Wyjątkowa owsianka z musem dyniowym. Śniadanie, które doda energii na cały dzień!
Owsianka z musem dyniowym.
Fot. 123RF

Wyjątkowa owsianka z musem dyniowym. Śniadanie, które doda energii na cały dzień!

Owsianka na musie z dynią z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Pyszne i pożywne śniadanie. Zobacz nasz przepis!

Dyniowa owsianka na śniadanie doda energii na cały dzień. Smakuje wyśmienicie. Codzienne spożywanie owsianki to też recepta na długie życie w dobrej formie.  Co więcej, to danie nigdy się nie znudzi dzięki rozmaitym dodatkom i sposobom przygotowania owsianki.

Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?

Owsianka  jest nie tylko jest szybkim sposobem na pożywne śniadanie, ale też ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Duża za-wartość białka i błonnika chroni serce, reguluje trawienie, stabilizuje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Bogactwo witaminy E chroni przed nowo- tworami, a cynk i białka podnoszą odporność. Tych zalet jest znacznie więcej. Przygotowanie owsianki jest proste jak zrobienie kanapki, a każdego dnia możesz wyczarować zupełnie inne danie, dodając to, na co akurat masz ochotę: świeże lub suszone owoce, orzechy (np. włoskie laskowe, nerkowca), nasiona chia, jagody goi, sezam, pestki dyni lub słonecznika. Tym razem proponujemy owsiankę dyniową – w końcu sezon na to zdrowe i pyszne warzywo w pełni. Możesz przygotować ją w wersji odświętnej, z rozetką bitej śmietanki, albo codziennej - bez jej dodatku (dodatkowe kalorie!). Skorzystaj z naszego przepisu.

Owsianka z musem dyniowym

129626827_m
Owsianka z musem dyniowym.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 10 minut (razem)
Kaloryczność: 315 kcal

Składniki

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu cynamon do posypania
  • ew. bita śmietana

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, oczyść, miąższ grubo zetrzyj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię i smaż, mieszając, aż zrobi się miękka (ok. 5 minut).
  2. Potem dodaj wszystkie przyprawy, płatki owsiane oraz mleko. Posłodź miodem.
  3. Owsiankę doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu. Serwuj np. z rozetką bitej śmietany (może być śmietanka kokosowa). Posyp mielonym cynamonem.

Czym zastąpić miód w owsiance?

Osoby uczulone na miód powinny zastąpić go np. syropem klonowym, który (podobnie jak miód) jest naturalną substancją słodzącą. Syrop klonowy to dobre źródło przeciwutleniaczy, czyli substancji o działaniu antynowotworowym i przeciwzapalnym. Znajdziesz w nim też witaminy z grupy B oraz cynk.

Czytaj więcej