Klasyczne raclette to przede wszystkim różnego rodzaju mięsa i ser raclette zapiekany z dodatkami na małych patelenkach. Ale to danie w wersji dla wegetarian i wegan może być równie smaczne. Najlepsze przepisy na wegetariańskie raclette znajdziesz właśnie tutaj!
Raclette to potrawa, która wywodzi się ze Szwajcarii i obok fondue jest tam jednym z najpopularniejszych przysmaków. Głównym jej składnikiem jest ser z podpuszczką zwierzęcą o tej samej nazwie, zapiekany wraz z ulubionymi dodatkami na małych patelenkach. Pierwotnie potrawa była przyrządzana przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska.
Grill elektryczny do raclette, podzielony jest na 6-8 małych patelni w kształcie łopatek, pokrytych teflonową powłoką. Klasyczne raclette przyrządza się z mięsem i serem. Ale to nie oznacza, że wegetarianie i weganie nie mogą spróbować tego pysznego dania. Mamy dla Was mnóstwo pomysłów.
Raclette to popularny sposób na relaks przy wspólnym ucztowaniu. To danie idealne na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, którzy wspólnie zasiadają i dzielą się posiłkiem z małych patelni. Ale dla wegetarian i wegan jego stworzenie wymaga pewnej kreatywności, ponieważ klasyczne raclette to przede wszystkim: góry mięsa i ser raclette z podpuszczką zwierzęcą.
Na szczęście mamy wiele pysznych i bardzo prostych wegetariańskich i wegańskich przepisów na wieczór z raclette! Niezależnie od tego, czy szukasz alternatywy dla mięsa lub sera raclette, czy po prostu potrzebujesz inspiracji na ciekawe danie z patelni, znajdziesz tu wszystko!
Wędzone tofu jest bardzo aromatyczną wersją tofu. Wystarczy krótko podsmażyć go na patelni lub na ruszcie raclette, a uszlachetni Twoje danie. Oprócz raclette, świetnie nadaje się również na danie z makaronem lub jako dodatek do ziemniaków i kalafiora.
Falafel to małe kulki z puree z fasoli lub ciecierzycy. Zazwyczaj są one smażone w głębokim tłuszczu. Do raclette można je jednak również wcześniej podsmażyć na patelni, staną się wtedy ładne i chrupiące, można je pokroić na małe kawałki i dodać do raclette.
Kulki warzywne można znaleźć w lodówkach wielu supermarketów. Zwykle są one wykonane z soi i białka pszenicy z marchewką, groszkiem i kukurydzą. Podsmaż je lekko na oleju, a staną się prawdziwym przysmakiem!
Wegetariańskie kiełbaski salami pokrojone w małe plasterki są zdecydowanie atrakcyjne wizualnie i dobrze wyglądają w raclette. Są one robione na przykład z seitanu, białka pszennego o konsystencji podobnej do mięsa. Kęs jest chrupiący, smak pikantny - dlatego te wegetariańskie kiełbaski świetnie pasują do raclette!
Produkty z łubinu, takie jak stek z łubinu lub filet z łubinu są świetną alternatywą dla mięsa. Są one produkowane z nasion uprawianego ekologicznie słodkiego łubinu. Zawierają dużo naturalnego błonnika i są bogate w białko. Przygotowanie ich jest proste: pokrój je na małe kawałki i usmaż na patelni lub na grillu raclette - gotowe! Smakuje naprawdę dobrze i przekonał już niejednego mięsożercę.
Klasyczny ser raclette zawiera podpuszczkę zwierzęcą. Enzym ten jest zwykle pozyskiwany z żołądków martwych cieląt, więc jest to absolutny "no-go" dla wegetarian i wegan. W wielu produktach podpuszczka jest obecnie wymieniana wśród składników, ale nie we wszystkich, ponieważ podpuszczka jest uważana za środek wspomagający produkcję i dlatego nie musi być wykazywana. Istnieje jednak wiele alternatyw, zarówno wegetariańskich, jak i wegańskich, które możesz wykorzystać zamiast sera do dania raclette.
Jeśli jesteś wegetarianinem, zamiast klasycznego sera do maczania raclette możesz użyć sosu holenderskiego lub kwaśnej śmietany.
Kwaśna śmietana ma kremową konsystencję. Wytwarza się ją poprzez dodanie bakterii kwasu mlekowego do świeżej śmietany, czyli wysokotłuszczowej części mleka krowiego. W zależności od zawartości tłuszczu powstaje kwaśna śmietana, crème fraîche lub sour cream.
Sos holenderski składa się z masła, białego octu winnego, żółtka jajka i soku z cytryny. Przy okazji, można też zrobić sos holenderski w wersji wegańskiej, np. z wegańskiej margaryny, śmietany sojowej i wywaru warzywnego.
Jesteś wegetarianinem i nie chcesz się obyć bez sera? Istnieje wiele serów z podpuszczką mikrobiologiczną!
Wegańska alternatywa dla klasycznego sera raclette jest łatwa do znalezienia, ponieważ obecnie istnieje wiele roślinnych alternatyw.
Do raclette szczególnie nadaje się wegański ser topiony na bazie drożdży i puree z orzechów. Przecier orzechowy jest zwykle robiony z migdałów lub nerkowców.
Wegański ser topiony można kupić w wegańskich supermarketach lub sklepach internetowych. Możesz również zrobić swój własny serek topiony na bazie drożdży, który jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i idealny dla wegan i wegetarian. Hummus i guacamole również świetnie nadają się do maczania. Niezależnie od tego, co wybierzesz, oto trzy przepisy, które się do tego nadadzą.
Roztop 80 g margaryny roślinnej i wymieszać z 50 g mąki do uzyskania gładkiej masy. Dodaj 300 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie dopraw 2 łyżkami musztardy, 50 g płatków drożdżowych, solą, pieprzem, papryką i ziołami. Pyszny hummus drożdżowy jest gotowy!
Zmiksuj w blenderze małą puszkę ciecierzycy z 1 łyżką sezamu, 4 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem i czterema marynowanymi pomidorami, aby uzyskać sos. Następnie dopraw kminkiem, solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodaj do dekoracji pietruszkę.
W misce rozgnieć dwa dojrzałe awokado z odrobiną soku z cytryny, dodaj dwa pomidory, szalotkę i ząbek wyciśniętego czosnku - oczywiście najpierw wszystko posiekaj. Dopraw guacamole kuminem, solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku, pieprzem cayenne, oliwą z oliwek i kolendrą.
Warzywa są szczególnie ważne dla wegetariańskiego i wegańskiego raclette. Możesz pokroić je na małe kawałki i wrzucić na patelnie:
Przekąski, takie jak oliwki lub suszone pomidory, również świetnie nadają się do wegetariańskiego raclette.
Doskonałym dodatkiem do naszych pysznych raclette jest chrupiąca bagietka!