Dieta wspierająca leczenie hemoroidów opiera się na warzywach, owocach i chudym mięsie
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Ta dieta pomoże ci uwolnić się od hemoroidów! Jest smaczna, zdrowa i łatwa do stosowania
Izabela Byra
Anna Englisz
25.03.2021 12:11
Leczenie bolesnych hemoroidów może wspomóc i przyspieszyć dieta pełna substancji o działaniu przeciwzapalnym. Zmniejsza ryzyko krwawienia z guzków, zapobiega pieczeniu i świądowi, a dodatkowo przeciwdziała powstawaniu zaparć. Dieta przy żylakach odbytu jest bogata w warzywa, owoce, chude mięso i przyprawy usprawniające pracę układu pokarmowego. Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach? Wypróbuj przepisy na proste dania.
Hemoroidy często występują u osób starszych, a wynika to z tego, że z wiekiem dochodzi do zaniku tkanki łącznej odpowiedzialnej za prawidłowe umocowanie okołoodbytniczych naczyń krwionośnych. Dodatkowo w powstawaniu hemoroidów „pomagają” długotrwałe zaparcia. Dlatego w leczeniu hemoroidów zaleca się dietę bogatą we włókna roślinne i płyny, co przeciwdziała wystąpieniu zaparć. W diecie przeciw żylakom odbytu ważną rolę odgrywają też substancje przeciwzapalne i poprawiające funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Zasady diety wspomagającej leczenie hemoroidów
Do każdego posiłku dodawaj warzywo lub owoc – najlepiej surowe.
4 razy w tygodniu jedz po 1-2 łyżki suszonych owoców, np. śliwek, moreli, żurawiny.
Przynajmniej co drugi dzień pij ukiszone napoje mleczne, np. naturalny jogurt, kefir. Wspomagają one fermentację w jelitach.
Pij 1,5-2 litry płynów dziennie.
Ogranicz pokarmy spowalniające perystaltykę jelit, np. świeży biały chleb, pieczywo cukiernicze czy smażone, tłuste mięsa.
Zrezygnuj z ostrych przypraw, które działają drażniąco i nasilają świąd i pieczenie odbytu.
Ocet, musztarda, pieprz cayenne i czarny, chili, ocet balsamiczny, chrzan
Przepisy na dania w diecie przeciwzapalnej na hemoroidy
Zupa krem z pietruszką, czerwoną cebulą, majerankiem i tofu
Czerwona cebula zawiera dużą ilość kwercetyny, która stabilizuje i napina ściany naczyń krwionośnych, a przez to zapobiega powstawaniu żylaków i wspomaga leczenie hemoroidów.
Składniki:
2 łyżki pokrojonego w kostkę tofu, 50 g
cebula czerwona, 100 g
1/2 łyżeczki kminku
łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
ząbek czosnku
ziemniak, 70 g
korzeń pietruszki, 50 g
szczypta soli
1/4 łyżeczki majeranku
szczypta słodkiej papryki
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę lub bulion, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.
Cebulę, pietruszkę i ziemniak pokrój w cząstki, ułóż na blasze, dodaj obrany ząbek czosnku i piecz 20 minut w temp. 200 st.
Po tym czasie warzywa przełóż do garnka z gotującą się wodą lub bulionem, dodaj oliwę lub olej rzepakowy, paprykę mieloną i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia.
Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i zmiksuj zupę. Dopraw do smaku, dodaj majeranek i kminek. Podawaj z pokrojonym tofu.
Pęczak z bakłażanem, serem bułgarskim i pomidorkami
Ważnym składnikiem diety jest błonnik nierozpuszczalny występujący w pęczaku, który usprawnia perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia.
Składniki:
3 łyżki suchej kaszy jęczmiennej pęczak, 45 g
1/2 bakłażana, 100 g
1/4 kostki sera bułgarskiego lub chudego twarogu, 50 g
łyżeczka oliwy
łyżeczka liści bazylii
1/4 szklanki bulionu warzywnego
garść pomidorków koktajlowych, 60 g
sól
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie.
Bakłażan obierz ze skóry, pokrój w plastry, posól, zostaw na 15 minut, osusz i zgrilluj na patelni.
Zagotuj bulion, dodaj kaszę, bakłażan, przekrojone na pół pomidorki, oliwę i duś 2-3 minuty. Na koniec dodaj pokruszony ser, bazylię i dopraw solą.
Indyk na żółto z kurkumą i jogurtem naturalnym
Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie hamują wzrost bakterii chorobotwórczych, które są przyczyną stanów zapalnych w jelitach.
Składniki:
2 plastry fileta z indyka, 150 g
łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki kurkumy
gałązka tymianku
ćwiartka z cytryny, 30 g
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli
3 łyżki jogurtu naturalnego, 60 g
3-4 łyżki wody lub bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę, dodaj zioła prowansalskie, tymianek, kurkumę, skrop sokiem cytryny, oliwą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj wodę lub bulion i piecz 40 minut w temp. 170 st. W razie potrzeby dolej trochę gorącej wody lub bulionu.
Wyjmij pieczeń z piekarnika, odczekaj 5 minut, dodaj jogurt i wymieszaj.