Biszkoptowe muffinki tiramisu są pyszne, efektowne i szybko się je robi
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Tiramisu w odmienionej wersji – przygotujesz je w mniej niż godzinę!
Dorota Sychowiec
17.03.2023 14:51
Włoskie tiramisu już lata temu skradło nasze serca. Tym razem przygotowujemy je jako deser, ciasto lub tort, a tradycyjny przepis modyfikujemy na trzy różne sposoby.
Tiramisu to wspaniały smakołyk na bazie serka mascarpone, biszkoptów z intensywną kawową nutą. Nasze propozycje tego słodkiego klasyka to mrożona wersja z czerwonymi porzeczkami, biszkoptowe muffinki i czekoladowe torciki. Gwarantujemy, że posmakują wszystkim!
Mrożone tiramisu z porzeczkami
Wartość kaloryczna 1 porcji: 275 kcal
Czas przygotowania: 25 minut + mrożenie
Przepis na: 14 porcji
Składniki:
50 dag mielonego twarogu
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
8 łyżek likieru migdałowego
1/2 szklanki zaparzonej słodkiej kawy cappuccino
1 słoik dżemu z czerwonych porzeczek
1 op. podłużnych biszkoptów
sok z 1/2 cytryny
starta biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Twaróg utrzyj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietanę ubij, wymieszaj z masą serową. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą, tak by wystawała poza brzegi foremki. Kawę wymieszaj z likierem migdałowym. Biszkopty skrop przygotowanym kawowym ponczem.
Na spodzie foremki rozsmaruj porcję masy, a na niej 2 łyżki dżemu. Na tym ułóż warstwę ciastek. Tak samo ułóż kolejne warstwy, aż zużyjesz całą masę serową, dżem oraz biszkopty. Wstaw do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Na 45 minut przed podaniem przestaw deser do lodówki, aby lekko rozmarzł. Gotowe tiramisu ostrożnie wyjmij z foremki, pokrój w plastry. Udekoruj białą czekoladą.
Biszkoptowe muffinki tiramisu
Wartość kaloryczna 1 porcji: 205 kcal
Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia
Przepis na: 12 sztuk
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mocnej kawy
2 łyżki likieru kawowego
4 łyżki likieru migdałowego
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
25 dag serka mascarpone;
Dodatkowo:
kakao do posypania
podłużne biszkopty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami (papilotkami). Piekarnik rozgrzej do 175°C. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami. Porcjami domieszaj obie mąki i proszek.
Ciasto nałóż do wgłębień w formie. Piecz 15 minut. Wyjmij, wystudź.
Serek połącz z cukrem pudrem, śmietaną i 2 łyżkami likieru migdałowego, ubij. Kawę wymieszaj z pozostałym likierem migdałowym i kawowym. Nasącz babeczki. Na każdą wyciśnij rozetkę kremu. Oprósz kakao, udekoruj biszkoptem i ewentualnie malinami oraz miętą.
Czekoladowe minitorciki tiramisu
Wartość kaloryczna 1 porcji: 580 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie + 15/20 minut pieczenia
Przepis na: 6 sztuk
Składniki:
Blaty:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
3 płaskie łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Krem:
6 żółtek
5 łyżek cukru pudru
50 dag mascarpone;
Dodatkowo:
18 łyżek likieru migdałowego do nasączenia
kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno, ostrożnie połącz z żółtkami. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut w temp.170°C.
Żółtka na krem wymieszaj z cukrem pudrem. Ubijaj 7-10 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. W drugiej miseczce wymieszaj mikserem serek. Dodaj utarte żółtka. Miksuj dalej do połączenia składników.
Z ciasta wytnij 18 krążków. Każdy skrop 1 łyżką likieru. Blaty przełóż w foremkach kremem. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.