Ta dieta pomoże ci uwolnić się od hemoroidów! Jest smaczna, zdrowa i łatwa do stosowania
Dieta wspierająca leczenie hemoroidów opiera się na warzywach, owocach i chudym mięsie
Fot. 123rf.com

Ta dieta pomoże ci uwolnić się od hemoroidów! Jest smaczna, zdrowa i łatwa do stosowania

Leczenie bolesnych hemoroidów może wspomóc i przyspieszyć dieta pełna substancji o działaniu przeciwzapalnym. Zmniejsza ryzyko krwawienia z guzków, zapobiega pieczeniu i świądowi, a dodatkowo przeciwdziała powstawaniu zaparć. Dieta przy żylakach odbytu jest bogata w warzywa, owoce, chude mięso i przyprawy usprawniające pracę układu pokarmowego. Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach? Wypróbuj przepisy na proste dania.

Hemoroidy często występują u osób starszych, a wynika to z tego, że z wiekiem dochodzi do zaniku tkanki łącznej odpowiedzialnej za prawidłowe umocowanie okołoodbytniczych naczyń krwionośnych. Dodatkowo w powstawaniu hemoroidów „pomagają” długotrwałe zaparcia. Dlatego w leczeniu hemoroidów zaleca się dietę bogatą we włókna roślinne i płyny, co przeciwdziała wystąpieniu zaparć. W diecie przeciw żylakom odbytu ważną rolę odgrywają też substancje przeciwzapalne i poprawiające funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Zasady diety wspomagającej leczenie hemoroidów

  1. Do każdego posiłku dodawaj warzywo lub owoc – najlepiej surowe.
  2. 4 razy w tygodniu jedz po 1-2 łyżki suszonych owoców, np. śliwek, moreli, żurawiny.
  3. Przynajmniej co drugi dzień pij ukiszone napoje mleczne, np. naturalny jogurt, kefir. Wspomagają one fermentację w jelitach.
  4. Pij 1,5-2 litry płynów dziennie.
  5. Ogranicz pokarmy spowalniające perystaltykę jelit, np. świeży biały chleb, pieczywo cukiernicze czy smażone, tłuste mięsa.
  6. Zrezygnuj z ostrych przypraw, które działają drażniąco i nasilają świąd i pieczenie odbytu.
37070217_m
Przy hemoroidach zalecane jest jedzenie suszonych owoców 4 razy w tygodniu
123rf.com

Produkty zalecane

  • Bób, brukselka, buraki, szpinak, marchew, pietruszka, pomidory, ogórki, seler, groszek zielony, pietruszka korzeń, bakłażan, cukinia, kabaczek
  • Pęczak, ryż brązowy, chleb żytni, razowy, płatki owsiane, kasza jaglana
  • Śliwki, jabłka, maliny, grejpfruty, jagody, nektarynki, suszone owoce
  • Masło, oleje z pierwszego tłoczenia
  • Indyk, kurczak, wołowina, królik
  • Naturalny kefir, jogurt, maślanka
  • Kurkuma, cynamon, bazylia, tymianek, koper, cząber, czarnuszka, kminek

Produkty niewskazane

  • Biały ryż, jasne pieczywo, kasza manna, kukurydziana, jasna mąka, skrobia
  • Ciasta, słodycze, czekolada, kakao, lody
  • Fast food, chipsy, słone paluszki
  • Tłuste mleko, sery żółte, topione, pleśniowe, typu fromage
  • Zupki i sosy w proszku, gotowe dania
  • Wieprzowina, kaczka, gęś, podroby
  • Mocna herbata, kakao, słodzone napoje gazowane, napoje energetyzujące, napar ze skrzypu, podbiału, pokrzywy
  • Ocet, musztarda, pieprz cayenne i czarny, chili, ocet balsamiczny, chrzan

Przepisy na dania w diecie przeciwzapalnej na hemoroidy

Zupa krem z pietruszką, czerwoną cebulą, majerankiem i tofu

85709362_m
Zupa krem z pietruszką
123rf.com

Czerwona cebula zawiera dużą ilość kwercetyny, która stabilizuje i napina ściany naczyń krwionośnych, a przez to zapobiega powstawaniu żylaków i wspomaga leczenie hemoroidów.

Składniki:

  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę tofu, 50 g
  • cebula czerwona, 100 g
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1,5  szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • ziemniak, 70 g
  • korzeń pietruszki, 50 g
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • szczypta słodkiej papryki
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób  przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę lub bulion, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.
  2. Cebulę, pietruszkę i ziemniak pokrój w cząstki, ułóż na blasze, dodaj obrany ząbek czosnku i piecz 20 minut w temp. 200 st.
  3. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka z gotującą się wodą lub bulionem, dodaj oliwę lub olej rzepakowy, paprykę mieloną i gotuj ok. 15 minut bez przykrycia.
  4. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i zmiksuj zupę. Dopraw do smaku, dodaj majeranek i kminek. Podawaj z pokrojonym tofu.

Pęczak z bakłażanem, serem bułgarskim i pomidorkami

Ważnym składnikiem diety jest błonnik nierozpuszczalny występujący w pęczaku, który usprawnia perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia.

Składniki:

  • 3 łyżki suchej kaszy jęczmiennej pęczak, 45 g
  • 1/2 bakłażana, 100 g
  • 1/4 kostki sera bułgarskiego lub chudego twarogu, 50 g
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka liści bazylii
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • garść pomidorków koktajlowych, 60 g
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie.
  2. Bakłażan obierz ze skóry, pokrój w plastry, posól, zostaw na 15 minut, osusz i zgrilluj na patelni.
  3. Zagotuj bulion, dodaj kaszę, bakłażan, przekrojone na pół pomidorki, oliwę i duś 2-3 minuty. Na koniec dodaj pokruszony ser, bazylię i dopraw solą.

Indyk na żółto z kurkumą i jogurtem naturalnym

55804675_m
Indyk z kurkumą i jogurtem naturalnym
123rf.com

Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie hamują wzrost bakterii chorobotwórczych, które są przyczyną stanów zapalnych w jelitach.

Składniki:

  • 2 plastry fileta z indyka, 150 g
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • gałązka tymianku
  • ćwiartka z cytryny, 30 g
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 60 g
  • 3-4 łyżki wody lub bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, dodaj zioła prowansalskie, tymianek, kurkumę, skrop sokiem cytryny, oliwą i wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj wodę lub bulion i piecz 40 minut w temp. 170 st. W razie potrzeby dolej trochę gorącej wody lub bulionu.
  3. Wyjmij pieczeń z piekarnika, odczekaj 5 minut, dodaj jogurt i wymieszaj.

Czytaj więcej