Tarta z batatem i jabłkami. Krucha, maślana z pysznym nadzieniem
Tarta z batatem i jabłkami.
Fot. 123RF

Tarta z batatem i jabłkami. Krucha, maślana z pysznym nadzieniem

Tarta z batatem i jabłkami na pewno przypadnie do gustu wszystkich domownikom. Klasyczne kruche ciasto z rozpływającym się w ustach nadzieniem to najlepszy wybór na poobiedni lub popołudniowy deser. Wypróbuj nasz przepis!

Słodkie ziemniaki, czyli bataty nie są już tak egzotycznym warzywem, jak kiedyś. Możemy je dostać praktycznie w każdym supermarkecie, dlatego coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. W towarzystwie pysznych, uprażonych jabłek stworzą niesmakowity duet, którego trzeba spróbować.

Dlaczego warto jeść bataty (słodkie ziemniaki)?

Przede wszystkim bataty mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść osoby z insuliooprnością i dbające o linię. Mogą poszczycić się też obecnością beta-karotenu, witaminy C i B oraz żelaza i fosforu, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy.

Wbrew pozorom, słodkie ziemniaki mogą spożywane przez cukrzyków, ponieważ regulują poziomów glukozy we krwi.

Tarta z batatem i jabłkami

133525353_m
Tarta z batatem i jabłkami.
123RF

Składniki

Ciasto:

  • 12,5 dag zimnego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • jajko
  • żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • batat
  • 2 szklanki uprażonych jabłek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • po łyżeczce mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
  • szklanka śmietanki
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki oleju
  • cukier

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Schłodź w lodówce przez 30 minut. Formę posmaruj tłuszczem i wylep kruchym ciastem. Nakłuj spód widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. C. 
  2. Batat obierz ze skórki, pokrój w plastry, ułóż na blaszce, skrop olejem i upiecz w temp. 200 st. Ostudź. Wrzuć do blendera, dodaj prażone jabłka, zmiksuj na gładko. Dodaj pozostałe składniki i też zmiksuj. 
  3. Gotowe nadzienie wylej na spód tarty, wcześniej podpieczony.
  4. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięci.

 

Czytaj więcej