Nie możesz jeść nabiału? Nic nie szkodzi, bo i tak możesz zjeść... sernik! Tak, to pyszne ciasto można przygotować bez sera zastępując go innymi składnikami, np. kaszą jaglaną i migdałami. To doskonała propozycja na deser dla osób uczulonych na laktozę lub kazeinę. To ciasto w przygotowaniu jest szybkie, proste i smakuje tak doskonale, jak oryginalny sernik.
Nawet bez sera można przygotować ciasto do złudzenia przypominające sernik - zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Nabiał jest źródłem kazeiny i laktozy, które są częstą przyczyną nietolerancji pokarmowej. Planując przygotowanie sernika bez nabiału, twaróg możesz zastąpić kilkoma składnikami: kaszą jaglaną, orzechami, nasionami lub tofu. Składniki te nie zawierają kazeiny ani laktozy.
My polecamy „sernik” z kaszy jaglanej i migdałów (mogą też być orzechy nerkowca). Zmiksowane zwiążą się tak, że sernik po zastygnięciu nie będzie się rozlewał. Będzie smaczny, a przy tym bardzo zdrowy. Kasza jaglana wykazuje działanie zasadotwórcze i pomaga utrzymać równowagę pH w organizmie. Warto ją połączyć z nasionami lub orzechami, które bogate są w witaminy A, D, E, K, potas, białko, żelazo i magnez.
Składniki:
Spód:
Masa:
Sposób przygotowania: