Sernik ze śliwkami to propozycja dla miłośników serowego ciasta, którzy chcą nieco poeksperymentować. Połączenie delikatnej twarogowej masy i śliwek smakuje rewelacyjnie. Podajemy przepis na idealny sernik!
Delikatna masa serowa połączona z soczystym śliwkami w kisielu smakuje wyśmienicie. Jaki jest sekret idealnego sernika?
Tajemnica udanego sernika tkwi przede wszystkim w serze, który wykorzystujemy do przygotowania masy. Powinien być tłusty, bo wtedy sernik będzie bardziej kremowy, a masa idealnie zwiąże się podczas pieczenia. Składniki na sernik należy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przygotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu sernik nie wyrośnie zbyt szybko i nie popęka. Pękaniu sernika sprzyja też niepotrzebnie otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia.
Nie należy też wydłużać czasu pieczenia ciasta. Sernik piecze się nawet po zostawieniu go do przestygnięcia w piekarniku. Z drugiej strony nie można go też gwałtownie wyjąć z piekarnika, bo nie lubi nagłej zmiany temperatur. Dlatego najlepiej studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku przez godzinę.
Składanki
Ciasto:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Przygotowanie