Jajka zapiekane w beszamelu smakują wyśmienicie i apetycznie wyglądają
Fot. 123rf.com
Kolacje
Zapiekane jajka na trzy sposoby. Pyszne i wegetariańskie dania
07.03.2022 11:30
Jajka zapiekane to jedna z najmniej popularnych form przygotowywania i podawania jajek. Czas to zmienić, a najlepszą ku temu okazją są Święta Wielkanocne, podczas których królują jajka. Jajka zapiekane mogą być doskonałym zwieńczeniem dania. Wypróbuj nasze pyszne i wykwintne przepisy na jajka zapiekane w beszamelu, szakszukę z papryką i jajkiem zapiekanym oraz zajączki z ciasta drożdżowego nadziewane jajkiem.
Jajka zapiekane to doskonały pomysł na danie wielkanocne. Są pyszne i oryginalne, bo nadal mało popularne w polskiej kuchni. Wyglądają apetycznie, a odpowiednio podane idealnie sprawdzą się jako wykwintna potrawa. Żadna z potraw nie zawiera mięsa, więc doskonale sprawdzą się na stole wegetarian.
Jak zrobić jajka zapiekane?
Jajka zapiekane to rzadkie danie na polskich stołach, choć z czasem staje się coraz bardziej popularne. Najczęściej do przygotowania zapiekanego jajka stosuje się jajko surowe, rzadziej zapieka się jajko ugotowane na miękko, na twardo lub jajko w koszulce. Najczęściej zapiekane jajko jest zwieńczeniem potrawy, rzadko stanowi samodzielne danie.
W naszych propozycjach jajko zapiekane jest otulone beszamelem. Jeśli chcesz, aby beszamel był mniej kaloryczny, zrób go z mleka (1 szklanka) i mąki kukurydzianej (2 łyżki). Gotuj je razem do zgęstnienia i przypraw solą oraz gałką. Jajko zapiekane jest też zwieńczeniem szakszuki. Jeśli przygotowujesz ją ze świeżych pomidorów (po 3 duże sztuki na 1 porcję), wcześniej je sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ pokrój na spore kawałki.
W przypadku zajączków z ciasta drożdżowego wyjątkowo wykorzystuje się jajka przepiórcze lub małe jajka kurze, wcześniej ugotowane na twardo. Warto wiedzieć, że zajączki (tak samo jak inne drożdżowe bułeczki) dłużej zachowają świeżość, jeśli do ciasta zamiast mleka dodasz kefir albo jogurt naturalny.
Jajka zapiekane w beszamelu
Składniki:
4 jajka
4 niewielkie pomidory
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka gęstej śmietany 22-proc.
3/4 szklanki bulionu warzywnego
10 dag serka topionego
bazylia
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do foremek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pomidory oczyść z pestek i pokrój na kawałeczki. Małe żaroodporne foremki grubo posmaruj masłem. Do każdej nałóż porcję pomidorów.
Przygotuj sos beszamelowy: na patelni stop masło, oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, porcjami dodawaj śmietanę, a następnie dolej zimny bulion. Dołóż serek topiony. Całość podgrzewaj, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przypraw go solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do foremek z pomidorami nalej po porcji gorącego beszamelu. Do każdej (ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek!) wbij po 1 jajku. Całość lekko oprósz gałką muszkatołową. Foremki wstaw do uprzednio rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Gotowe gniazdka udekoruj listkami bazylii. Podawaj np. z grzankami albo kawałkiem chrupiącej bagietki.
Zapiekane drożdżowe zajączki nadziewane jajkiem
Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 duże jajko
1 łyżeczka cukru
8 małych jajeczek (najlepiej przepiórczych) do nadziewania zajączków
2/3 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki masła bez laktozy
1 żółtko
olej do posmarowania
sól
3 spore szczypty kurkumy
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Domieszaj tyle mąki i mleka, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw go na ok. 20 minut. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj żółtko, duże jajko i pozostałe mleko. Posól. Dołóż zaczyn drożdżowy i kurkumę rozpuszczoną w 1 łyżeczce ciepłej wody. Dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Odstaw na 1 godzinę.
Małe jajeczka włóż do posolonej wody. Ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Oderwij kawałeczki ciasta na uszy, noski i ogonki zajączków, resztę podziel na 8 porcji. Uformuj z nich placuszki. Na każdym połóż małe jajeczko. Owiń je ciastem, zlep, uformuj tułów zajączka.
Z odłożonego ciasta zrób nosek, uszy i ogonek dla każdego zajączka. Bułeczki cienko posmaruj olejem. Piecz ok. 25 minut w 175°C.
Szakszuka z papryką i zapiekanym jajkiem
Składniki:
2 jajka
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 czerwona papryka
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 łyżka masła
sól
pieprz
ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
masło do foremek
Sposób przygotowania:
Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strączek opłucz, osusz, drobno pokrój. Cebulkę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulkę i czosnek, chwilę razem podsmaż. Potem dodaj masło, pokrojoną paprykę oraz pomidory wraz zalewą. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5-7 minut. Warzywa przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Żaroodporne foremki posmaruj masłem. Do każdej nałóż porcję warzyw z patelni. Łyżką zrób wgłębienie. Do dołeczków ostrożnie wbij po 1 jajku.
Foremki z szakszuką wsuń do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180°C. Zapiekaj, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (ok. 10 minut). Gotową szakszukę udekoruj np. listkami świeżych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki). Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.