Wielkanocna babka bez glutenu, mleka i jajek jest równie smaczna jak tradycyjna
Fot. 123RF
Świąteczny stół
Wielkanocna babka bez glutenu, mleka i jajek też może być pyszna. Przepisy
Marta Barczyńska
04.03.2024 10:25
Wielkanocna babka to świąteczny smakołyk, którym mogą delektować się również osoby cierpiące na alergię lub nietolerancję pokarmową. Wystarczy w tradycyjnym przepisie zastąpić uczulające produkty takimi, które są bezpieczne, a jednocześnie nie zmieniają znacząco smaku ciasta. Podpowiadam, jak przygotować świąteczną babę bez mleka, jajek i glutenu.
Wielkanocna babka bez glutenu, jajek i mleka może być równie pyszna jak tradycyjna. Potrzebny jest tylko dobry przepis, w którym sprytnie zastąpimy uczulające produkty. Podpowiadamy, w jaki sposób.
Babka wielkanocna – czym zastąpić jajka, mąkę pszenną, mleko
Gdy mamy uczulenie na jajka, zastępujmy 1 jajko - 1/4 szklanki zmiksowanych bananów lub upieczonej dyni, ugotowanych ziemniaków, upieczonych batatów czy marchwi lub gęstego jogurtu.
Gdy mamy uczulenie na gluten, zastąpimy 2 szklanki mąki pszennej 2 szklankami mieszanki trzech mąk bezglutenowych, np. jaglanej, kukurydzianej, gryczanej i 1/4 szklanki oleju lub 2 szklankami mąki migdałowej.
Gdy mamy uczulenie na białka mleka lub nietolerancje laktozy, możemy zastąpić 1 szklankę mleka 3/4 szklanki wody zmieszanej z 1/4 szklanki oleju.
Babka wielkanocna bez mleka – kakaowo-dyniowa
Mleko nadaje wilgotność i jest nośnikiem smaku. Zastąpimy je w przepisie purée z dyni, które zapewni wilgotność, i olejem, który doda smaku.
Składniki:
3 jajka
25 dag zmiksowanej pieczonej (50 minut w 180 st.) dyni
10 dag oleju
15 dag mąki
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka kakao
1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
2 łyżki bułki tartej
olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Mieszamy jajka, dynię, olej, mąkę, cukier, proszek, sodę i ocet. Masę dzielimy na dwie części.
Do jednej cześci masy dodajemy kakao, do drugiej skrobię.
Do natłuszczonej i wysypanej bułką formy nakładamy na zmianę ciasto jasne i ciemne. Pieczemy 50 minut w 180 st. Gdy ciasto wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Babka wielkanocna bez glutenu – migdałowo-pomarańczowa
Mąka migdałowa dzięki dużej zawartości tłuszczu dobrze zastępuje mąkę pszenną.
Składniki:
20 dag zmielonych migdałów
10 dag cukru
10 dag masła
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki soku z pomarańczy
3 jajka
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i po kolei z jajkami.
Masę mieszamy z resztą składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 35 minut w 180 st. Dekorujemy polewą z białej lub ciemnej czekolady. Możemy dodatkowo posypać startą, sparzoną skórką pomarańczy czy płatkami migdałowymi.
Babka wielkanocna bez jajek – marchewkowo-jogurtowa
Jajko zastąpimy 1/4 szklanki gęstego jogurtu, który doda wilgotności i zwiąże składniki.
Składniki:
40 dag gęstego jogurtu
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki drobno startej marchwi
garść rodzynek
1/3 szklanki miodu
1/2 cytryny
szczypta cynamonu
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Mieszamy na gładką masę jogurt, mąkę, sodę, proszek, marchew, rodzynki, miód i cynamon.
Dodajemy skórkę startą z połowy sparzonej cytryny oraz wyciśnięty z tej połówki sok (zostawiamy 2 łyżki soku). Przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 st.
Szklankę cukru pudru ucieramy z resztą soku z cytryny. Lukrem dekorujemy babkę.
Babka wielkanocna bez glutenu i cukru – cytrynowo-kokosowa
Taką babkę mogą jeść także diabetycy bo mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i fityn. Ma dużo błonnika więc obniża poziom cukru i cholesterolu. Dodatek witaminy C z cytryny także obniża cukier.
Składniki:
3 jajka
1/3 szklanki mąki kokosowej (lub zmiksowanych na mąkę wiórków kokosowych)
pół szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki ksylitolu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sok i skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, a żółtka – na puszystą masę.
Miksujemy resztę składników. Delikatnie mieszamy z żółtkami, a następnie z białkami.
Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką ryżową formy. Pieczemy 50 minut w 170 st.
Babka wielkanocna bez laktozy – bananowo-orzechowa z żurawiną
Mleko zapewnia odpowiednią wilgotność ciasta i sprawia, że ładnie wyrasta. Dodatek bananów sprawi, że mimo braku mleka, ciasto nie będzie suche, a dodatek oleju kokosowego i orzechów sprawi, że będzie miało wystarczająco tłuszczu, by ładnie wyrosnąć.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3 banany
1/3 szklanki oleju kokosowego
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki orzechów
garść żurawiny
Przygotowanie:
Banany miksujemy z olejem i jajkami.
Mąkę przesiewamy z sodą, cukrem i zmielonymi orzechami.
Do masy bananowej dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się ze sobą połączą.
Na koniec dodajemy żurawinę i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem oprószonej bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180 st.
Babka wielkanocna bez glutenu – owsiano-limonkowa
Mąkę pszenną zamieniamy na lekkostrawną mąkę kukurydzianą. Dodajemy też płatki owsiane, które są bogate w ułatwiający trawienie błonnik.
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
15 dag jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ksylitolu
1 limonka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Kolejno ubijamy je z ksylitolem i z żółtkami.
Dodajemy wymieszane suche składniki.
Mieszamy z jogurtem i otartą skórką sparzonej limonki. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 160 st. Możemy polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z limonki i zdobić jajkami z cukrowej masy plastycznej.
Babka wielkanocna - przepis na ozdoby z masy cukrowej
Babki warto ozdobić figurkami kurcząt, zajęcy czy baranków z masy plastycznej. Ozdoby z plastycznej masy cukrowej dodadzą elegancji naszym wypiekom. Zrobimy je łatwo i szybko.
Składniki:
ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
3 łyżeczki margaryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Namaczamy żelatynę w wodzie. Odstawiamy na kwadrans. Podgrzewamy. Dodajemy glukozę i margarynę. Studzimy, dzielimy na porcje, do każdej dodajemy inny barwnik lub aromat.
Każdą porcję wyrabiamy na gładką masę, dodając stopniowo cukier puder (tyle, żeby masa była zwarta i przestała się kleić).
Lepimy z niej ozdoby jak… z plasteliny. Przyklejamy za pomocą lukru z cukru pudru i wody. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do stwardnienia.