Pieczona szynka w ziołach doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad
Fot. 123rf.com
Obiady
Wyśmienite i aromatyczne pieczenie z ziołami. Trzy przepisy na szynkę i schab
09.03.2022 09:26
Pieczona szynka lub schab oraz aromatyczne zioła to doskonałe połączenie. Odpowiednia kompozycja przypraw podkreśla i wydobywa najlepszy smak mięsa. Dlatego koniecznie powinnaś wypróbować nasz przepis na szynkę ziołowej oliwie schab pieczony ziołowo-czosnkowy oraz schab pieczony w liściach laurowych i cebuli. Te dania świetnie sprawdzą się na gorąco - jako danie obiadowe lub na zimno - jako wędlina do kanapek.
Soczysta aromatyczna pieczeń w ziołach doskonale nadaje się na świąteczny, niedzielny obiad lub rodzinne przyjęcie. Zachwyci gości wyrazistym smakiem. Co robić, by wyciągnąć najlepszy aromat z wieprzowiny? Odpowiednio ją przyprawić i marynować.
Jakie zioła dodać do wieprzowiny?
Odpowiednio dodane zioła potrafią całkowicie zmienić smak pieczeni i wydobyć z niej najlepszy aromat. Wieprzowina to wyraziste mięso, znacznie bardziej wyraziste niż drób, ale mniej niż wołowina. Dlatego mięso wieprzowe dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi ziołami - świeżymi i suszonymi.
Do wieprzowiny najlepiej dodawać świeżą lub suszoną szałwię, tymianek, koper włoski, rozmaryn i oregano. Mocnego aromatu dodadzą liście laurowe i ziele angielskie. Doskonale sprawdzą się też przyprawy podstawowe - sól, pieprz i czosnek.
Aby wieprzowina zyskała jak najwięcej ziołowego aromatu, należy ją przed pieczeniem natrzeć w przyprawach lub marynacie. Marynatę należy przygotować mieszając przyprawy z oliwą lub białym wytrawnym winem. Całość powinnaś odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Pamiętaj, żeby w tym czasie obracać mięso co jakiś czas, by przyprawy wchłonęły równomiernie w całą pieczeń.
Pieczona szynka w ziołowej oliwie
Składniki:
2 kg surowej szynki wieprzowej (ew. fileta z piersi indyka)
3 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 i 1/2 łyżeczki suszonej natki
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 szklanki bulionu warzywnego (możesz użyć domowego lub z kostki)
sól
mielony czarny pieprz
1 łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
świeże zioła oraz warzywa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Szynkę opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Mięso natrzyj sokiem z cytryny i czosnkiem. Obficie oprósz solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem szynkę włóż do miseczki, szczelnie przykryj folią i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Suszone zioła wymieszaj z oliwą. Bulion połącz z winem. Szynkę (ew. filet z indyka) natrzyj ziołową oliwą. Posyp grubo utłuczonymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Mięso, jeśli nie jest w zwartym kawałku, obwiąż sznurkiem wędliniarskim albo mocną bawełnianą nitką. Potem przełóż do żaroodpornej formy.
Mięso podlej bulionem z winem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i piecz ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 65-70 minut. Po upieczeniu przełóż na półmisek. Udekoruj ziołami i warzywami.
Schab pieczony w listkach laurowych i cebuli
Składniki:
1 i 1/2 kg schabu (bez kości)
1 szklanka wytrawnego białego wina
4 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
1 torebka listków laurowych
3 łyżki oleju
3 łyżki białego octu winnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Schab opłucz, osusz, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz solą i pieprzem. Zagotuj wino z 2 listkami laurowymi oraz ziarenkami ziela angielskiego. Wystudź. Schab polej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 8-10 godzin. W czasie marynowania obracaj kilka razy.
Zamarynowane mięso obłóż pozostałymi listkami laurowymi. Obwiąż całość mocną bawełnianą nitką. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Podlej pozostałą marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C. Piecz przez 70-80 minut.
W tym czasie cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Olej rozgrzej, wrzuć cebulę. Duś, aż będzie szklista, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła. Podlej octem winnym. Duś 5-10 minut na małym płomieniu. Przełóż ją do formy ze schabem około 15 minut przed końcem pieczenia. Tak przygotowany schab świetnie smakuje z ziemniakami lub pumperniklem.
Schab pieczony ziołowo-czosnkowy
Składniki:
1,2 kg schabu
po 2 gałązki natki, bazylii, majeranku, tymianku i oregano
1 gałązka rozmarynu
4 łyżki startego parmezanu
2 obrane ząbki czosnku
sok i skórka z 1/2 cytryny
5 łyżek oleju
1 szklanka bulionu warzywnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, parmezanem, ziołami i skórką z cytryny. Mięso opłucz, osusz, natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca).
W powstałe nacięcie włóż pastę ziołowo-czosnkową. Schab obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Podlej bulionem. Piecz ok. 1 godziny. W czasie pieczenia często polewaj sosem z dna brytfanki.