Tarta z batatem i jabłkami. Krucha, maślana z pysznym nadzieniem
01.09.2021 09:21
Tarta z batatem i jabłkami na pewno przypadnie do gustu wszystkich domownikom. Klasyczne kruche ciasto z rozpływającym się w ustach nadzieniem to najlepszy wybór na poobiedni lub popołudniowy deser. Wypróbuj nasz przepis!
Słodkie ziemniaki, czyli bataty nie są już tak egzotycznym warzywem, jak kiedyś. Możemy je dostać praktycznie w każdym supermarkecie, dlatego coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. W towarzystwie pysznych, uprażonych jabłek stworzą niesmakowity duet, którego trzeba spróbować.
Dlaczego warto jeść bataty (słodkie ziemniaki)?
Przede wszystkim bataty mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść osoby z insuliooprnością i dbające o linię. Mogą poszczycić się też obecnością beta-karotenu, witaminy C i B oraz żelaza i fosforu, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy.
Wbrew pozorom, słodkie ziemniaki mogą spożywane przez cukrzyków, ponieważ regulują poziomów glukozy we krwi.
Tarta z batatem i jabłkami
Składniki
Ciasto:
12,5 dag zimnego masła
1/3 szklanki brązowego cukru
2 niepełne szklanki mąki
jajko
żółtko
3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
batat
2 szklanki uprażonych jabłek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
po łyżeczce mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
szklanka śmietanki
otarta skórka z pomarańczy
3 łyżki oleju
cukier
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Schłodź w lodówce przez 30 minut. Formę posmaruj tłuszczem i wylep kruchym ciastem. Nakłuj spód widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. C.
Batat obierz ze skórki, pokrój w plastry, ułóż na blaszce, skrop olejem i upiecz w temp. 200 st. Ostudź. Wrzuć do blendera, dodaj prażone jabłka, zmiksuj na gładko. Dodaj pozostałe składniki i też zmiksuj.
Gotowe nadzienie wylej na spód tarty, wcześniej podpieczony.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięci.