Zapiekanki ziemniaczane w kokilkach. Nietypowe połączenia i ciekawe smaki
16.06.2021 12:37
Kokilki z młodymi ziemniakami to oryginalne i sycące danie. Zachwycą zarówno domowników, jak i gości podczas towarzyskiego spotkania. Przygotowaliśmy wersję z oliwkami, pieczarkową z ogórkami i opcję dla zwolenników kapusty. Którą zapiekankę wybierasz?
Młode ziemniaki świetnie łączą się z wieloma niedrogimi produktami. Podpowiadamy, czym możesz napełnić kokilki, by zapiekanki zaskoczyły smakiem i zdrowo nasyciły domowników.
Zapiekanka z młodych ziemniaków z jajkiem i oliwkami
Składniki:
4 większe młode ziemniaki
4 duże jajka
4 łyżki szynki pokrojonej w kosteczkę
1 pomidor
12 czarnych oliwek
po 1 łyżeczce posiekanego szczypiorku, natki pietruszki oraz natki selera
4 łyżki śmietany kremówki 30 proc.
4 łyżeczki masła
1 łyżeczka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Odcedź je i gdy lekko przestygną, pokrój w małą kosteczkę.
Na patelni rozgrzej olej.
Wrzuć szynkę oraz pokrojone ziemniaki.
Podsmaż do zrumienienia.
Oliwki potnij w plasterki, a pomidor – na małe kawałeczki.
Składniki dodaj do podsmażonych ziemniaków.
Śmietanę wymieszaj z zieleniną, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Napełnij kokilki podsmażonymi na patelni składnikami i polej doprawioną śmietaną.
Do każdej kokilki wbij po jajku, nie mieszaj.
Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Składniki:
1 cebula
4 ziemniaki
4 duże pieczarki
2 ogórki małosolne
łyżka oleju
posiekana natka pietruszki
starty ser żółty
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte w plasterki ugotowane ziemniaki i pieczarki.
Przypraw.
Wszystko ułóż w kokilkach warstwami, każdą posypując natką.
Na wierzchu ułóż pokrojone ogórki małosolne. Posyp startym żółtym serem i zapiecz (15 minut w 180 st).
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
Składniki:
1 szkl. poszatkowanej młodej kapusty
2 pokrojone w plasterki marchewki
4 ziemniaki
chuda kiełbasa
starty ser żółty
sól
pieprz
Poszatkowaną kapustę podduś z marchewkami.
Przypraw.
Bigosikiem napełnij kokilki, dołóż plastry zrumienionych ziemniaków i podsuszanej kiełbaski.
Posyp startym żółtym serem, zapiecz (15 minut w 180 st.).