Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej. Pyszne i mocno ziołowe
Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej.
Fot. 123RF

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej. Pyszne i mocno ziołowe

Aromatyczne kotlety z kaszy jaglanej przyprawione ziołami smakują wyśmienicie. Są odpowiednie dla osób na diecie wegetariańskiej, ale i dla wszystkich, którzy chcą przekąsić coś zdrowego i bezmięsnego. Sprawdź nasz przepis!

Oto pożywne, sycące i przepyszne burgery z kaszy jaglanej dla tych, którzy liczą kalorie! Wystarczy tłuste mięso zamienić na superzdrowe ziarenka i odpowiednio je przyprawić. Wypróbuj nasz przepis!

Czym zastąpić kaszę jaglaną? Wersja dla chorych na cukrzycę lub insuliooporność

Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny zrezygnować z kaszy jaglanej ze względu na jej wysoki indeks glikemiczny (IG 70). Równie wartościowym i smacznym zamiennikiem kaszy będzie ciecierzyca (IG 30). Zawiera ona dużo błonnika i jest bogata w białko. Dodatkowym atutem jest intensywny, orzechowy smak.

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

40190162_m
Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglane.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 15 minut + 27 minut
Kaloryczność: 225 kcal

Składniki

  • 1 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 surowe oraz 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek posiekanych ziół
  • po 1 łyżeczce soli, kurkumy, curry i mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól

Przygotowanie

  1. Kaszę zalej 1 i 1 /2 szklanki wody. Gotuj, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka (15 minut). Wystudź. Cebulę oraz jajka na twardo obierz, drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle.
  2. Wystudzoną kaszę wymieszaj z posiekanymi jajkami i cebulą. Dodaj przyprawy i zioła oraz surowe jajka, wyrób. Z masy uformuj 12 kotletów. Obtocz je w mące.
  3. Wkładaj po 6 na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smaż po ok. 6 minut, obracając.

 

Czytaj więcej