Przepis na zupę ze świeżych pomidorów z dodatkiem chrupiących, domowych grzanek. Aromatyczna i pyszna. Spróbuj koniecznie!
Bardzo łatwa w przygotowaniu i przepyszna włoska zupa krem z pomidorów. W sezonie można przygotować ją ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Zimą można skorzystać z pomidorów z puszki.
Odpowiedź jest prosta – zupa pomidorowa to samo zdrowie, nie wspominając już o smaku, który lubi większość z nas. Pomidory to warzywa, które zyskują na wartości dzięki obróbce termicznej. Pod wpływem temperatury zwiększa się w nich ilość likopenu, czyli naturalnego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów. Dzięki dużej zawartości likopenu i potasu jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca. Badania naukowe wykazały, że pomidory zmniejszają też ryzyko powstania raka trzustki i raka szyjki macicy. Pomidory zawierają również inny silny przeciwutleniacz – glutation, który ma duży udział w zapobieganiu chorobie wieńcowej, zaćmie i astmie.
Pomidorów nie powinny spożywać w dużych ilościach jedynie osoby, które cierpią na nadkwasotę, częste bóle żołądka lub dwunastnicy oraz wrzody. Pozostali mogą się nimi zajadać bez ograniczeń. Pomidory mają bardzo duże zastosowanie w kuchni. Można je jeść na surowo, robić z nich pyszne przetwory, takie jak przecier czy też ketchup i oczywiście... zupę! Najlepiej w formie kremu.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 70 min
Składniki
Przygotowanie