie naprawdę soczyste i kruche. Potrawę zaś możemy przygotowywać na nieskończenie wiele sposobów, bo wystarczy zmienić jeden składnik „skorupki”, by danie zyskało nowy charakter. Wypróbuj nasze przepisy na 14 oryginalnych panierek, które odmienią smak ryby. 

 

Panierka to mały, ale bardzo ważny dodatek do ryby. Przygotowana na różne sposoby może całkowicie odmienić smak i charakter dania. Wystarczy zastosować kilka kuchennych trików i modyfikacji, aby panierka nadała rybie kruchość i niepowtarzalny aromat.

Jak panierować rybę? 

Ryby najczęściej smażymy, a przed smażeniem obtaczamy tylko w mące lub jajku i bułce tartej. To nie są złe sposoby, ale mąkę pszenną lepiej zmieszać z żytnią lub zamienić na żytnią (bardziej wytrawna i nie chłonie tak tłuszczu), jajko roztrzepać z solą, pieprzem, natką pietruszki i odrobiną mielonej papryki, a bułkę zrobić własną – niekoniecznie z pszennej kajzerki. Nadają się też grahamki, bułeczki pszenno-żytnie. Nie trzeba mielić ich zbyt drobno, warto zachować ciut większe okruszki. Nadal będzie tradycyjnie, ale jeszcze smaczniej. 

Warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym danie będzie bez zarzutu:

  1. Panierka nie odklei się, nie spadnie, jeśli do mąki pszennej lub żytniej dołożymy ok. łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej.
  2. Panierujemy rybę (płaty, filety, dzwonka) krótko przed smażeniem, inaczej otoczka nasiąknie wilgocią mięsa i nie będzie już chrupiąca.
  3. Smażymy ryby na rozgrzanej dobrze patelni (jeśli płat ma skórę, to najpierw od strony skóry), temperatura tłuszczu (np. oleju, masła klarowanego) nie może być za niska, bo panierka nim zbytnio przejdzie, ani za wysoka, bo się przypali.
  4. Jeśli np. dzwonka są grube, można je krótko obsmażyć (2-3 min z każdej strony), przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec w piekarniku, żeby mięso nie było w środku surowe. Podobnie można zrobić z kawałkami ryby wcześniej zamrożonej, która w czasie smażenia lubi się rozpadać.
  5. Po usmażeniu panierowane kąski warto osączyć na papierowym ręczniku, będą mniej tłuste. 

14 przepisów na panierkę do ryby

Wybór panierek do ryby jest naprawdę szeroki. Pamiętaj jednak, aby dobrać odpowiednią do danego gatunku ryby i rodzaju potrawy. Wtedy najlepiej podkreślą smak potrawy. Jak je zrobić?

Panierka z płatków kukurydzianych 

Jest uniwersalna. Pasuje do każdego gatunku ryby i do każdej potrawy. 

Jak zrobić?

Oczyszczone kawałki ryby obtocz w mące, potem w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie w płatkach kukurydzianych, wcześniej trochę rozdrobnionych (na ok. 500 g ryby ok. 1,5 szklanki), smaż na maśle klarowanym, osącz z tłuszczu i od razu podawaj. 

Orzechowa panierka do ryby

Świetna do łososia, czarniaka, ryb podawanych na uroczyste okazje.

Jak zrobić?

Wymieszaj bułkę tartą z posiekanymi drobno orzechami włoskimi lub laskowymi (na ok. 300 g ryby po 3-4 łyżki bułki i orzechów) i ewentualnie łyżeczką startego drobno twardego sera typu parmezan lub grana padano. Jajko roztrzep z łyżką śmietany 18 proc. Dzwonka ryby oprósz solą, pieprzem, a następnie zanurz w jajku ze śmietaną. Przełóż do bułki wymieszanej z orzechami, obtocz panierką, lekko ją dociskając. Smaż na złoto na oleju. Przed podaniem, możesz też obsypać rybę posiekanymi orzechami.

Panierka migdałowa do karpia

Wymarzona np. do karpia na Wigilię.

Jak zrobić?

Rybę (ok. 1 kg) podziel na wąskie dzwonka lub większe przekrój na pół, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Obtocz najpierw w mące, potem w dobrze roztrzepanych 2 jajkach, a na koniec w płatkach migdałowych (ok. 200 g), usmaż na patelni na oleju z dodatkiem masła klarowanego. 

Panierka koperkowa do tłustych ryb

Świetna do halibuta, łososia i innych ryb tłustych

Jak zrobić?

Posiekaj pęczek koperku, a następnie wymieszaj z łyżką soku z cytryny, 2-3 łyżkami oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Obtocz panierką ryby, a następnie usmaż je na patelni grillowej albo ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika (180 st. C) - ryby muszą się w środku przepiec. Jeśli koperkowa panierka zacznie się zbyt mocno rumienić, nakryj brytfankę folią aluminiową.

Śródziemnomorska panierka do ryb z ziołami

Do doprawiania ryb o delikatnym smaku: pstrąga, okonia morskiego, dorsza

Jak zrobić?

Obierz, drobno posiekaj 2 ząbki czosnku oraz łyżkę natki, łyżkę kolendry lub bazylii i wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu, łyżeczką soku z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy. Oczyszczone, opłukane dobrze płaty ryby (ok. 500 g) oprósz solą i pieprzem, obtocz w ok. pół szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką skórki startej z cytryny (wcześniej sparzonej) i ułóż w wysmarowanej masłem brytfance. Obłóż ziołową kołderką, piecz w 180 st. C ok. 20 min.  

Dorsz w aromatycznej panierce z dodatkiem cytryny, ziół, cytryny zmienia się w wykwintne danie.
Dorsz w panierce z dodatkiem ziół, cytryny i czosnku zmienia się w wykwintne danie.
Źródło: 123 rf

Panierka piwna do Fish&Chips (ryby z frytkami)

Używana najczęściej do dorsza, łupacza 

Jak zrobić?

Umyte filety opłucz, osusz, ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Zmiksuj składniki na panierkę z ciasto piwnego: ok. 150 g mąki, 200 ml jasnego piwa, szczyptę kurkumy lub papryki i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Zanurz ryby w cieście i smaż w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju z jednej i drugiej strony na złoto. 

Czosnkowa panierka do morskich ryb

Polecana do ryb morskich (np. makreli, mintaja, świeżych śledzi)

Jak zrobić?

Posiekaj 2 obrane ząbki czosnku (na jeden większy filet lub tuszkę), a następnie utrzyj je np. w moździerzu ze szczyptą soli i imbiru. Rybę skrop sokiem z cytryny, wstaw na ok. pół godziny lodówki, a tuż przed smażeniem obtocz dokładnie w mące. Smaż aż ryba się zezłoci.

Serowa panierka do ryby

Idealna do dorsza, mintaja, morszczuka

Jak zrobić?

2 łyżki mąki pszennej lub żytniej wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej, dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu, 2-3 łyżki grubo zmielonej bułki tartej, 2 zmiażdżone ząbki czosnku i 2-3 łyżki oliwy. Składniki połącz ze sobą w miseczce, by powstała panierka przypominająca kruszonkę. Rybę (ok. 300 g) oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i obsmaż krótko na oleju w brytfance. Potem dokładnie przykryj ziołową kruszonką i zapiecz w piekarniku. 

Panierka tymiankowa do białych ryb

Niezawodna np. do morszczuka, mintaja i innych białych ryb 

Jak zrobić?

Kawałki ryby skrop cytryną, oprósz solą, pieprzem. Dokładnie roztrzep jajko (większe lub dwa małe) z 1/2 szklanki mąki, 2-3 łyżkami śmietanki 30 proc. i 2-3 łyżeczkami suszonego tymianku. Możesz składniki zmiksować. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Obtocz w nim rybę i od razu smaż na gorącym oleju.

Oryginalna marchewkowa panierka do ryby

Oryginalny dodatek do dorsza i innych ryb podawanych najczęściej po grecku

Jak zrobić?

Jedną większą marchew lub dwie mniejsze obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij z soku i wymieszaj z dobrze rozbitym jajkiem oraz szczyptą ostrej papryki. Rybę oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące, a potem jajku z marchewką. Usmaż na rumiano, przed podaniem osącz. 

Kokosowa panierka do ryb i krewetek

Do dorsza, niezawodna także do krewetek

Jak zrobić?

Jajko roztrzep ze szczyptą soli, kilkoma kroplami tabasco lub szczyptą ostrej papryki. Rybę (ok. 200 g) lub krewetki (tygrysie lub królewskie, gotowane lub blanszowane, ok. 200 g) zanurz w jajku, a następnie w miseczce z ok. szklanki wiórków kokosowych. Obtocz dokładnie i usmaż na patelni na maśle klarowanym lub oliwie. 

Krewetki w panierce kokosowej.
Krewetki w panierce kokosowej nabierają orientalnego charakteru.
Źródło:123rf

Panierka sezamowa do ryb morskich

Warto wypróbować do dorsza i innych ryb morskich

Jak zrobić?

Filety pokrój na kawałki, a jajko roztrzep ze szczypta soli curry lub kurkumy. Filet obtocz w mące ziemniaczanej lub kukurydzianej, zanurz w jajku, a następnie w ziarenkach jasnego sezamu, usmaż lub upiecz.

Ziemniaczana panierka do ryby

Do ryb morskich - tołpygi, mintaja, miruny (niezbyt grubych filetów).

Jak zrobić?

Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach 2-3 duże ziemniaki (na ok. 40 g ryby), odciśnij mocno z soku. Rybę zanurz w 2 jajkach roztrzepanych z solą, pieprzem i łyżką mąki, obłóż ziemniakami, dociśnij. Smaż pod przykryciem, po jednej i drugiej stronie.

Panierka staropolska z ciasta jak na omlety

Najlepsza do szlachetnych ryb, np. sandacza, szczupaka.

Jak zrobić?

Roztrzep (lub zmiksuj) ok. szklanki mleka z 2 żółtkami, szczyptą soli i łyżką stopionego (przestudzonego) masła oraz 2 kopiastymi łyżkami mąki. Białka ubij, pianę wmieszaj do ciasta. Rybę podzieloną na nieduże dzwonka zanurzaj w cieście i smaż w dużej ilości oleju.  

 

Czytaj więcej