Szybka potrawka z mięsem mielonym i dynią. Pyszne danie  w meksykańskim stylu
Potrawka w meksykańskim stylu z mieloną wołowiną i dynią.
Fot. 123RF

Szybka potrawka z mięsem mielonym i dynią. Pyszne danie w meksykańskim stylu

Szybka potrawka z mieloną wołowiną, dynią, pomidorami, kukurydzą, czerwoną fasolą przyrządzana w stylu meksykańskiego chili con carne smakuje wyśmienicie. Musisz spróbować!

Ta jednogarnkowa potrawka to wariacja na temat meksykańskiego chili con carne, którego najważniejszymi elementami są mięso mielone i chili. Z pozostałymi składnikami można eksperymentować, dlatego dziś przedstawiamy wersję z dynią oraz przepis, dla tych którzy chcą więcej witaminy C. Zobacz koniecznie!

Wersja potrawki bogata w witaminę C

Połowę dyni zastąp papryką, która jest warzywem zawierającym sporo witaminy C. Witamina ta wspomaga nasz układ odpornościowy w walce z infekcjami, ułatwia też gojenie się ran oraz złamań. Najwięcej znajdziesz jej w papryce żółtej, nieco mniej – w czerwonej, a najmniej – w zielonej.

Potrawka z mięsem mielonym i dynią w meksykańskim stylu.

132191622_m
Potrawka w meksykańskim stylu z mieloną wołowiną i dynią. 
123RF

Przygotowanie: ok. 20 minut
Duszenie: 40 minut
Kaloryczność: Wersja podstawowa - 325 kcal. Wersja bogata w witaminę C - 332 kcal.

Składniki na 5 porcji:

  • 80 dag miąższu dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 60 dag mielonej wołowiny,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 puszce pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli
  • 1 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku

Przygotowanie

  1. Dynię oczyść, pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Szybko zeszklij go na oleju. Dołóż mięso. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj koncentrat i smaż jeszcze chwilę.
  2. Potem do mięsa dodaj pomidory i dynię. Całość podlej bulionem. Duś przez ok. 40 minut na małym płomieniu.
  3. Pod koniec duszenia do potrawki dodaj osączoną kukurydzę oraz fasolę. Danie przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz chili.

 

Czytaj więcej