Szybki przepis na pasztet z wątróbki. Inspiracja rodem z Paryża
Babeczki z pasztetem z wątróbki
Fot. 123RF

Szybki przepis na pasztet z wątróbki. Inspiracja rodem z Paryża

Domowy pasztet z wątróbki to doskonała alternatywa dla kupnej wersji. W dodatku przygotujesz go w zaledwie pół godziny! Dodaj do niego czerwoną cebulę, jabłka i masło, by zachwycał unikalnym smakiem. Jak odtworzyć wytrawną potrawę rodem z Paryża?

Pasztet z wątróbki

Przygotowanie: 30 minut

Cena: ok. 1,10-1,50 zł/porcja

Kaloryczność: 240 kcal/porcja

Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej (z gęsi, kaczki lub kurczaka)
  • cebula
  • 120 g masła
  • 1-2 kwaśne jabłka
  • 12 wytrawnych korpusów z kruchego ciasta
  • sól, pieprz
  • konfitura z czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyść z błonek i przerostów, umyj starannie, a potem osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oprósz pieprzem.
  2. Posiekaj drobno obraną cebulę. Zeszklij ją na 2 łyżkach masła. Dodaj wątróbkę oraz obrane i posiekane jabłko. Smaż razem do miękkości.
  3. Zawartość patelni przestudź. Pozostałe masło rozpuść. Dodaj do wątróbki, zmiksuj całość na
    gładką masę. 
  4. Powstały pasztet dopraw solą i pieprzem, odstaw do schłodzenia. Przełóż do szprycy, napełnij korpusy babeczek. Ozdób konfiturą z cebuli.

 

Czytaj więcej