Wielkanocna babka bez glutenu, mleka i jajek też może być pyszna. Przepisy
Wielkanocna babka bez glutenu, mleka i jajek jest równie smaczna jak tradycyjna
Fot. 123RF

Wielkanocna babka bez glutenu, mleka i jajek też może być pyszna. Przepisy

Wielkanocna babka to świąteczny smakołyk, którym mogą delektować się również osoby cierpiące na alergię lub nietolerancję pokarmową. Wystarczy w tradycyjnym przepisie zastąpić uczulające produkty takimi, które są bezpieczne, a jednocześnie nie zmieniają znacząco smaku ciasta. Podpowiadam, jak przygotować świąteczną babę bez mleka, jajek i glutenu.

Wielkanocna babka bez glutenu, jajek i mleka może być równie pyszna jak tradycyjna. Potrzebny jest tylko dobry przepis, w którym sprytnie zastąpimy uczulające produkty. Podpowiadamy, w jaki sposób.

Babka wielkanocna – czym zastąpić jajka, mąkę pszenną, mleko

  • Gdy mamy uczulenie na jajka, zastępujmy 1 jajko - 1/4 szklanki zmiksowanych bananów lub upieczonej dyni, ugotowanych ziemniaków, upieczonych batatów czy  marchwi lub gęstego jogurtu. 
  • Gdy mamy uczulenie na gluten, zastąpimy 2 szklanki mąki pszennej 2 szklankami mieszanki trzech mąk bezglutenowych, np. jaglanej, kukurydzianej, gryczanej i 1/4 szklanki oleju lub 2 szklankami mąki migdałowej.
  • Gdy mamy uczulenie na białka mleka lub nietolerancje laktozy, możemy zastąpić 1 szklankę mleka 3/4 szklanki wody zmieszanej z 1/4 szklanki oleju.

Babka wielkanocna bez mleka – kakaowo-dyniowa 

Mleko nadaje wilgotność i jest nośnikiem smaku. Zastąpimy je w przepisie purée z dyni, które zapewni wilgotność, i olejem, który doda smaku.

 -
Babka kakaowo-dyniowa bez laktozy jest wilgotna i miękka.
123RF

Składniki:

  • 3 jajka
  • 25 dag zmiksowanej pieczonej (50 minut w 180 st.) dyni
  • 10 dag oleju
  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

  1. Mieszamy jajka, dynię, olej, mąkę, cukier, proszek, sodę i ocet. Masę dzielimy na dwie części.
  2. Do jednej cześci masy dodajemy kakao, do drugiej skrobię.
  3.  Do natłuszczonej i wysypanej bułką formy nakładamy na zmianę ciasto jasne i ciemne. Pieczemy 50 minut w 180 st. Gdy ciasto wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Babka wielkanocna bez glutenu – migdałowo-pomarańczowa

Mąka migdałowa dzięki dużej zawartości tłuszczu dobrze zastępuje mąkę pszenną.

 -
Babka bez glutenu zwykle jest niższa niż babka tradycyjna.
123RF

Składniki:

  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z  cukrem i po kolei z jajkami.
  2. Masę mieszamy z resztą składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 35 minut w 180 st. Dekorujemy polewą z białej lub ciemnej czekolady. Możemy dodatkowo posypać startą, sparzoną skórką pomarańczy czy płatkami migdałowymi.

Babka wielkanocna bez jajek – marchewkowo-jogurtowa 

Jajko zastąpimy 1/4 szklanki gęstego jogurtu, który doda wilgotności i zwiąże składniki.

 -
Babka marchewkowo-jogurtowa bez jajek
123RF

Składniki:

  • 40 dag gęstego jogurtu 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki drobno startej marchwi
  • garść rodzynek
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka cukru pudru 

Przygotowanie:

  1. Mieszamy na gładką masę jogurt, mąkę, sodę, proszek, marchew, rodzynki, miód i cynamon.
  2. Dodajemy skórkę startą z połowy sparzonej cytryny oraz wyciśnięty z tej połówki sok (zostawiamy 2 łyżki soku). Przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 st.
  3. Szklankę cukru pudru ucieramy z resztą soku z cytryny. Lukrem dekorujemy babkę.

Babka wielkanocna bez glutenu i cukru – cytrynowo-kokosowa

Taką babkę mogą jeść także diabetycy bo mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i fityn. Ma dużo błonnika więc obniża poziom cukru i cholesterolu. Dodatek witaminy C z cytryny także obniża cukier.

 -
Babka cytrynowo-kokosowa jest delikatna w smaku.
123RF

Składniki:

  • 3 jajka 
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej (lub zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych) 
  • pół szklanki mąki ryżowej 
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • pół szklanki ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1.  Białka ubijamy na sztywno, a żółtka – na puszystą masę. 
  2. Miksujemy resztę składników. Delikatnie mieszamy z żółtkami, a następnie z białkami.
  3. Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką ryżową formy. Pieczemy 50 minut w 170 st.

Babka wielkanocna bez laktozy – bananowo-orzechowa z żurawiną 

Mleko zapewnia odpowiednią wilgotność ciasta i sprawia, że ładnie wyrasta. Dodatek bananów sprawi, że mimo braku mleka, ciasto nie będzie suche, a dodatek oleju kokosowego i orzechów sprawi, że będzie miało wystarczająco tłuszczu, by ładnie wyrosnąć.

 -
Babka bananowo-orzechowa z żurawiną to bogactwo zdrowych tłuszczy i błonnika.
123RF

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3  banany
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów
  • garść żurawiny

Przygotowanie:

  1. Banany miksujemy z olejem i jajkami.
  2. Mąkę przesiewamy z sodą, cukrem i zmielonymi orzechami.
  3. Do masy bananowej dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się ze sobą połączą.
  4. Na koniec dodajemy żurawinę i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem oprószonej bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180 st.

Babka wielkanocna bez glutenu – owsiano-limonkowa

Mąkę pszenną zamieniamy na lekkostrawną mąkę kukurydzianą. Dodajemy też płatki owsiane, które są bogate w ułatwiający trawienie błonnik. 

 -
Babka z limonką ma kwaskowy posmak.
123RF

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 15 dag jogurtu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 1 limonka

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno. Kolejno ubijamy je z ksylitolem i z żółtkami.
  2. Dodajemy wymieszane suche składniki.
  3. Mieszamy z jogurtem i otartą skórką sparzonej limonki. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 160 st. Możemy polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z limonki i zdobić jajkami z cukrowej masy plastycznej.

Babka wielkanocna - przepis na ozdoby z masy cukrowej

 -
Ozdoby z masy plastycznej wyglądają świetnie
zarówno na dużych babkach wielkanocnych,
jak i na małych babeczkach czy muffinkach.
123RF

Babki warto ozdobić figurkami kurcząt, zajęcy czy baranków z masy plastycznej. Ozdoby z plastycznej masy cukrowej dodadzą elegancji naszym wypiekom. Zrobimy je łatwo i szybko.

Składniki:

  • ok. 80 dag cukru pudru 
  • 10 dag glukozy w proszku 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody 
  • 3 łyżeczki margaryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie:

  1. Namaczamy żelatynę w wodzie. Odstawiamy na kwadrans. Podgrzewamy. Dodajemy glukozę i margarynę. Studzimy, dzielimy na porcje, do każdej dodajemy inny barwnik lub aromat. 
  2.  Każdą porcję wyrabiamy na gładką masę, dodając stopniowo cukier puder (tyle, żeby masa była zwarta i przestała się kleić). 
  3. Lepimy z niej ozdoby jak… z plasteliny. Przyklejamy za pomocą lukru z cukru pudru i wody. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do stwardnienia. 

 

Czytaj więcej