Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem. Przepis na prosty sycący posiłek
Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem.
Fot. 123RF

Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem. Przepis na prosty sycący posiłek

Z delikatnej w smaku kaszy jaglanej łatwo przyrządzisz lekkie wege danie, a jednocześnie pełne składników, dzięki którym na pewno długo nie zgłodniejesz! Skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę z kaszą jaglaną i warzywami.

Taka sałatka sprawdzi się idealnie jako danie do lunchboxa do pracy lub jako lekki obiad. Mogą ją jeść

Wersja dla cukrzyków

Diabetycy powinny skrócić czas gotowania kaszy. Po 5-7 minutach od zagotowania trzeba ją odstawić na 5 minut pod przykryciem, by kasza spęczniała. Składniki odżywcze z ugotowanej na sypko będą wolniej się wchłaniały i nie spowodują skoku poziomu cukru.

Cukrzycy powinni też uważać na marchewkę i groszek – gotowane mają wyższy indeks glikemiczny.

Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem

106565551_m
Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut + 23-25 minut
Kaloryczność: 255 kcal

Składniki

  • po 1 szklance kaszy jaglanej i zielonego groszku
  • 2 pomidory
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 12 minimarchewek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę przelej wrzątkiem, osącz, gotuj 15 minut w posolonym wrzątku. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Fasolkę oczyść, strączki pokrój na kawałki i opłucz.
  2. W 3 garnkach zagotuj posoloną wodę. Osobno włóż do nich: groszek, marchewki i fasolkę szparagową. Gotuj 8-12 minut. Odcedź.
  3. Pomidory umyj, potnij w kosteczkę. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej przygotowane warzywa. Skrop sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udekoruj.

 

Czytaj więcej