Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Wytrawne mini serniczki z szynką sokołowską kruchą
Wytrawne mini serniczki z szynką sokołowską kruchą
Fot. Mat. partnera

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Wytrawne mini serniczki z szynką sokołowską kruchą

Wytrawne mini serniczki to idealny dodatek do świątecznego śniadania. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale również szybkość wykonania. Jak je przygotować? 

Choć te serniczki wyglądają apetycznie, nie sprawdzą się jako deser do świątecznej kawy. Ale jako przekąska będą jak znalazł! Możesz je podać do wielkanocnego śniadania lub zaserwować gościom podczas rodzinnego spotkania. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są wykwintnym, a zarazem oryginalnym daniem, a swoim smakiem zachwycą każdego. 

Wytrawne mini serniczki z szynką sokołowską kruchą

Wytrawne mini serniczki z szynką 2
Wytrwane mini serniczki z Szynką sokołowską kruchą
Fot. materiały partnera

Czas przygotowywania: 30 minut + 50 minut pieczenia

Liczba porcji: 6 sztuk

Składniki:

  • 1 opakowanie szynki sokołowskiej kruchej Sokołów
  • 200 g solonych krakersów
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 i 1/4 szklanki sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 garść tartego sera żółtego
  • 1 szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 garść listków bazylii
  • 20 zielonych oliwek
  • 9 suszonych pomidorów w oleju
  • 2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Krakersy mielimy na piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
  2. Ser miksujemy z jajkami i mąką, krótko do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Bazylię drobno siekamy.
  4. Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy masą serową, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy.
  5. Formę do babeczek (najlepiej silikonową) natłuszczamy, następnie wylewamy do niej masę, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, którą wypełniamy przygotowaną kruszonką z krakersów.
  6. Serniczki pieczemy w temperaturze 180° C (grzanie góra-dół) przez około 50 minut. Wyjmujemy z formy i podajemy na gorąco lub po przestygnięciu udekorowane listkami bazylii.

Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.

Czytaj więcej