Ziemniaczane pyszności z różnych stron świata: hiszpański omlet z warzywami i meksykańskie łódeczki z wołowiną
Ziemniaczane łódki z wołowiną.
Fot. 123RF

Ziemniaczane pyszności z różnych stron świata: hiszpański omlet z warzywami i meksykańskie łódeczki z wołowiną

Warzywna frittata, czyli warzywny omlet i łódeczki z farszem to przepisy na młode ziemniaki z innych stron świata. Przygotuj dania kuchni meksykańskiej lub hiszpańskiej, zaproś znajomych i siadaj do stołu. Przed tobą kulinarna podróż z gwarancją satysfakcji!

Hiszpański omlet warzywny

43122964_m
Hiszpański omlet warzywny z ziemniakami.
123RF

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: 420 kcal, cena: 4,10 zł

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 6 młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 2 cebulki dymki (ew. 3 szalotki albo 1 cebula cukrowa)
  • 1 czerwona papryka
  • 6 jajek
  • 5 dag sera żółtego
  • 4 łyżki mleka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego (ew. oleju rzepakowego)
  • 10 dag sera feta
  • sól
  • pieprz mielony
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 4 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj (20 minut) w posolonym wrzątku.
  2. Paprykę oczyść, potnij w paseczki.
  3. Dymki oczyść, pokrój w piórka.
  4. Czosnek obierz, posiekaj.
  5. Ziemniaki odcedź, pokrój w plastry.
  6. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  7. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st.
  8. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Zrumień na niej ziemniaki.
  9. Zdejmij je. Rozgrzej resztę masła.
  10. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj paprykę.
  11. Duś 5 minut. Ponownie włóż ziemniaki.
  12. Składniki posyp solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  13.  Jajka wymieszaj z mlekiem, pokruszoną fetą i startym serem.
  14. Zalej tym równomiernie składniki na patelni.
  15. Smaż 3 minuty, aż spód się zetnie.
  16. Przykryj patelnię, wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
  17. Piecz 15 minut (jeśli rączka patelni jest plastikowa, zabezpiecz ją, owijając grubą warstwą folii aluminiowej).
  18. Natkę posiekaj, posyp omlet.

Nasza rada: Masę jajeczną na frittatę (czyli omlet warzywny z ziemniakami) mocno ubij trzepaczką. Dobrze napowietrzona masa sprawi, że danie będzie później odpowiednio pulchne i puszyste.

Meksykańskie ziemniaczane łódki z wołowiną

32490774
123RF

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: 320 kcal, cena: 3,70 zł

Liczba porcji: 4

Składniki:

Łódki:

  • 8 większych ziemniaków
  • olej
  • gruba sól morska
  • natka pietruszki

Nadzienie:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • po 1/2 puszki czerwonej fasoli i kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. bulionu
  • po 1 łyżeczce oregano i rozmarynu
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej bieżącej wody.
  2. Osusz ręcznikiem papierowym i poprzekrawaj wzdłuż na połowy.
  3. Natrzyj je olejem i rozłóż skórką do góry na blaszce przykrytej pergaminem. Posyp solą.
  4. Piecz 40 minut w 200 st.
  5. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
  7. Zeszklij cebulę i dodaj mięso.
  8. Smaż ok. 7 minut (nie mieszaj w tym czasie zbyt często, wystarczy 2-3 razy – w przeciwnym
    razie mięso straci dużo wody i zrobi się wiórowate).
  9. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kosteczkę.
  10. Wrzuć do mięsa. Zalej bulionem wymieszanym z koncentratem.
  11. Wsyp osączone z zalewy fasolkę i kukurydzę.
  12. Dopraw, wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
  13. Łódeczki z ziemniaków wyjmij z piekarnika, każdą lekko wydrąż łyżeczką, by zrobić niewielkie
    zagłębienia. Rozłóż nadzienie.
  14. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Ew. łódeczki możesz posypać startym żółtym serem i zapiec (5 minut w 180 st.).

 

 

Czytaj więcej