Zapiekanki ziemniaczane w kokilkach. Nietypowe połączenia i ciekawe smaki
16.06.2021 12:37
Kokilki z młodymi ziemniakami to oryginalne i sycące danie. Zachwycą zarówno domowników, jak i gości podczas towarzyskiego spotkania. Przygotowaliśmy wersję z oliwkami, pieczarkową z ogórkami i opcję dla zwolenników kapusty. Którą zapiekankę wybierasz?
Młode ziemniaki świetnie łączą się z wieloma niedrogimi produktami. Podpowiadamy, czym możesz napełnić kokilki, by zapiekanki zaskoczyły smakiem i zdrowo nasyciły domowników.
Zapiekanka z młodych ziemniaków z jajkiem i oliwkami
Składniki:
4 większe młode ziemniaki
4 duże jajka
4 łyżki szynki pokrojonej w kosteczkę
1 pomidor
12 czarnych oliwek
po 1 łyżeczce posiekanego szczypiorku, natki pietruszki oraz natki selera
4 łyżki śmietany kremówki 30 proc.
4 łyżeczki masła
1 łyżeczka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Odcedź je i gdy lekko przestygną, pokrój w małą kosteczkę.
Na patelni rozgrzej olej.
Wrzuć szynkę oraz pokrojone ziemniaki.
Podsmaż do zrumienienia.
Oliwki potnij w plasterki, a pomidor – na małe kawałeczki.
Składniki dodaj do podsmażonych ziemniaków.
Śmietanę wymieszaj z zieleniną, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Napełnij kokilki podsmażonymi na patelni składnikami i polej doprawioną śmietaną.
Do każdej kokilki wbij po jajku, nie mieszaj.
Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Składniki:
1 cebula
4 ziemniaki
4 duże pieczarki
2 ogórki małosolne
łyżka oleju
posiekana natka pietruszki
starty ser żółty
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte w plasterki ugotowane ziemniaki i pieczarki.
Przypraw.
Wszystko ułóż w kokilkach warstwami, każdą posypując natką.
Na wierzchu ułóż pokrojone ogórki małosolne. Posyp startym żółtym serem i zapiecz (15 minut w 180 st).
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
Składniki:
1 szkl. poszatkowanej młodej kapusty
2 pokrojone w plasterki marchewki
4 ziemniaki
chuda kiełbasa
starty ser żółty
sól
pieprz
Poszatkowaną kapustę podduś z marchewkami.
Przypraw.
Bigosikiem napełnij kokilki, dołóż plastry zrumienionych ziemniaków i podsuszanej kiełbaski.
Posyp startym żółtym serem, zapiecz (15 minut w 180 st.).
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.