Pizza, hot dogi, spaghetti, cheeseburgery, nuggetsy, tosty to – obok pomidorówki z makaronem – prawdziwe hity dziecięcej kuchni. Większość dzieci, gdyby tylko mogła, zajadałaby się nimi codziennie!
Ulubione dania dzieci: pizza z salami i kabanosami
Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej typ 0
380 ml ciepłej wody
1,2 dag świeżych drożdży
1,5 łyżki oliwy
po pół łyżeczki soli i cukru;
Sos:
pół szkl. przecieru pomidorowego;
Plus:
paski papryki
plastry salami
plasterki kabanosów
plasterek pomidora
oliwki
kulka starej mozzarelli
Przygotowanie:
Drożdże rozrób w 1/3 szkl ciepłej wody. Dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstaw wymieszany rozczyn na kwadrans w ciepłe miejsce. Po tym czasie połącz go z resztą mąki i pozostałymi składnikami na ciasto. Odstaw na pół godziny.
Gotowe ciasto rozciągnij, nadając mu kształt głowy z uszkami i posmaruj doprawionym wedle gustu przecierem pomidorowym.
Posyp pizzę startą mozzarellą i rozłóż dodatki w taki sposób, by utworzyć buzię zwierzaczka.
Przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230ºC i piecz około 10 minut. Podawaj z ulubionym sosem.
Ulubione dania dzieci: spaghetti bolognese
Składniki na 6 porcji:
opakowanie spaghetti
20 dag mielonego
marchewka
mała cebula
ząbek czosnku
300 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
papryka
oregano
olej
ser
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju, dołóż startą marchew i smaż, aż zrobi się miękka. Dołóż mielone i dosyp przyprawy. Gdy się zezłoci, dolej przecier. Duś 20 minut.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i nałóż na talerze. Polej go sosem i posyp serem.
Ulubione dania dzieci: kolorowe hot dogi
Składniki na 3 porcje:
3 bułki do hot-dogów
3 parówki cielęce;
Dodatki:
ogórek konserwowy
po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki
2 krążki czerwonej cebuli
keczup
musztarda
Przygotowanie:
Parówki ugotuj. Bułki do hot dogów podgrzej w opiekaczu. Włóż w nie parówki.
Pierwszą polej musztardą, tworząc cienki szlaczek.
Do drugiej bułki nałóż posiekaną cebulkę, odrobinę papryki i plastry ogórka.
Do trzeciej dorzuć pokrojoną paprykę i polej keczupem.
Ulubione dania dzieci: tosty z szynką
Składniki na 2 porcje:
po 4 kromki chleba tostowego, plastry szynki i sera
2 łyżki kukurydzy
pomidor
szpinak
sałata
majonez
Przygotowanie:
Dwie kromki chleba tostowego posmaruj dość grubą warstwą majonezu (możesz też użyć sosu czosnkowego).
Nałóż na pieczywo po 2 plastry szynki (najlepiej konserwowej) i sera żółtego.
Dołóż trochę kukurydzy, liście szpinaku i plastry pomidora. Przykryj drugą kromką i zapiecz.