Schab pieczony w ziołach to wyjątkowo soczysta i aromatyczna pieczeń
Fot. 123rf.com
Obiady
Pyszne i soczyste pieczenie wieprzowe. Szynka, schab, boczek i karczek, które rozpływają się w ustach
28.02.2022 12:47
Domowa pieczeń wieprzowa doskonale pasuje na świąteczny i niedzielny stół. Soczysta i aromatyczna doskonale pasuje zarówno podana na gorąco na obiad, jak i jako wędlina na chleb. Co przygotować? Wybór masz szeroki. Może bo być pieczona szynka, schab, polędwiczka, boczek lub karczek wieprzowy. Wypróbuj nasze przepisy marynowane i pachnące ziołami.
Domowa pieczeń z szynki, schabu, boczku, karczku lub polędwiczki świetnie sprawdzi się na ciepło i na zimno. W pierwszym przypadku, pokrojona na grube plastry może być daniem obiadowym w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i surówką, lub grillowanymi warzywami i ryżem. Pozostałą część pieczeni odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój w cienkie plasterki i zaserwuj jako "zimna płyta". Jako wędlina do chleba będzie smakować równie znakomicie!
Pieczona szynka w pomarańczowej marynacie
Składniki:
1,5 kg surowej szynki
1/2 szkl. miodu
12 ząbków czosnku
sok i skórka z pomarańczy
3 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki pieprzu ziołowego
sól, pieprz
słodka papryka
Sposób przygotowania:
Połącz miód z sokiem z pomarańczy, tymiankiem, pieprzem ziołowym, papryką, solą i czarnym pieprzem do smaku. Natrzyj szynkę, odstaw na noc do lodówki.
Czosnek obierz, przekrój na połówki. Zrób małe nacięcia w mięsie, powtykaj czosnek. Posyp skórką z pomarańczy.
Piecz pod przykryciem 90 min w 160°C. Odkryj, piecz 20 min w 180°C.
Schab pieczony w ziołach
Składniki:
1,5 kg schabu
łyżka gorczycy
łyżka pieprzu
łyżka ziela angielskiego
łyżka jałowca
150 g soli
150 g cukru
3 liście laurowe
główka czosnku
oliwa
Sposób przygotowania:
Schab opłucz. Gorczycę, pieprz, ziele angielskie i jałowiec upraż na patelni. Wsyp do naczynia z 2,5 l wody. Dodaj sól, cukier, liście laurowe i przekrojoną na pół główkę czosnku. Do marynaty włóż schab. Odstaw na kilka godzin.
Wyjmij schab, osusz, obsmaż na oliwie. Przełóż do rękawa, piecz 30 min w 180˚C.
Schab pieczony z cząbrem i wędzoną papryką
Składniki:
1 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
po 2 łyżki oleju, cząbru i wędzonej papryki
po 2 marchewki i pietruszki
seler
po 5 liści laurowych i ziaren ziela
150 ml bulionu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyść mięso. Nasmaruj marynatą z oleju, przeciśniętych ząbków czosnku, cząbru, wędzonej papryki oraz soli i pieprzu do smaku. Odstaw na noc do lodówki.
Obierz warzywa. Pokrój je na kawałki i umieść na spodzie naczynia żaroodpornego razem z zielem i liśćmi laurowymi. Na tym połóż mięso.
Zalej bulionem i piecz pod przykryciem 60 min w temp. 160°C. Po tym czasie zdejmij pokrywę i dopiekaj jeszcze 15-20 minut z funkcją grillowania.
Pieczona rolada z boczku z miętowym pesto
Składniki:
2 kg boczku ze skórą
5 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki orzechów laskowych
3 garści mięty
łyżka octu jabłkowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
cytryna
6 ząbków czosnku
2 pęczki natki
sól
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj 2 l wody z 1/2 szklanki soli. Dodaj liście laurowe i ziele, włóż boczek. Odstaw na 3 dni. Orzechy upraż bez tłuszczu. Zmiksuj z miętą, octem, olejem, sokiem z cytryny, obranym czosnkiem i natką.
Boczek opłucz z solanki, osusz. Posmaruj od środka pesto, zroluj. Obwiąż roladę, odłóż na noc do lodówki.
Następnego dnia obsmaż ją, przełóż do brytfanny. Piecz 2-3 godz. w 180°C, podlewając powstającym sosem.
Pieczony karczek wieprzowy marynowany w jałowcu
Składniki:
1 kg schabu karkowego
jałowiec
olej
5 łyżek marynaty szlacheckiej w płynie
po 3 liście laurowe i cebule
czosnek, sól, pieprz, kminek
bulion
Sposób przygotowania:
Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Rozgnieć łyżkę suszonych owoców jałowca. Mięso natrzyj marynatą szlachecką w płynie i jałowcem. Obłóż liśćmi laurowymi. Obwiąż sznurkiem.
Ułóż karkówkę w naczyniu żaroodpornym. Przykryj pokrywką i marynuj około 6 godzin (lub dłużej). Po tym czasie wstaw karczek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piecz mięso pod przykryciem około 90 minut.
W tym czasie obierz i pokrój w piórka cebule. Rozgnieć obrany ząbek czosnku. W rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć cebulę wraz czosnkiem, zeszklij. Wlej 150 ml bulionu warzywnego. Dodaj po szczypcie soli, mielonego czarnego pieprzu oraz kminku. Duś, aż część płynu odparuje. Mięso pokrój w plastry, ułóż na cebuli. Polej powstałym podczas pieczenia sosem.
Pieczona polędwiczka z ziołami
Składniki:
800 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki musztardy
1/2 łyżki suszonego tymianku
łyżka suszonego estragonu
50 ml oliwy
łyżka słodkiej papryki
2 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach
łyżka mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, oczyść z błon. Wymieszaj musztardę, tymianek, estragon, oliwę, paprykę, czerwony i czarny pieprz. Na stole ułóż folię aluminiową, połóż na niej mięso, obłóż marynatą.
Szczelnie zawiń, tworząc rulon. Odłóż na 12 godz. do lodówki. Piecz w 170°C ok. 35 min. Wyjmij, odłóż na 3 min, pokrój.