Jedzenie, które poprawi przyswajanie żelaza to warzywa oraz kiszonki. Są bogate w witaminę C, która pozwala lepiej wchłaniać ten pierwiastek, dlatego spożywaj je razem z mięsem. By ustrzec się anemii, możesz też przygotowywać posiłki na żeliwnej patelni. Poznaj sposoby na uzupełnienie żelaza.
By dostarczyć żelazo organizmowi, należy jeść bogate w ten pierwiastek produkty. Duże znaczenie ma też, z czym je łączysz. Zwracaj też uwagę na to, co jesz i pijesz, gdy przyjmujesz preparaty zawierające żelazo.
Uważaj na kawę i herbatę. Nie popijaj nimi preparatów żelaza oraz posiłków, które mają Ci go dostarczyć. Zawierają taniny zmniejszające wchłanianie tego pierwiastka. Podobnie działają garbniki w czerwonym winie, dlatego mięsnego posiłku lepiej z nim nie łączyć.
Używaj żeliwnych naczyń. Może to zwiększyć zawartość żelaza w żywności nawet trzykrotnie. Wykazano, że po przyrządzeniu w żeliwnym garnku przecier jabłkowy miał aż 7,3 mg tego pierwiastka, a w zwykłym tylko 0,35 mg. Jajecznica usmażona na żeliwnej patelni 5 mg żelaza, na innej – 1,5 mg. Jedynym minusem jest to, że potrawy kwaśne mogą zyskiwać metaliczny posmak. Aby tego uniknąć, gotuj je najkrócej jak się da.