Pyszne i soczyste pieczenie wieprzowe. Szynka, schab, boczek i karczek, które rozpływają się w ustach
Schab pieczony w ziołach to wyjątkowo soczysta i aromatyczna pieczeń
Fot. 123rf.com

Pyszne i soczyste pieczenie wieprzowe. Szynka, schab, boczek i karczek, które rozpływają się w ustach

Domowa pieczeń wieprzowa doskonale pasuje na świąteczny i niedzielny stół. Soczysta i aromatyczna doskonale pasuje zarówno podana na gorąco na obiad, jak i jako wędlina na chleb. Co przygotować? Wybór masz szeroki. Może bo być pieczona szynka, schab, polędwiczka, boczek lub karczek wieprzowy. Wypróbuj nasze przepisy marynowane i pachnące ziołami.

Domowa pieczeń z szynki, schabu, boczku, karczku lub polędwiczki świetnie sprawdzi się na ciepło i na zimno. W pierwszym przypadku, pokrojona na grube plastry może być daniem obiadowym w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i surówką, lub grillowanymi warzywami i ryżem. Pozostałą część pieczeni odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój w cienkie plasterki i zaserwuj jako "zimna płyta". Jako wędlina do chleba będzie smakować równie znakomicie!

Pieczona szynka w pomarańczowej marynacie

105096791_m
Świąteczna szynka pieczona w pomarańczowej marynacie
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1,5 kg surowej szynki
  • 1/2 szkl. miodu
  • 12 ząbków czosnku
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Połącz miód z sokiem z pomarańczy, tymiankiem, pieprzem ziołowym, papryką, solą i czarnym pieprzem do smaku. Natrzyj szynkę, odstaw na noc do lodówki.
  2. Czosnek obierz, przekrój na połówki. Zrób małe nacięcia w mięsie, powtykaj czosnek. Posyp skórką z pomarańczy.
  3. Piecz pod przykryciem 90 min w 160°C. Odkryj, piecz 20 min w 180°C.

Schab pieczony w ziołach

39024999_m
Schab pieczony w ziołach
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • łyżka gorczycy
  • łyżka pieprzu
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżka jałowca
  • 150 g soli
  • 150 g cukru
  • 3 liście laurowe
  • główka czosnku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłucz. Gorczycę, pieprz, ziele angielskie i jałowiec upraż na patelni. Wsyp do naczynia z 2,5 l wody. Dodaj sól, cukier, liście laurowe i przekrojoną na pół główkę czosnku. Do marynaty włóż schab. Odstaw na kilka godzin.
  2. Wyjmij schab, osusz, obsmaż na oliwie. Przełóż do rękawa, piecz 30 min w 180˚C.

Schab pieczony z cząbrem i wędzoną papryką

96034483_m
Schab pieczony z cząbrem i wędzoną papryką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki oleju, cząbru i wędzonej papryki
  • po 2 marchewki i pietruszki
  • seler
  • po 5 liści laurowych i ziaren ziela
  • 150 ml bulionu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść mięso. Nasmaruj marynatą z oleju, przeciśniętych ząbków czosnku, cząbru, wędzonej papryki oraz soli i pieprzu do smaku. Odstaw na noc do lodówki.
  2. Obierz warzywa. Pokrój je na kawałki i umieść na spodzie naczynia żaroodpornego razem z zielem i liśćmi laurowymi. Na tym połóż mięso.
  3. Zalej bulionem i piecz pod przykryciem 60 min w temp. 160°C. Po tym czasie zdejmij pokrywę i dopiekaj jeszcze 15-20 minut z funkcją grillowania.

Pieczona rolada z boczku z miętowym pesto

147774228_m
Pieczona rolada z boczku z miętowym pesto
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 kg boczku ze skórą
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 3 garści mięty
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 pęczki natki
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 2 l wody z 1/2 szklanki soli. Dodaj liście laurowe i ziele, włóż boczek. Odstaw na 3 dni. Orzechy upraż bez tłuszczu. Zmiksuj z miętą, octem, olejem, sokiem z cytryny, obranym czosnkiem i natką.
  2. Boczek opłucz z solanki, osusz. Posmaruj od środka pesto, zroluj. Obwiąż roladę, odłóż na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia obsmaż ją, przełóż do brytfanny. Piecz 2-3 godz. w 180°C, podlewając powstającym sosem.

Pieczony karczek wieprzowy marynowany w jałowcu

96560355_m
Pieczony karczek wieprzowy marynowany w jałowcu
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg schabu karkowego
  • jałowiec
  • olej
  • 5 łyżek marynaty szlacheckiej w płynie
  • po 3 liście laurowe i cebule
  • czosnek, sól, pieprz, kminek
  • bulion

Sposób przygotowania:

  1. Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Rozgnieć łyżkę suszonych owoców jałowca. Mięso natrzyj marynatą szlachecką w płynie i jałowcem. Obłóż liśćmi laurowymi. Obwiąż sznurkiem.
  2. Ułóż karkówkę w naczyniu żaroodpornym. Przykryj pokrywką i marynuj około 6 godzin (lub dłużej). Po tym czasie wstaw karczek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piecz mięso pod przykryciem około 90 minut.
  3. W tym czasie obierz i pokrój w piórka cebule. Rozgnieć obrany ząbek czosnku. W rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć cebulę wraz czosnkiem, zeszklij. Wlej 150 ml bulionu warzywnego. Dodaj po szczypcie soli, mielonego czarnego pieprzu oraz kminku. Duś, aż część płynu odparuje. Mięso pokrój w plastry, ułóż na cebuli. Polej powstałym podczas pieczenia sosem.

Pieczona polędwiczka z ziołami

32918333_m
Pieczona polędwiczka z ziołami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej 
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • łyżka suszonego estragonu
  • 50 ml oliwy
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach
  • łyżka mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z błon. Wymieszaj musztardę, tymianek, estragon, oliwę, paprykę, czerwony i czarny pieprz. Na stole ułóż folię aluminiową, połóż na niej mięso, obłóż marynatą.
  2. Szczelnie zawiń, tworząc rulon. Odłóż na 12 godz. do lodówki. Piecz w 170°C ok. 35 min. Wyjmij, odłóż na 3 min, pokrój.

Czytaj więcej