Medaliony z polędwiczek z figami to oryginalny pomysł na szaszłyki
Fot. 123rf.com
Obiady
Szaszłyki z mięsem, czyli grillowy klasyk! 12 oryginalnych przepisów, które koniecznie musisz wypróbować
16.07.2024 09:33
Czym byłoby lato bez smakołyków prosto z rusztu? Prawdziwym hitem są szaszłyki, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Zainspiruj się naszymi przepisami na szaszłyki serowe w boczku, drobiowe w marynacie pietruszkowej, z cytryną i cukinią, z indyka z cukinią, z piersi indyka z tymiankiem i limonką, wołowe otulone bekonem, tureckie z wątróbek kurczaka, orientalne drobiowe, z kurczaka z cytrusami, z karkówki, z kurczaka z jabłkami oraz z polędwiczek wieprzowych z figami.
Szaszłyki to absolutny grillowy klasyk! W tym artykule podzielimy się z Wami sprawdzonymi sposobami na przyrządzenie pysznych szaszłyków. Choć każdy z tych przepisów został stworzony z myślą o grillowaniu, dzięki naszym poradom, przygotowanie ich w piekarniku będzie równie proste i efektywne. Poznaj nasze pyszne propozycje: serowe szaszłyki w boczku, drobiowe w marynacie pietruszkowej, z cytryną i cukinią, z indyka z cukinią, z piersi indyka z tymiankiem i limonką, wołowe otulone bekonem, tureckie marynowane z wątróbek kurczaka, drobiowe na sposób orientalny, z kurczaka z cytrusami, z karkówki, z kurczaka z jabłkami oraz z polędwiczek wieprzowych z figami.
Jak zrobić szaszłyki w piekarniku, by były smaczne jak z grilla?
Aby zrobić szaszłyki w piekarniku, które będą smaczne jak z grilla, warto zastosować kilka trików. Najpierw, wybierz odpowiednie mięso – najlepiej sprawdzą się kawałki wołowiny, kurczaka lub wieprzowiny, które są równomiernie pokrojone, aby mogły się równomiernie piec. Przed pieczeniem zamarynuj mięso w ulubionej marynacie przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Marynata z oliwy, czosnku, ziół i cytryny nada mięsu głęboki smak.
Używaj drewnianych patyczków, które wcześniej namocz w wodzie przez około 30 minut, aby zapobiec ich spaleniu. Nadziewaj szaszłyki na przemian z warzywami takimi jak papryka, cebula, cukinia czy pomidory koktajlowe, które dodadzą potrawie koloru i dodatkowego smaku. Przed umieszczeniem w piekarniku, rozgrzej go do wysokiej temperatury, najlepiej 220°C. Dzięki temu szaszłyki szybko się zrumienią, zachowując soczystość mięsa.
Piecz szaszłyki na ruszcie, a pod nim umieść blachę, aby tłuszcz mógł swobodnie spływać. Dzięki temu efekt będzie bardziej zbliżony do grillowania. W trakcie pieczenia, obracaj szaszłyki co kilka minut, aby równomiernie się zarumieniły z każdej strony. Aby nadać szaszłykom charakterystyczny, grillowy posmak, można pod koniec pieczenia włączyć funkcję grilla w piekarniku na kilka minut.
Po upieczeniu, pozwól szaszłykom chwilę odpocząć przed podaniem. Dzięki temu soki równomiernie się rozprowadzą, a mięso będzie bardziej soczyste. Te proste kroki pozwolą ci cieszyć się smakiem szaszłyków niemal jak z prawdziwego grilla, mimo że zostały przygotowane w piekarniku.
Szaszłyki serowe w boczku
Składniki:
300 g sera do grillowania, np. halloumi, oscypka
10-12 cienkich plasterków surowego boczku
2 pęczki dymki
1 długi zielony ogórek
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Jeśli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je 2 godziny w wodzie, by nie paliły się na grillu.
Dymkę umyj i osusz. Odetnij szczypiorek, posiekaj go. Grubsze części dymek pokrój na kawałki. Ogórek umyj i pokrój w cienkie plasterki. Plasterki boczku, jeśli trzeba, przekrój. Ser pokrój w średnią kostkę.
Każdy kawałek sera owiń w plasterek boczku. Na patyczki kolejno nadziewaj ser w boczku i kawałki dymki. Szaszłyki ułóż na tackach. Piecz je około 10 minut, od czasu do czasu obracając.
Pokrojony ogórek i szczypiorek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawaj do ciepłych szaszłyków.
Szaszłyki drobiowe w marynacie pietruszkowej
Składniki:
600 g filetu z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
sól
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz. Pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm (nie mniejsze, bo mięso za szybko się spiecze i będzie twarde). Włóż je do miski, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
Oliwę wymieszaj z octem, dodaj zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę, a także natkę pietruszki i rozmaryn. Mięso polej marynatą, przemieszaj i wstaw na 30 minut do lodówki.
Szpadki do szaszłyków mocz 25 minut w wodzie (nie będą sie przypalały). Nadziej na nie kawałki mięsa, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Polej marynatą, która została w misce. Piecz 20-25 minut w 180ºC.
Szaszłyki drobiowe z cytryną i cukinią
Składniki:
600 g filetu z kurczaka
3 cytryny
1 cukinia
1 łyżka przyprawy do dań z kurczaka
po dużej szczypcie suszonego tymianku i oregano
6-7 łyżek oleju
sól
biały pieprz
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Mięso umyj. Pokrój w 3-cm kostkę. Włóż do miski, oprósz solą i pieprzem. Cytryny sparz.
Sodę wymieszaj z 1 i 1/2 szklanki wody. Wlej do miseczki, włóż cytryny. Mocz je, obracając, 5 minut. Wyjmij, opłucz i osusz. Z jednej cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok, 2 pokrój w plastry.
Olej połącz z sokiem i skórką z cytryny, przyprawą do kurczaka i suszonymi ziołami. Około 2/3 marynaty wlej do miski z mięsem. Wymieszaj. Wstaw na 20 minut do lodówki.
Cukinię umyj, pokrój w plastry. Wymieszaj z plasterkami cytryny i resztą marynaty. Odstaw na 15 minut. Na szpadki nadziej kawałki mięsa na przemian z plastrami cukinii i cytryny. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 6-7 minut z każdej strony.
Szaszłyki z indyka z cukinią
Składniki:
800 g fileta z indyka
2–3 cienkie cukinie
4 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżeczki suszonego oregano
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z 3 łyżkami oleju, oregano, tymiankiem i papryką. Marynatę przypraw solą i pieprzem. Filet z indyka opłucz, pokrój w grubszą kostkę.
Mięso przełóż do miseczki. Wymieszaj z marynatą. Odstaw w chłodne miejsce. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój wzdłuż w cienkie plasterki.
Plasterki cukinii porcjami wkładaj do gotującej się posolonej wody. Po chwili wyjmij, osusz. Wymieszaj resztę czosnku i oleju. Posmaruj tym plasterki cukinii. Zwiń je ciasno. Kawałki mięsa i ruloniki z cukinii nabij na przemian na drewniane patyczki.
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je 10-12 minut. Często obracaj, by zrumieniły się równomiernie.
Szaszłyki z piersi indyka z tymiankiem i limonką
Składniki:
800 g filetu z piersi indyka
garstka tymianku
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 limonki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Limonki umyj i sparz. Z jednej drobno zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, drugą pokrój w cząstki. Tymianek umyj, większość posiekaj.
Oliwę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym tymiankiem, dużą szczyptą soli i pieprzu.
Mięso opłucz, pokrój w niedużą kostkę i włóż do marynaty. Odstaw na ok. 6 godzin do lodówki.
Cebule obierz, pokrój w kawałki. Mięso wyjmij z marynaty, nabij je na patyczki do szaszłyków na przemian z pojedynczymi kawałkami cebuli.
Szaszłyki opiekaj na patelni grillowej po ok. 8 minut z każdej strony, od czasu do czasu je obracając. Udekoruj limonką i tymiankiem.
Szaszłyki wołowe otulone bekonem
Składniki:
500 g wołowiny zrazowej
300 g pomidorków koktajlowych
200 g wędzonego bekonu w plastrach
3 czerwone cebule
7 łyżek oleju
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
3 listki laurowe
sól
pieprz
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz, pokrój na kawałki. Przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem, pomieszaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozcieraj go z olejem i sokiem z cytryny. Wlej do mięsa. Całość wymieszaj. Między kawałki mięsa wsuń listki laurowe. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Pomidorki opłucz, osusz. Kawałki mięsa owiń bekonem i nadziej na patyczki na przemian z pomidorkami i cebulą.
Szaszłyki ułóż w formie. Skrop marynatą. Piecz 30 minut w temperaturze 180ºC. Formę wyjmij, ułóż w niej resztę pomidorków. Piecz jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Tureckie szaszłyki marynowane z wątróbek kurczaka
Składniki:
600 g wątróbek kurczaka
5 niedużych czerwonych cebul
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
3 łyżki ziaren granatu
Marynata:
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki chili
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Marynata: słodką paprykę, pieprz, kumin i chili wymieszaj z łyżką wrzątku i odstaw na 10 minut. To pomoże wydobyć z tych przypraw więcej smaku. Następnie wymieszaj przyprawy z oliwą i solą czosnkową.
Wątróbki oczyść z błonek, opłucz i osusz. Wymieszaj je z marynatą, przykryj i odstaw w temperaturze pokojowej na 45 minut.
Cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Na szpadki nabij na przemian wątróbki i kawałki cebuli. Zgrilluj je na patelni grillowej (ok. 3 minut z każdej strony). Podaj posypane szczypiorkiem i ziarnami granatu.
Szaszłyki drobiowe marynowane na sposób orientalny
Składniki:
500 g fileta drobiowego
Marynata:
1 szkl. soku z ananasa
1/3 szkl. jasnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (ok. 4 cm)
1 łyżka cukru trzcinowego
sok z limonki
1/2 łyżeczki chili
Dodatkowo:
3 strąki kolorowej papryki
sól
oliwa
natka pietruszki
Przygotowanie:
Marynata: imbir obierz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj sok z ananasa, sos sojowy, cukier, chili, imbir i czosnek. Dopraw sokiem z limonki. Filet pokrój w kostkę. Włóż do marynaty. Odstaw na 60 minut.
Kostki fileta wyjmij z marynaty, osusz. Polej oliwą, wymieszaj. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian kawałki papryki i fileta. Grilluj ok. 4 minut z każdej strony. Podaj z listkami natki.
Szaszłyki z kurczaka z cytrusami
Składniki:
8 udek kurczaka kurczaka bez kości
4 czerwone cebule
4 czerwone pomarańcze
1 opakowanie spaghetti
3 łyżki masła
1 cytryna
3 pomarańcze
100 ml śmietany 30%
olej
3 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków pinii
suszone pomidory (przyprawa)
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Czosnek posiekaj. 4 łyżki oleju wymieszaj z czosnkiem i 1 łyżeczką suszonych pomidorów. Natrzyj mięso i zostaw w lodówce na kilka godzin. Natkę pietruszki posiekaj.
Cebulę i czerwone pomarańcze pokrój na kawałki. Skrop olejem. Nadziewaj na szpilki do szaszłyków mięso, cebulę i kawałki pomarańczy. Piecz w piekarniku w temp. 190°C ok. 20 minut. Orzeszki posiekaj i posyp nimi szaszłyki pod koniec pieczenia.
Makaron ugotuj al dente. Cytrynę i 2 pomarańcze umyj, obierz. Połowę skórek drobno posiekaj, ugotuj w śmietanie. Z cytryny wyciśnij sok i połącz go z miękkim masłem. Ciepły makaron wymieszaj z masłem i śmietaną. Dodaj kawałki pomarańczy. Posyp natką. Szaszłyki podawaj z makaronem.
Szaszłyki z karkówki
Składniki:
1,6 kg karkówki
4 cebule
2 ząbki czosnku
po 1 pęczku natki i szczypiorku
10 łyżek oleju
po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce
1 puszka (400 g) pomidorów
100 ml keczupu
ocet
miód
curry
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz i pokrój w dużą kostkę. Włóż do miski. Dodaj 2 poszatkowane cebule, zmiażdżony czosnek, posiekane zioła, 8 łyżek oleju oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, odstaw na noc do lodówki.
Posiekaj pozostałe obrane cebule i oczyszczone papryki. W rondlu rozgrzej resztę oleju. Wrzuć cebule i papryki. Smaż 2 minuty. Dodaj zmiksowane pomidory z puszki oraz keczup. Duś 6-8 minut. Sos przypraw solą, pieprzem, miodem, octem i curry.
Zamarynowane mięso nadziej na szpadki. Grilluj 10-15 minut, często obracając. Podawaj z sosem.
Szaszłyki z kurczaka z jabłkami
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
3 twarde jabłka
1/2 strączka ostrej papryczki
1 łyżka posiekanej natki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sok z 1 cytryny
sól
olej
Przygotowanie:
Łyżeczkę soli mieszam z sokiem z cytryny, posiekaną papryczką i czosnkiem. Mięso i jabłka kroję w grubą kostkę, wkładam do marynaty na 30 minut.
Następnie na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziewam mięso i jabłka.
Szaszłyki smaruję olejem, układam na rozgrzanym grillu i piekę ok. 15 minut, od czasu do czasu obracając.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z figami
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (razem ok. 800 g)
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
16 suszonych fig
2 gałązki rozmarynu
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
garść świeżych listków szałwii
3 łyżki musztardy miodowej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki umyj, wytrzyj do sucha. Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki i grubo je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem.
Mięso natrzyj olejem z czosnkiem. Posmaruj je musztardą. Posyp rozmarynem. Przykryj i odstaw na 60 minut do lodówki. Plasterki boczku przetnij wzdłuż. Polędwiczki potnij na 16 plasterków. Każdy kawałek mięsa owiń dwoma listkami szałwii oraz paskiem boczku.
Na szpadki do szaszłyków nabij po 2 medaliony w boczku i po 2 suszone figi. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz ok. 25 minut.