Wegetariańskie śniadanie wielkanocne. Przepisy na żurek, sałatkę, tartę i drożdżowe obwarzanki
Wegetariański żurek zachowuje tradycyjny smak i aromat
Fot. 123rf.com

Wegetariańskie śniadanie wielkanocne. Przepisy na żurek, sałatkę, tartę i drożdżowe obwarzanki

Przygotowanie wegetariańskiego śniadania wielkanocnego to wyzwanie. Jak zachować tradycyjny smak i aromat potraw bez dodatku mięsa? Czym zastąpić tradycyjne dania? Niezależnie od tego, czy sama preferujesz bezmięsne dania, czy spodziewasz się gości smakujących w jarskiej kuchni, musisz wypróbować nasze oryginalne propozycje łączące tradycję z nowoczesnością: wegetariański żurek wielkanocny z jajkiem, sałatka z jajkiem i rzodkiewkami, tarta groszkowo-serowa z jajkami oraz drożdżowe obwarzanki.  

Wegetariańskie śniadanie wielkanocne powinno łączyć ze sobą tradycję i nowoczesność bez dodatku mięsa. Czy to możliwe? Tak! Nasze cztery jarskie propozycje zachwycą każdego wegetarianina. Poznaj też proste kulinarne triki, by dodatkowo wzbogacić smak tych potraw. 

Co przygotować na wegetariańskie śniadanie wielkanocne?

Tradycyjne potrawy na wielkanocne śniadanie opierają się na mięsie. Jeśli jednak spodziewasz się wegetariańskich gości lub sama należysz do jaroszy, musisz połączyć tradycję z bezmięsnym menu. Jak to zrobić? Klasyczny wielkanocny żurek przygotujesz w wersji bezmięsnej, bez białej kiełbasy oraz wędzonki. Jednak aby zupa miała smak jeszcze bardziej zbliżony do tradycyjnego żurku, użyj soli wędzonej. Ma ona dymny zapach charakterystyczny dla wędzonego mięsa.

Kolejna propozycja, którą powinnaś wypróbować, to wiosenna sałatka z jakiem i rzodkiewkami. Jeśli lubisz, dołóż do niej pokrojoną w kostkę fetę lub mozzarellę. Tak przygotowaną potrawę możesz serwować jako przystawkę na zaostrzenie apetytu.

Śniadanie wielkanocne wzbogaci także oryginalna tarta groszkowo-serowa z jajkami oraz drożdżowe wianuszki. Ich smak możesz łatwo zmienić, dodając do ciasta np. posiekane suszone pomidory czy oliwki albo posypując je sezamem, czarnuszką, makiem.

Wegetariański żurek z jajkiem

18504564_m
Wegetariański żurek z jajkiem na Wielkanoc
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 szklanki zakwasu na żurek
  • 3 cebule
  • 5 suszonych borowików
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3 łyżki oleju
  • 10 jajek
  • 1 szklanka śmietany 30-proc.
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij. Przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki. Cebule obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebule, mieszając, usmaż je na szklisto. Potem zalej ok. 3 litrami wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, pokruszone grzyby oraz sól i pieprz do smaku. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 25 minut.
  2. Potem do wywaru dolej żurek. Zagotuj. Ostrożnie dolej śmietanę. Przypraw do smaku tartym chrzanem, suszonym majerankiem i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Ew. dodaj jeszcze trochę soli oraz mielonego pieprzu. Jajka ugotowane na twardo pokrój na cząstki. Włóż je do kokilek albo miseczek. Zalej gorącym żurkiem. Zupę udekoruj. Żurek możesz dodatkowo podawać z wędzonym tofu albo wegetariańską białą kiełbasą.

Wegetariańska sałatka z jajkiem i rzodkiewkami

13144109_m
Wegetariańska sałatka z jajkiem i rzodkiewkami na Wielkanoc
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 6 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 papryki
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 gałązki natki, lubczyku i oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśnego
  • 4 łyżki oliwy sól pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Rzodkiewki oczyść, opłucz, odetnij zielone części. Potem rzodkiewki dekoracyjnie ponacinaj albo pokrój na cienkie cząstki. Liście sałat opłucz, osusz. Zioła posiekaj.
  2. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, osusz, potnij w paseczki. Większe liście sałat porwij na kawałeczki, małe pozostaw w całości. Rozdrobnione warzywa oraz czarne oliwki wymieszaj w salaterce.
  3. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Ocet balsamiczny utrzyj z solą oraz pieprzem. Gdy przyprawy rozpuszczą się, dodaj sos chili, mieszaj i cienkim strumieniem dolewaj oliwę. Całość ubij trzepaczką na jednolity sos. Sos połącz z ziołami. Przed podaniem sałatkę polej sosem i przemieszaj. Na wierzchu ułóż jajka pokrojone na cząstki.

Wegetariańska tarta groszkowo-serowa z jajkami

94774097_m
Wegetariańska tarta groszkowo-serowa z jajkami na Wielkanoc
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 kostka zimnego masła
  • 40 dag mrożonego zielonego groszku
  • 10 jajek
  • 10 dag startego parmezanu
  • 30 dag sera feta
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz granulowany
  • czosnek
  • trochę koperku, natki i szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj do niej masło i 3 żółtka. Wlej 1-2 łyżki zimnej wody. Wsyp 1/3 łyżeczki soli i trochę czosnku. Zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Groszek rozmroź na sitku, osącz. Zmiksuj go na gładko. Wymieszaj z parmezanem. Rozbij 5 jajek, oddziel białka od żółtek. Żółtka od razu połącz z masą groszku i parmezanu. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy groszkowej. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep kruchym ciastem. Rozsmaruj na nim masą groszkową. Piecz 35 minut w 185°C.
  4. Fetę utrzyj z 1 jajkiem i śmietaną, przypraw czosnkiem i ew. odrobiną soli. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, obierz, przetnij wzdłuż na pół. Tartę wysuń z piekarnika. Posmaruj ją masą z fety. Ułóż na niej połówki jajek przeciętą stroną do góry. lekko je wciśnij. Piecz jeszcze 15 minut. Udekoruj ziołami.

Wegetariańskie drożdżowe obwarzanki

36405853_m
Wegetariańskie drożdżowe obwarzanki na Wielkanoc 
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 4 płaskie szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 dag miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany do posmarowania
  • trochę mąki orkiszowej do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w wodzie, odstaw na 5 minut. Do miseczki wsyp mąkę, cukier i sól. Wlej mleko i drożdże. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Potem wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt 23 cm na 38 cm i grubości 1 cm. Zostaw na 5 minut. Z masła uformuj prostokąt 12 cm na 8 cm. Ułóż je na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę. Dociśnij i zlep brzegi. Rozwałkuj. Ponownie złóż jak kopertę. Ułóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzy razy.
  3. Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt. Potnij go na 20 pasków. Spleć je po dwa i uformuj wianuszki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 minut w 200°C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wianuszki posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną.

 

 

 

Czytaj więcej