Zupa krem z dojrzałych, świeżych pomidorów. Szybka i aromatyczna
Zupa krem z pomidorów z grzankami.
Fot. 123RF

Zupa krem z dojrzałych, świeżych pomidorów. Szybka i aromatyczna

Przepis na zupę ze świeżych pomidorów z dodatkiem chrupiących, domowych grzanek. Aromatyczna i pyszna. Spróbuj koniecznie!

Bardzo łatwa w przygotowaniu i przepyszna włoska zupa krem z pomidorów. W sezonie można przygotować ją ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Zimą można skorzystać z pomidorów z puszki. 

Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?

Odpowiedź jest prosta – zupa pomidorowa to samo zdrowie, nie wspominając już o smaku, który lubi większość z nas. Pomidory to warzywa, które zyskują na wartości dzięki obróbce termicznej. Pod wpływem temperatury zwiększa się w nich ilość likopenu, czyli naturalnego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów. Dzięki dużej zawartości likopenu i potasu jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca. Badania naukowe wykazały, że pomidory zmniejszają też ryzyko powstania raka trzustki i raka szyjki macicy. Pomidory zawierają również inny silny przeciwutleniacz – glutation, który ma duży udział w zapobieganiu chorobie wieńcowej, zaćmie i astmie.

Pomidorów nie powinny spożywać w dużych ilościach jedynie osoby, które cierpią na nadkwasotę, częste bóle żołądka lub dwunastnicy oraz wrzody. Pozostali mogą się nimi zajadać bez ograniczeń. Pomidory mają bardzo duże zastosowanie w kuchni. Można je jeść na surowo, robić z nich pyszne przetwory, takie jak przecier czy też ketchup i oczywiście... zupę! Najlepiej w formie kremu.

Zupa krem z pomidorów z grzankami

56151731_m
Zupa krem z pomidorów z grzankami.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 70 min

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • zioła
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 kromki bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka serka mascarpone
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Przygotowanie

  1. Umyte pomidory włóż do rondla. Dodaj obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz 2-3 łyżki wody. Duś pod przykryciem 50-60 min. Rozmiksuj, przetrzyj przez sitko. Połącz z bulionem, zagotuj.
  2. Dodaj mascarpone, dokładnie rozmieszaj. Krem dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
  3. Pieczywo opiecz w tosterze lub w piekarniku, natrzyj obranym czosnkiem. Pokrój w kosteczkę. Kremową zupę udekoruj ziołami (np.oregano). Podawaj z grzankami.

 

Czytaj więcej