Zupa ogórkowa na żeberkach z ziemniakami – tradycyjny przepis jak u babci
Zupa ogórkowa na żeberkach z ziemniakami.
Fot. 123RF

Zupa ogórkowa na żeberkach z ziemniakami – tradycyjny przepis jak u babci

Prosta, tradycyjna zupa na żeberkach z ogórkami kiszonymi, włoszczyzną i ziemniakami. Zabielona śmietaną, podawana z koperkiem. Wypróbuj najlepszy przepis!

Zupa ogórkowa jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Chyba każdy zna jej smak. Podajemy prosty, tradycyjny przepis na to danie. Wypróbuj koniecznie!

Kiedy dodać ziemniaki do zupy ogórkowej?

Ziemniaki do zupy wrzuć do wywaru jako pierwsze. Nie gotuj ogórków kiszonych razem z ziemniakami. Dodaj je dopiero, gdy ziemniaki będą miękkie.

Zupa ogórkowa na żeberkach z ziemniakami

90086561_m
Zupa ogórkowa na żeberkach z ziemniakami. 
123RF

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 2-3 ziemniaki
  • 4 duże ogórki kiszone (z zalewą)
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • masło
  • koperek
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Oczyszczone żeberka zalej 1,5 l wody. Zagotuj, odszumuj. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i oczyszczoną włoszczyznę (marchew pokrój). Gotuj do miękkości mięsa. Usuń całe warzywa. Obierz mięso z żeberek.
  2. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekane mięso. Gotuj 15 min. W tym czasie ogórki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub poszatkuj, usmaż na łyżce masła. Dodaj do zupy. Gotuj razem 10 min.
  3. Połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, zalewą z ogórków kiszonych oraz cukrem. Posyp obficie siekanym koperkiem.

 

Czytaj więcej