Pyszny sernik ze śliwkami w kisielu wiśniowym. Zdradzamy przepis na idealny sernik!
Pyszny sernik ze śliwkami.
Fot. 123RF

Pyszny sernik ze śliwkami w kisielu wiśniowym. Zdradzamy przepis na idealny sernik!

Sernik ze śliwkami to propozycja dla miłośników serowego ciasta, którzy chcą nieco poeksperymentować. Połączenie delikatnej twarogowej masy i śliwek smakuje rewelacyjnie. Podajemy przepis na idealny sernik!

Delikatna masa serowa połączona z soczystym śliwkami w kisielu smakuje wyśmienicie. Jaki jest sekret idealnego sernika?

Co zrobić idealny sernik?

Tajemnica udanego sernika tkwi przede wszystkim w serze, który wykorzystujemy do przygotowania masy. Powinien być tłusty, bo wtedy sernik będzie bardziej kremowy, a masa idealnie zwiąże się podczas pieczenia. Składniki na sernik należy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przygotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu sernik nie wyrośnie zbyt szybko i nie popęka. Pękaniu sernika sprzyja też niepotrzebnie otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia.

Nie należy też wydłużać czasu pieczenia ciasta. Sernik piecze się nawet po zostawieniu go do przestygnięcia w piekarniku. Z drugiej strony nie można go też gwałtownie wyjąć z piekarnika, bo nie lubi nagłej zmiany temperatur. Dlatego najlepiej studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku przez godzinę.

Pyszny sernik ze śliwkami

69688260_l
Pyszny sernik ze śliwkami.
123RF

Składanki

Ciasto:

  • szklanka mąki (17 dag)  
  • 10 dag masła  
  • 7 dag cukru  jajko łyżka kakao

Masa serowa:

  • 60 dag twarogu na sernik
  • 4 jajka
  • 10 dag masła  
  • budyń waniliowy  
  • 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek węgierek bez pestek  
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki cukru  
  • garść orzechów pekan 

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieć, wylep dno formy. Rozłóż połówki śliwek skórą do dołu i piecz 15 minut w 180 st. C. 
  2. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj pojedynczo jajka, następnie ser i budyń, wymieszaj. Masę przełóż na podpieczony spód. Piecz 25 minut. 
  3. Pozostałe śliwki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z ugotowanym kisielem, Dodaj orzechy. Wyłóż na podpieczony sernik. Piecz w 160 st. C przez godzinę.

 

Czytaj więcej