Owsianka na musie z dynią z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Pyszne i pożywne śniadanie. Zobacz nasz przepis!
Dyniowa owsianka na śniadanie doda energii na cały dzień. Smakuje wyśmienicie. Codzienne spożywanie owsianki to też recepta na długie życie w dobrej formie. Co więcej, to danie nigdy się nie znudzi dzięki rozmaitym dodatkom i sposobom przygotowania owsianki.
Owsianka jest nie tylko jest szybkim sposobem na pożywne śniadanie, ale też ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Duża za-wartość białka i błonnika chroni serce, reguluje trawienie, stabilizuje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Bogactwo witaminy E chroni przed nowo- tworami, a cynk i białka podnoszą odporność. Tych zalet jest znacznie więcej. Przygotowanie owsianki jest proste jak zrobienie kanapki, a każdego dnia możesz wyczarować zupełnie inne danie, dodając to, na co akurat masz ochotę: świeże lub suszone owoce, orzechy (np. włoskie laskowe, nerkowca), nasiona chia, jagody goi, sezam, pestki dyni lub słonecznika. Tym razem proponujemy owsiankę dyniową – w końcu sezon na to zdrowe i pyszne warzywo w pełni. Możesz przygotować ją w wersji odświętnej, z rozetką bitej śmietanki, albo codziennej - bez jej dodatku (dodatkowe kalorie!). Skorzystaj z naszego przepisu.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 10 minut (razem)
Kaloryczność: 315 kcal
Składniki
Przygotowanie
Osoby uczulone na miód powinny zastąpić go np. syropem klonowym, który (podobnie jak miód) jest naturalną substancją słodzącą. Syrop klonowy to dobre źródło przeciwutleniaczy, czyli substancji o działaniu antynowotworowym i przeciwzapalnym. Znajdziesz w nim też witaminy z grupy B oraz cynk.