Terrina drobiowa z pistacjami: przepis na wykwintną przystawkę na Wielkanoc
Terrina drobiowa z pistacjami na Wielkanoc
Fot. Adobe Stock

Terrina drobiowa z pistacjami: przepis na wykwintną przystawkę na Wielkanoc

Terrina drobiowa z pistacjami to doskonała propozycja na świąteczną przystawkę – smaczna, elegancka i aromatyczna, idealnie pasuje do wiosennego klimatu. Jej smak na pewno zachwyci wszystkich gości. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku. 

Terrina drobiowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pasztetów.  Idealnie pasuje na wielkanocny stół. Połączenie soczystego mięsa drobiowego z mięsem wieprzowym i aromatyczną słoniną sprawia, że potrawa jest pełna smaku, ale nie przytłacza. Pistacje dodają jej wyjątkowego charakteru – są nie tylko pyszne, ale również stanowią świetny kontrast dla delikatnego mięsa. Dzięki tym składnikom terrina ma doskonałą teksturę – jest miękka, ale zarazem pełna wyrazistych akcentów.

Wersja light – jak przygotować zdrowszą wersję terriny?

Jeśli zależy Ci na lżejszej wersji tej przystawki, nic prostszego. Możesz zredukować ilość tłuszczu, zastępując masło i słoninę lżejszymi składnikami, jak np. oliwa z oliwek lub jogurt naturalny. Zamiast tradycyjnego bulionu możesz wykorzystać wersję o obniżonej zawartości tłuszczu, a także postawić na chudsze mięso – piersi kurczaka zamiast udek. Zmniejsz również ilość pistacji. Nie rezygnuj jednak z nich całkowicie – nadają daniu wyjątkowy smak.

Jak podać terrinę drobiową z pistacjami?

Terrina drobiowa z pistacjami najlepiej smakuje na zimno, pokrojona w cienkie plastry. Idealnie komponuje się z lekkimi sałatkami. Doskonale pasują do niej także pieczone warzywa, takie jak marchewki, ziemniaki czy buraki.

Można również podać ją z dodatkiem sosów, np. na bazie jogurtu z musztardą lub majonezu, które zrównoważą bogaty smak mięsa. 

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

Terrina drobiowa z pistacjami na Wielkanoc – przepis 

Czas przygotowania: 2 godziny 

Porcje: 16 porcji

Stopień trudności: średni

Składniki: 

  • 1,2 kg udek kurczaka
  • po 250g mięsa wieprzowego i słoniny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 mały kieliszek brandy
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła 
  • 100 g pistacji (bez soli)
  • po 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do pasztetu
  • 3 łyżki oleju 
  • mielony biały pieprz
  • tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

  1. Udka umyj, oddziel mięso od kości. Mięso natrzyj przyprawą do pasztetu, szybko obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Zmiel wraz ze słoniną i wieprzowiną. 
  2. Szalotki i czosnek obierz, potnij na kawałki, zeszklij na rozgrzanym maśle. Zalej brandy oraz bulionem. Dodaj skórki z cytrusów i wszystkie przyprawy. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień. Gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje. Wtedy dołóż zmieloną mięsną masę. Wymieszaj z pistacjami i ponownie przypraw solą oraz pieprzem. 
  3. Dwie żaroodporne foremki posmaruj tłuszczem. Napełnij mięsną masą. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą. Wsuń do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 50-60 minut. Wystudź.

Wartości odżywcze (porcja): 

Kalorie: 327 kcal 

Węglowodany:  5 g 

Białko: 20 g 

Tłuszcz: 25 g  

Terrina-drobiowa-z-pistacjami-AdobeStock_98531524
Terrina drobiowa z pistacjami na Wielkanoc 
Źródło: adobe stock

 

Czytaj więcej