Wegetariańskie sałatki z młodych ziemniaczków na 3 sposoby. Są pyszne i bardzo zdrowe
Wegetariańska sałatka z ziemniaków i jajek.
Fot. 123RF

Wegetariańskie sałatki z młodych ziemniaczków na 3 sposoby. Są pyszne i bardzo zdrowe

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków to doskonała opcja na zdrową kolację. Zawiera witaminę A, C, wiele witamin z grupy B, a także pokaźną dawkę potasu. Wybraliśmy najsmaczniejsze wegetariańskie przepisy. Sprawdź sama!

Wegetariański misz masz

Miszmasz
Wegetariański misz masz.
123 RF

Czas przygotowania: 35 minut + chłodzenie

Porcja: 310 kcal, cena 2,80 zł

Liczba porcji: 5

Składniki:

Sałatka:

  • 80 dag młodych ziemniaczków
  • 5 jajek
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szkl. roszponki lub rukwii wodnej
  • kilkanaście pomidorków
  • 1 garść kiełków, np. rzeżuchy lub słonecznika
  • kilkanaście listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • olej

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sok z 1/4 cytryny lub z limonki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos:

  1. Musztardę utrzyj z sokiem z cytryny i ze sporą szczyptą pieprzu.
  2. Dopraw solą, wymieszaj z oliwą.
  3. Możesz też dodać przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku.

Sałatka:

  1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, obierz.
  3. Pomidorki umyj i osusz.
  4. Przekrój w poprzek na połówki.
  5. Roszponkę umyj i osusz.
  6. Rzodkiewki umyj, pokrój na plasterki.
  7. Na patelni rozgrzej masło, wsyp listki szałwii.
  8. Po minucie dodaj rzodkiewki i krótko je obsmaż.
  9. Zdejmij na ręcznik papierowy, aby osączyć tłuszcz, a na tej samej patelni obsmaż zblanszowane
    wcześniej fasolki.
  10. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj masło z pokrojonymi ziemniakami.
  11. W misce wymieszaj ziemniaki z rzodkiewkami, fasolką i pomidorkami.
  12. Skrop 1/2 sosu i wstaw do lodówki na 30 minut.
  13. Następnie dodaj połówki jajek, roszponkę i kiełki.
  14. Polej resztą sosu, przełóż do schłodzonej salaterki i od razu podawaj.

Dodatkowa rada: Aby jajka były łatwe do obrania, a żółtko nie miało ciemnej obwódki, włóż je do zimnej wody i trzymaj tylko 8 minut od zagotowania. Potem od razu zalej je zimną wodą.

Wiosenna sałatka małosolna

Bez tytułu
Sałatka z ziemniakami i ogórkiem małosolnym
123RF

Czas przygotowania: 60 minut

Porcja: 280 kcal, cena 1,90 zł

Liczba porcji: 5

Składniki:

Sałatka:

  • 70 dag ziemniaków
  • 5 ogórków małosolnych z zalewą
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • sól

Sos:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki zalewy z ogórków
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos:

  1. Zalewę z ogórków (możesz zastąpić ją sokiem jabłkowym) wymieszaj z musztardą.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i odrobinę pieprzu. Utrzyj z olejem na gładki sos.
  3. Odstaw na czas przygotowywania sałatki (nie wkładaj go do lodówki).

Sałatka:

  1. Zagotuj osoloną wodę z zielem, listkami i nasionami gorczycy.
  2. Przyprawy możesz zawiązać w jałowy gazik, by łatwiej było je potem wyjąć.
  3. Wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki.
  4. Gotuj do pierwszej miękkości.
  5. Odcedź i ostudź.
  6. Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki.
  7. Zalej je 1/3 szkl. zalewy z ogórków i odstaw na 30 minut.
  8. Jeśli listki rzodkiewki nie są zbyt twarde i kłujące, możesz również dodać je do sałatki.
  9. Ogórki pokrój na ćwierćplasterki.
  10. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
  11. Rzodkiewki osącz. Wymieszaj z ziemniakami, ogórkami i koperkiem.
  12. Polej 2 łyżkami sosu, tak by pokrył tylko cienką warstwą wszystkie składniki.
  13.    Chłodź przez 20 minut.
  14. Pozostały sos przelej do sosjerki, ustaw na stole obok sałatki.

Francuska sałatka ziemniaczana na ciepło

Sałatka na ciepło
Sałatka ziemniaczana na ciepło.
123RF

Czas przygotowania: 35 minut

Porcja: 220 kcal, cena 2,50 zł

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 80 dag młodych ziemniaków
  • pęczek dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków
  • 3 łyżki orzeszków piniowych lub posiekanych ziemnych
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 3 łyżki posiekanych ziół: oregano, majeranku, szałwii, bazylii
  • szczypta brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Całe ziemniaki wyszoruj, włóż do zimnej wody (możesz ją odrobinę posolić). Woda powinna ledwo przykrywać ziemniaki.
  2. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  3. Odcedź i gdy będzie to możliwe, obierz ze skórki.
  4. Dymki umyj i pokrój na 1-centymetrowe kawałeczki.
  5. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy i podsmaż.
  6. Po chwili dodaj obrany i zmiażdżony czosnek, przesmaż.
  7. Zdejmij patelnię z ognia.
  8. Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
  9. Orzeszki delikatnie upraż na patelni po smażeniu dymki.
  10. Jeszcze ciepłe ziemniaki pokrój w plastry.
  11. Włóż do miski, wymieszaj z winem i 4 łyżkami oliwy, tak by równo nimi się pokryły.
  12. Dodaj musztardę utartą z ziołami i cukrem.
  13. Dopraw solą i pieprzem.
  14. Na końcu dodaj pokrojone pomidorki, orzeszki i ciepłą dymkę z czosnkiem.
  15. Jeszcze raz wymieszaj – uważaj, by nie rozgnieść ziemniaków.
  16. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Dodatkowa rada: Możesz na talerzu rozłożyć wianuszek z listków cykorii i dopiero na jego środek wyłożyć ciepłą sałatkę ziemniaczaną.

 

 

Czytaj więcej