Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem.
Fot. 123RF
Przekąski
Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem. Przepis na prosty sycący posiłek
05.09.2021 16:44
Z delikatnej w smaku kaszy jaglanej łatwo przyrządzisz lekkie wege danie, a jednocześnie pełne składników, dzięki którym na pewno długo nie zgłodniejesz! Skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę z kaszą jaglaną i warzywami.
Taka sałatka sprawdzi się idealnie jako danie do lunchboxa do pracy lub jako lekki obiad. Mogą ją jeść
Wersja dla cukrzyków
Diabetycy powinny skrócić czas gotowania kaszy. Po 5-7 minutach od zagotowania trzeba ją odstawić na 5 minut pod przykryciem, by kasza spęczniała. Składniki odżywcze z ugotowanej na sypko będą wolniej się wchłaniały i nie spowodują skoku poziomu cukru.
Cukrzycy powinni też uważać na marchewkę i groszek – gotowane mają wyższy indeks glikemiczny.
Sałatka z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i groszkiem
Liczba porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 10 minut + 23-25 minut Kaloryczność: 255 kcal
Składniki
po 1 szklance kaszy jaglanej i zielonego groszku
2 pomidory
20 dag zielonej fasolki szparagowej
12 minimarchewek
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie
Kaszę przelej wrzątkiem, osącz, gotuj 15 minut w posolonym wrzątku. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Fasolkę oczyść, strączki pokrój na kawałki i opłucz.
W 3 garnkach zagotuj posoloną wodę. Osobno włóż do nich: groszek, marchewki i fasolkę szparagową. Gotuj 8-12 minut. Odcedź.
Pomidory umyj, potnij w kosteczkę. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej przygotowane warzywa. Skrop sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Udekoruj.