Wyśmienity sernik na zimno bez... sera. Idealny, gdy nie możesz jeść nabiału!
Sernik na zimno bez sera przygotowujemy m.in. z kaszy jaglanej i migdałów
Fot. 123rf.com

Wyśmienity sernik na zimno bez... sera. Idealny, gdy nie możesz jeść nabiału!

Nie możesz jeść nabiału? Nic nie szkodzi, bo i tak możesz zjeść... sernik! Tak, to pyszne ciasto można przygotować bez sera zastępując go innymi składnikami, np. kaszą jaglaną i migdałami. To doskonała propozycja na deser dla osób uczulonych na laktozę lub kazeinę. To ciasto w przygotowaniu jest szybkie, proste i smakuje tak doskonale, jak oryginalny sernik. 

Nawet bez sera można przygotować ciasto do złudzenia przypominające sernik - zarówno wyglądem, jak i smakiem. 

Czym zastąpić ser w serniku?

Nabiał jest źródłem kazeiny i laktozy, które są częstą przyczyną nietolerancji pokarmowej. Planując przygotowanie sernika bez nabiału, twaróg możesz zastąpić kilkoma składnikami: kaszą jaglaną, orzechami, nasionami lub tofu. Składniki te nie zawierają kazeiny ani laktozy.

My polecamy „sernik” z kaszy jaglanej i migdałów (mogą też być orzechy nerkowca). Zmiksowane zwiążą się tak, że sernik po zastygnięciu nie będzie się rozlewał. Będzie smaczny, a przy tym bardzo zdrowy. Kasza jaglana wykazuje działanie zasadotwórcze i pomaga utrzymać równowagę pH w organizmie. Warto ją połączyć z nasionami lub orzechami, które bogate są w witaminy A, D, E, K, potas, białko, żelazo i magnez.

Sernik na zimno z kaszy jaglanej i migdałów

17806888_m
Sernik na zimno bez sera z kaszy jaglanej i migdałów
Fot. 123rf.com

Składniki:

Spód:

  • suszone daktyle, 100 g
  • 2 łyżki oleju kokosowego, 30 g
  • 4 łyżki płatków owsianych, 40 g

Masa:

  • 3 szklanki obranych migdałów, 300 g
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 300 g
  • 6 łyżek oleju kokosowego, 90 g
  • 6 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalej wodą i zostaw na 10 godz.
  2. Daktyle gotuj w wodzie do miękkości, zmiksuj z płatkami, olejem kokosowym i wyłóż masą dno tortownicy.
  3. Migdały zmiksuj z kaszą, olejem kokosowym i miodem. Wylej masę na spód i wstaw do lodówki na 5 godz.

 

 

Czytaj więcej