Tarta cebulowa, minimuffinki z cukinią, wytrawne pankejki z pieczarkami. Wegetariańskie rarytasy
Tarta cebulowa.
Fot. 123RF

Tarta cebulowa, minimuffinki z cukinią, wytrawne pankejki z pieczarkami. Wegetariańskie rarytasy

Mamy pyszne przepisy z myślą o oryginalnej kolacji na ciepło. Tarta cebulowa, minimuffinki z cukinią, wytrawne pankejki z pieczarkami zasmakują nie tylko wegetarianom.

Tarta cebulowa

tarta
Tarta cebulowa.
123RF

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 1/5 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół pszenna z orkiszową) + mąka na stolnicę
  • 3/4 kostki zimnego masła ok. 1 szklanki suchego ryżu (ew. fasoli)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok 4. łyżek lodowatej wody;

Nadzienie i sos:

  • 6 dużych cebul
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanki śmietany kremówki 30 proc.
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 10 dag grubo tartego
  • sera gruyère

oraz:

  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • listki szałwii

Przygotowanie:

  1. Mąkę posiekaj z zimnym masłem i szczyptą soli. Dodaj żółtko z jajka i lodowatą wodę. Wyrób szybko dłońmi tak, by ciasto było spójne i powstała z niego gładka kula. Rozwałkuj ją na lekko oprószonej mąką stolnicy i wyłóż nim formę do tarty (może być okrągła lub prostokątna). Ponakłuwaj dno widelcem i wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik do 180 st.
  2. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp cebulę. Zmniejsz płomień do minimum i duś cebulę ok. 10 minut (nie powinna się zrumienić). Śmietanę zmiksuj z jajkami. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj ze startym serem.
  3. Formę z ciastem wyjmij z lodówki. Połóż na nim kawałek pergaminu i wysyp suchy ryż. Piecz 10 minut.
    Usuń ryż i papier. Spód posmaruj białkiem jajka i piecz jeszcze 5 minut. Na ciasto wyłóż podsmażoną cebulę, na wierzch wylej sos. Piecz ok. 30 minut na najniższej półce (wierzch powinien się zezłocić, a środek być lekko ścięty). Wyjmij tartę z piekarnika i poczekaj 10 minut, zanim zaczniesz ją kroić. Udekoruj papryką i szałwią.

Minimuffinki z cukinią

muffinki
Muffinki z cukinią.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag twarogu
  • 3 łyżki fety
  • po 1/2 szklanki grubo startej, odciśniętej cukinii i marchewki
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

  1. Sery zmiksuj z ziemniakami, jajkami, mlekiem. Mąkę przesiej z proszkiem i porcjami domieszaj do masy. Dodaj starte warzywa i natkę. Przypraw, wymieszaj.
  2. Gładkie foremki do muffinek wysmaruj olejem. Do każdej nałóż ciasto do 1/2 ich wysokości. Piecz ok. 20 min w 180 st. Pod koniec ew. posyp startym serem.

Wytrawne pankejki z pieczarkami

pankejki
Wytrawne pankejki z pieczarkami.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 pieczarki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Koperek opłucz, posiekaj. Maślankę zmiksuj z mąką, proszkiem do pieczenia, jajkami oraz
    solą. Wsyp koperek, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Pieczarki oczyść, odkrój ogonki. Kapelusze potnij
    w plasterki o grubości ok. 2 mm.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wylewaj po łyżce ciasta, tak by powstały okrągłe placuszki. Na środek każdego połóż plasterek pieczarki. Smaż na rumiano z dwóch stron.

 

Czytaj więcej