Wegetariańskie klopsiki buraka i ciecierzycy można podawać na ciepło i na zimno
Fot. 123rf.com
Obiady
Smaczne i zdrowe wegetariańskie klopsiki. 3 doskonałe przepisy na obiad
13.07.2022 12:33
Wegetariańskie klopsiki to doskonała propozycja nie tylko na obiad, ale też na zimną przekąskę. Podpowiadamy z czego je zrobić i z czym podawać. Wypróbuj też nasz przepisy na bezmięsne klopsiki z ziemniaków i selera, z buraka i ciecierzycy oraz z kaszy jaglanej z oliwkami. Posmakują nie tylko wegetarianom, ale i miłośnikom mięsa!
Wegetariańskie klopsiki to bezmięsna i dietetyczna wersja tych tradycyjnych. To danie nie tylko dla jaroszy, ale nawet dla wielbicieli mięsa, bo są naprawdę smaczne. Warto je wypróbować na ciepło i na zimno.
Jak zrobić wegetariańskie klopsiki? Czym zastąpić mięso?
Wegetariańskie klopsiki to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja klasycznych mięsnych kotletów. W ich składzie mięso zastępują przede wszystkim warzywa, kasze, ciecierzyca i soczewica. To doskonały sposób na wykorzystanie wcześniej ugotowanych ziemniaków czy warzyw, które zostały z zupy, np. rosołu.
Wegetariańskie klopsiki można usmażyć lub upiec w piekarniku bez dodatku oleju i bułki tartej. Te drugie są zdrowsze i mniej kaloryczne, ale ich pieczenie zajmuje nieco więcej czasu niż smażenie na oleju.
Klopsiki bez mięsa doskonale sprawdzą się na gorąco podawane na obiad lub na zimno jako przekąskę. W pierwszej opcji możesz połączyć je z frytkami, pieczonymi ziemniakami, ryżem, grillowanymi warzywami lub surową sałatką. Do klopsików na zimno możesz przygotować sos lub dip. Świetnie będą też smakować w bułce pita lub tortilli z dodatkiem sałaty, pomidora i sosu.
Wegetariańskie klopsiki z ziemniaków i selera
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
20 dag selera korzeniowego
1 szklanka mąki pszennej
po 1/4 szklanki mielonych migdałów i orzechów laskowych
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
2 łyżki masła i olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie 20 minut. Seler obierz, gotuj 15 minut we wrzątku. Ugotowane warzywa odcedź, osącz. Ziemniaki obierz z łupinek. Potem razem z selerem przeciśnij przez praskę. Masę odłóż do wystudzenia.
Cebule obierz, drobniutko posiekaj. Zmielone ziemniaki, seler oraz cebulę wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Dodaj migdały i orzechy. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy uformuj klopsiki. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło z 3-4 łyżkami oleju.
Na gorący tłuszcz wkładaj partiami klopsiki. Smaż je na rumiano ze wszystkich stron (razem 15 min). Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny złożony kilka razy, by ociekły z tłuszczu.
Nasza rada:
Przed wlaniem na patelnię oleju, przetrzyj ją wacikiem nasączonym octem, a rozgrzany tłuszcz nie będzie pryskał.
Wegetariańskie klopsiki z buraka i ciecierzycy
Składniki:
50 dag suchej ciecierzycy
1 czerwony burak
1 cebula suszona
po 2 łyżki suszonej kolendry mięty i pietruszki
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżki kuminu
po 1 łyżeczce ostrej papryki i cynamonu
sól
olej
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalej przegotowaną zimną wodą tak, by było jej dwa razy więcej niż ziaren. Mocz przez noc (ok. 12 godzin). Następnego dnia spęczniałe ziarna odcedź.
Buraka oraz cebulę obierz, pokrój na kawałeczki. Przygotowane wcześniej warzywa grubo zmiel albo zmiksuj w malakserze. Masa powinna być grudkowata. Przypraw ją do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, cynamonem, ostrą papryką, kuminem i suszonymi ziołami.
Z masy uformuj kulki wielkości dużych orzechów włoskich, wyciskając przy tym nadmiar wody. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami wkładaj klopsiki. Smaż je po 3-4 minuty (razem 10 minut). Podawaj w chlebku pita z warzywami z dodatkiem sosu czosnkowego.
Nasza rada:
Jeśli nie masz czasu, by przez noc moczyć ziarna w zimnej wodzie, zalej je wrzątkiem, a ciecierzyca będzie miękka po 4-5 godz.
Wegetariańskie klopsiki z kaszy jaglanej z oliwkami
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 kawałki suszonych pomidorów 2 szalotki
4 łyżki orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kolendry
pieprz
sól
po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki
20 oliwek
Sposób przygotowania:
Kaszę przelej wrzątkiem, osącz. W garnku zagotuj 1 szkl. wody z 1/3 łyżeczki soli. Wrzuć do niej kaszę. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj dalej, aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 15 min). Pomidory posiekaj i dodaj do kaszy mniej więcej w połowie czasu jej gotowania. Wystudź.
Czosnek, szalotki i zioła posiekaj. Orzechy zmiksuj z 1 łyżką oleju i 3 łyżkami kaszy. Dodaj pozostałą kaszę, zioła, czosnek szalotki i przyprawy. Wyrób starannie.
Piekarnik rozgrzej do temp. 160˚C. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Nabieraj porcje masy. Formuj z nich placuszki. Na środku każdego połóż oliwkę. Zlep, formując klopsiki.
Ułóż je na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz 12 minut. Przewróć na drugą stronę. Piecz dalej jeszcze 8-10 minut.
Nasza rada:
Klopsiki tuż po upieczeniu są bardzo miękkie. Dopiero przestudzone robią się twarde. Dlatego najlepiej podawać je w temperaturze pokojowej.